Tukholman parhaat vinkit: Abba-museon uutuus & muut elämykset
Matkailu
Tukholman parhaat vinkit: Abba-museon uutuus & muut elämykset
Tukholma on täynnä mahtavaa kulttuuria ja putiikkeja. Kokosimme 16 vinkkiä hauskoihin nähtävyyksiin, elämyksiin ja shoppailuun.

Tukholman parhaita nähtävyyksiä

Uutta Abba-museossa

Abban musiikille ja vaiheille omistettu museo on jo vuosia ollut kaupungin suosikkinähtävyyksiä. Se on hauska kokemus, vaikkei olisi bändin suuri fanikaan. Toukokuun 8. päivänä 2018 museoon avautuu uusi osio, joka kertoo Abban jäsenten töistä ja kokemuksista sen jälkeen, kun bändi lakkasi levyttämästä ja esiintymästä yhdessä. Näyttely kertoo musikaaleista, soololevyistä ja elokuvista, ja se muistuttaa siitä, että Abban jäsenet eivät koskaan halunneet lopettaa bändiään. Sen yhteinen taival hiipui, mutta suosio on pitänyt musiikin elossa ja saanut heidät palaamaan historiaansa yhä uudelleen.

Djurgårdsvägen 68, abbathemuseum.com

Tukholman Abba-museossa on useita näyttelysaleja, ja toukokuusta 2018 lähtien oma osio Abban jäsenten vaiheille bändiuran jälkeen.

Oopperan salaisin huone

Aikoinaan yleisöä ei päästetty Kungliga Operan kellariin. Loistelias, kullanvärisillä pylväillä, barokkipeileillä ja paksuilla matoilla sisustettu tila oli pitkään henkilöstön ruokasali, jossa ovat nauttineet lounaansa muun muassa tähdet Birgit Nilsson ja Jussi Björling. Nykyään kellarissa toimii tyylikäs ravintola ja baari Brasseriet, joka on hyvä paikka herkutella ennen esitystä. Väliajalla kannattaa katsastaa 1898 valmistuneen oopperan muut upeat tilat, kuten Guldfoajén-aula, jossa tarjoillaan samppanjaa.

Gustav Adolfs torg 2, operan.se, brasseriet.se

Tukholman kauneimpia näköalareittejä on Monteliusvägen.

Tunnelmallinen kävelytie Monteliusvägen

Södermalmin kallioiden päällä kiemurteleva näköalakatu tarjoaa postikorttinäkymiä Riddarfjärdenin vesille, Kungsholmenille, kaupungintalolle ja vanhaankaupunkiin. Paras aika saapua on auringonlaskun alkaan. Söderin viehättävä miljöö kapeine kivikatuineen ja viime vuosisadan vaihteen taloineen on suosittu paikka kosinnalle – tai vain kiireettömälle iltapäiväkävelylle.

Monteliusvägen

Porvarisperheen elämää

Seurapiirirouva Wilhelmina von Hallwyl oli yksi oman aikansa tärkeimmistä taiteen, hopean ja itämaisten mattojen kerääjistä Ruotsissa. Von Hallwylin pariskunta testamenttasi kotinsa valtiolle ja halusi siitä museon. Hallwylskan palatsi on säilytetty vuoden 1920 asussaan luutineen, kattiloineen, taideteoksineen ja antiikkihuonekaluineen. Hauskinta on osallistua draamakierrokselle, joka on Hallwylskan entisistä asukkaista kertova, liikkuva näytelmä. Sisäpihalla toimii kesäisin baari.

Hamngatan 4, hallwylskamuseet.se

Hallwylskan palatsi on komea historiallinen nähtävyys.

Vaikuttava Skogskyrkogården

Skogskyrkogårdenin hautausmaan vuosina 1917–1920 suunnitelleet nuoret arkkitehdit Gunnar Asplund ja Sigurd Lewerentz antoivat rakennusten ja hautapaikkojen sulautua osaksi mäntyistä, kumpareista luontoa. Idea uudisti hautausmaasuunnittelua niin Ruotsissa kuin muuallakin maailmassa. Nyt Skogskyrkogården kuuluu Unescon maailmanperintölistalle. Klassikkorakennusten viereen valmistui muutama vuosi sitten Johan Celsingin suunnittelema krematorio, jolle myönnettiin Ruotsin arvostetuin arkkitehtuuripalkinto Kasper Salin -priset.

Opaskierros lenkkeillen

Kuulutko niihin, jotka haluavat pitää kiinni juoksurutiinistaan myös lomalla? Run with me Stockholm -juoksukierroksella kierretään nähtävyyksiä yhdessä juosten oppaan kanssa. Kuuden kilometrin klassikkokierroksella (hinta vajaat 50 euroa) ohitetaan muun muassa Riddarholmenin kirkko ja kuninkaanlinna. Djurgårdenin kaupunkipuiston kierros kuninkaan vanhoilla metsästysmailla keskittyy enemmän juoksuun ja tahti on kovempi. Halutessasi voit myös tilata omiin toiveisiisi räätälöidyn kierroksen. Opastuksia tarjotaan ruotsiksi, englanniksi, saksaksi ja espanjaksi.

Tukholman hauskaa shoppailua

Lasten oma Livly

Ruotsalaisen lastenvaatemerkki Livlyn faneihin kuuluvat muun muassa Jessica Alba, Sarah Jessica Parker sekä prinsessat Victoria ja Madeleine. Täältä löydät sekä cooleja arkiasuja että juhlapukuja tytöille ja pojille. Vaatteet valmistetaan pehmeästä pimapuuvillasta. Suosikkeja ovat sisarusten ”big sister” ja ”little brother”-kirjaillut paidat tai aamutakit, joiden selkään on piirretty veikeät nukkuvat silmät.

Birger Jarlsgatan 9, livlyclothing.com

Valotaulujen Bxxlght

Sisustuslehtien sivuilla vilahtelee toisinaan hauskoja valotauluja, joissa lukee vaikkapa ”You had me at hello” tai ”I want it all”. Monet tulevat ruotsalaiselta Bxxlght-merkiltä, joka myy taulujaan verkossa ja liikkeessään Södermalmilla. Voit valita tauluun valmiin tekstin tai keksiä omasi. Myynnissä on myös irtokirjaimia. Hinnat alkavat 330 eurosta.

Krukmakargatan 31, bxxlght.com

Inspiroiva Grandpa

Lifestyle-ketju Grandpa on tarjonnut tukholmalaisille valikoitua muotia ja sisustustavaraa jo vuodesta 2003. Sen tunnusmerkki on omintakeinen tyyli, joka sekoittaa uutta ja vanhaa varmalla trendinenällä. Grandpan putiikeista löytää persoonallisia julisteita, kirjaimia, pikkupatsaita ja muuta mukavaa.

Rakastettu Chanel

”Muoti muuttuu, tyyli on ikuista,” sanoi Coco Chanel aikoinaan. Useimmilla ei ole varaa Chanelin tyyliin, mutta Tukholmassa voi ainakin ammentaa inspiraatiota Chanelin kokoelmista. Östermalmille avattiin taannoin muotifanien kauan odottama, Skandinavian ensimmäinen Chanel-liike. Aiemmin klassisia tikattuja käsilaukkuja ja jakkupukuja on voinut ihailla vain maailman suurimmissa metropoleissa. Liike täydentää alueen luksusputiikkien kokoelmaa, johon kuuluvat muun muassa Prada ja Stella McCartney.

Birger Jarlsgatan 7, chanel.com

Tukholman parhaita kulttuuritärppejä

Södra Teatern on mainio paikka bongata musiikkikeikkoja, komediaa ja vaikka syödä brunssi live-musiikin säestyksellä.

Kulttuuritalo kukkulalla

Södermalmin kukkulalla komeilevan Södra Teaternin keikkakalenteri pursuaa ajankohtaisia ruotsalaisartisteja, indiebändejä ja vierailevia ulkomaisia nimiä. Södran on kaupungin suosituimpia live-paikkoja, ja tunnelma täyteen pakatuilla keikoilla on usein hilpeän tiivis. Tarjolla on myös stand up -komediaa, teatteria, klubbailua, illallista sekä jazzia. Viikonloppuisin on tarjolla musiikkibrunssi: bändi soittaa jazzia tai bossa novaa, tarjoilijat kantavat juomia ja pöydät notkuvat brunssiruokaa.

Mosebacke Torg 1, sodrateatern.com

Kokeileva taidehalli Mindepartementet

Skeppsholmenin vetonauloihin kuuluu taidehalli Mindepartementet, joka muistuttaa museosaaren merellisestä menneisyydestä. Rakennuksessa valmistettiin aikoinaan laivaston merimiinoja. Halli keskittyy haastavampaan valokuvataiteeseen kuin monelle tuttu Fotografiska, joka esittelee usein kansainvälisesti jo menestyneitä nimiä. Mindepartementetistä löytyy myös kiva kirjakauppa ja kahvila.

Slupskjulsvägen 26, mindepartementet.org

Mindepartementet on monille tuntematon mutta löytämisen arvoinen taidehalli.

Musikplats Stockholmin ilmaiskeikat

Harva tukholmalainenkaan tietää, että Ruotsin radio SR järjestää ilmaisia live-konsertteja ja artistien haastatteluja Radiotalossa perjantaisin kello 12.30. Kesätaukoa lukuun ottamatta ohjelma pyörii läpi vuoden. Painopiste on tukholmalaisartisteissa. Paikalla kannattaa olla ajoissa, mutta lippuja ei tarvita – marssi vain sisään Radiotalon pyöröovista, osta lounasleipä ja asetu jonoon Studio 4:n eteen.

Oxenstiernsgatan 40, sverigesradio.se

Taiteellista juomakulttuuria

Djurgårdenin vanhalla satama-alueella sijaitseva Spritmuseum on paljon muutakin kuin kartoitus ruotsalaisten suhteesta alkoholiin. Alkoholimuseossa on pysyvästi näytteillä Ruotsin valtion lahjoittama Absolut Art Collection, joka sisältää muun muassa Andy Warholin ja Keith Haringin töitä. Ruotsalaisen alkoholikulttuurin historiasta kertova osuus on sekin tehty tyylillä. Testaa myös kehuttu ravintola.

Djurgårdsvägen 38, spritmuseum.se

Tukholman Spritmuseum kertoo alkoholijuomista kiinnostavasti, ja museon ravintolaa kiitellään.

Sven-Harrysin hieno taidemuseo

Suositun Vasaparken-puiston laidalla metallisena kimalteleva Sven-Harrys konstmuseum on jo itsessään näkemisen arvoinen. Ulkoseinien kultainen väri tulee Nordic Royal -metallista, jota käytettiin aiemmin vain kolikkojen valmistukseen. Sisällekin kannattaa astua, sillä täältä löytyy usein Ruotsin nykytaiteen, muotoilun, korusuunnittelun ja muodin kiinnostavimpia näyttelyitä. Rakennuksen katolle on tehty tarkka kopio museon omistajan Sven-Harry Karlssonin kartanokodista, ja esillä on merkittävien pohjoismaisten taiteilijoiden töitä, kuten Helene Schjerfbeckin maalauksia ja Märta Måås-Fjetterströmin taidemattoja.

Eastmansvägen 10–12, sven-harrys.se

Saariston kulttuurisuosikki Artipelag

Artipelag-kulttuurikeskuksessa saa kaksi kärpästä yhdellä iskulla: retken Gustavsbergin merelliseen ympäristöön ja taide-elämyksen upeissa puitteissa. Kulttuurikeskuksen tarjonta käsittää klassisen maalaustaiteen, musiikin, tanssin, designin ja nykytaiteen. Ympäröivään saaristoon on rakennettu pitkiä puulaitureita ja polkuja, jotka helpottavat luontoon tutustumista lasten kanssa.

Artipelagstigen 1, artipelag.se

Artikkeli on julkaistu alun perin Mondon numerossa 9/2016, ja sitä on päivitetty keväällä 2018.

Kommentoi »