Tuulilasi

Tulos yllätti rengasratsaajat


Ennakkoarviot kesärenkaiden syyskunnon romahtamisesta ovat osoittautumassa vääriksi.
Kuvat Anssi Kienanen

Alkuviikon rengasratsioissa kerätyssä reilun 2 400 auton otoksessa huonorenkaisia autoilijoita oli vain 12,5 prosenttia, kun vastaava osuus toissasyksynä oli 14,7 prosenttia. Tämän vuoden tuloksen pelättiin olevan heikompi

Kaikkiaan kampanjaviikon aikana tarkastetaan noin 12 000 henkilö- ja pakettiauton renkaat 60-70 paikkakunnalla.

Rengasratsia-kampanjan kampanjapäällikkö Risto Keskiruokanen Autonrengasliitosta pitää ennakkotietoja myönteisenä yllätyksenä.

”Useimmat näyttäisivät pitävän huolta renkaistaan taloudellisesti vaikeinakin aikoina. Toisaalta liikenteessä on edelleen huolestuttavan paljon autoilijoita, jotka eivät tiedosta renkaidensa huonoa kuntoa”, Keskiruokanen toteaa tiedotteessa.

Eniten parannusta pohjoisessa

Tämän syksyn ennakkotiedot on kerätty viideltä eri alueelta 8.-10.9. järjestetyissä rengasratsioissa.

Kesärenkaiden yleiskunto näyttäisi parantuneen eniten Rovaniemellä, Porissa ja pääkaupunkiseudulla. Jyväskylässä ja Kuopion seudulla renkaiden urasyvyydet ovat pysytelleet aiemmalla tasollaan.

Huonokuntoiseksi luokitellaan rengas, jonka urasyvyys on 2 mm tai vähemmän. Laki edellyttää kesärenkailta vähintään 1,6 millin urasyvyyttä, mutta turvasuositus sadekelillä on vähintään neljä milliä. Urasyvyys vaikuttaa ratkaisevasti vesiliirtonopeuksiin ja jarrutusmatkoihin märällä tienpinnalla.

Kattavammat tiedot koko kampanjaviikolta vertailupaikkakuntien osalta julkaistaan syyskuun loppupuolella. Tutkimusraportti koko maan tuloksista julkaistaan syksyllä 2015.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 13.9.2014