Tästä rakennuksesta tulee 170 kilometriä pitkä, ja siihen odotetaan yhdeksää miljoonaa asukasta
Tulevaisuuden kaupunki
Tästä rakennuksesta tulee 170 kilometriä pitkä, ja siihen odotetaan yhdeksää miljoonaa asukasta
Saudi-Arabia on toteuttamassa kokonaan autottoman, The Line -nimisen ökykaupungin, jossa kaikki on yhtä ja samaa rakennelmaa.
Julkaistu 31.3.2023
Apu

Saudi-Arabian luoteisosaan rakennettava yhdeksän miljoonan asukkaan The Line -kaupunki on kuin tieteiselokuvasta. The Linesta tulee 170 kilometriä pitkä ja 200 metriä leveä rakennelma, joka kohoaa 500 metrin korkeuteen. Kaupunki kattaa 34 neliökilometrin alueen, mikä on noin seitsemäsosa Helsingin pinta-alasta.

Lineaarisen kaupungin on määrä yhdistää yhdeksän miljoonan asukkaan kodit, työpaikat, koulut, puistot ja ulkoilualueet kerroksittain toistensa ylle niin, että kaikki tarpeellinen on viiden minuutin kävelymatkan ulottuvilla. Autoja ja teitä ei ­tarvita, kun kaupungin päästä päähän ­liikennöivät maanalaiset 20 minuutin suurnopeusjunat. Kaiken energiansa päästötön kaupunki saa aurinko- ja tuulivoimaloista.

The Line -kaupunki on osa Saudi-Arabian NEOM-talousaluetta ja Saudi 2030 -visiota. Tavoitteena on irtautua maan öljyriippuvuudesta ja profiloitua korkean teknologian edelläkävijänä. Tarkoitus on myös nostaa maan asukasluku 35 miljoonasta 50 miljoonaan. Hankkeen keulakuva on kruununprinssi Mohammed bin Salman. Hän julkisti noin 500 miljardia dollaria maksavan The Linen suunnitelmat heinäkuussa 2022.

Kaiken energiansa kaupunki saa aurinko- ja tuulivoimaloista.
The Line on kuin tieteiselokuvasta.

Maailmalla The Line on herättänyt sekä ihmetystä että kritiikkiä. Toisille se edustaa tulevaisuuden kaupunkiasumisen unelmaa, toiset pitävät sitä dystooppisena painajaisena. Epäilyt kohdistuvat tekniseen toteutuskelpoisuuteen, kun taas kestävyyshuolia aiheuttavat rakentamisen aiheuttamat hiilipäästöt. Yksi huoli ovat aavikolle nousevien puolen kilometrin korkuisten peilijulkisivujen vaikutukset alueen linnuille ja luonnolle ylipäätään. Rakentamisen tieltä pitää myös siirtää pois alkuperäisheimojen asutusta.

Lokakuussa 2022 alkoi silti tapahtua, kun maailmalle levisi droonikuvia, joissa kaivurit ja kuormurit aloittivat maansiirto­työt uudenajan kaupungin työmaalla. Kaupungin ensimmäisen vaiheen on määrä olla valmis vuonna 2030.

Kommentoi »