Tukholmaan talvella? Se on ihana ympäri vuoden! Kokosimme tuoreet vinkit kaupunkilomalle
Kulttuuria ja retkikohteita
Tukholmaan talvella? Se on ihana ympäri vuoden! Kokosimme tuoreet vinkit kaupunkilomalle
Ruotsin pääkaupungista voi aina löytää jotain uutta. Tutustu Aviciin elämäntarinaan, tee talvinen saaristoretki, ihaile metroasemia ja rentoudu ihanissa kylpylöissä.
1.11.2023
 | Päivitetty 15.11.2023
 |
Mondo

Tukholman uudet museolöydöt

Jätä tällä reissulla klassikko­museot väliin ja suuntaa vähemmän tunnettuihin kohteisiin.

Yksi niistä on tänä vuonna avattu Paradox Museum (Sergel­gatan 20), joka tarjoaa muun muassa optisia illuusioita ja on etenkin kouluikäisten mieleen. Kävijä voi ihmetellä esimerkiksi karusellia, jonka hevoset vaihtuvat ensin ilma­palloiksi ja katoavat sitten kokonaan. Musiikin ystävä taas suuntaa Avicii Experienceen (Sergelgatan 2). Se kertoo vuonna 2018 kuolleen, maailman suurimpiin dj-tähtiin lukeutuneen Tim Berglingin elämän­tarinan. Inter­aktiivisella kierroksella pääsee tutustumaan myös hänen julkaisemattomiin kappaleisiinsa.

Hieman vanhempi mutta edelleen vähän tunnettu kohde on Solnassa sijaitseva Fjärilshuset (Hagaparken). Sademetsää muistuttavassa perhostalossa lentelee vapaana yli 700 eri perhos­lajia. Täällä on myös akvaario, jossa voi nähdä muun muassa koralleja ja haikaloja.

Kuninkaallinen vierailu

Ruotsin kuningaskunnan pää­kaupunki tarjoaa useita vierailu­kohteita monarkian ystäville. Tarkka­silmäinen voi bongata viittauksia aiheeseen jo katukuvasta. Skeppsholmenin sillan keskivaiheilla on esimerkiksi kruunun mallisia koristeita ja ostoskatu Drottning­gatanilla betoniporsaita, jotka ovat ylväiden leijonien muotoisia.

Tunnetuin kuninkaallinen nähtävyys on tietysti Kuninkaanlinna vanhassa­kaupungissa (Slotts­backen 1). Suurin osa sen sisätiloista on avoinna yleisölle ympäri vuoden (pääsymaksu 13 euroa). Vielä näyttävämpi paikka on kuningasparin asunto Drottning­holmin linna, joka valmistui 1600-luvulla. Myös tänne pääsee tutustumaan pääsymaksua vastaan (13 euroa), mutta jo kauniilla piha-alueella liikkuminen on elämys. Kuninkaallisista rakennuksista vanhin on 1500-luvulta peräisin oleva Gripsholmin linna, joka sijaitsee Tukholman ulkopuolella, Marie­fredissä. Tänne pääsee junalla ja bussilla noin tunnissa Tukholmasta.

Tukholman vanhakaupunki on kaunis näky myös talviaikaan.

Taidetta metrossa

Metrolla matkustamisesta kannattaa ottaa Tukholmassa kaikki irti. Maan­alaisen asemat ovat nimittäin suuri taidegalleria. Jokaisella metro­asemalla on oma tyylinsä, ja mitä lähempänä T-centralenia pysäkki on, sitä erikoisempia ratkaisut ovat.

Vai miltä kuulostavat antiikin kreikkalaista tyyliä edustavat patsaat ja pylväät, jotka löytyvät Kungsträdgårdenin metroasemalta? Ruotsalaistaiteilija Ulrik Samuelsonin suunnittelema asema on Tukholman kuvatuimpia metropysäkkejä.

Solna Centrumin asemalla saattaa nähdä aluksi pelkkää punaista. Seinät on näet maalattu lattiasta kattoon kirkkaan­punaisella, ja tuntuu kuin olisi liekkien keskellä. Liuku­portaissa maisema vaihtuu vihreisiin puihin. Hötorgetin pysäkki taas muistuttaa retrohenkistä uimahallia, ja vihreällä linjalla Thorildsplanille jatkava näkee jotain hauskaa. Aseman seinillä on pikselisiä hahmoja, jotka näyttävät hypänneen sinne vanhasta tietokonepelistä. Itse asema valmistui jo vuonna 1952, mutta taiteilija Lars Arrheniuksen laattamosaiikit ovat vuodelta 2008.

Arkkitehtuurikierros Tukholmassa

Vanhojen talojen ystävän kannattaa tehdä kävelyretki Slussenin puutaloalueella. Se alkaa osoitteessa Glasbruksgatan 42 sijaitsevan punaisen puutalon luota. Nouse viereiset portaat ylös ja kurki alueen sisäpihoille, joilla on ihanaa vanhan ajan tunnelmaa.

Komeiden kivitalojen ystävä taas suuntaa Slussenilla sijaitsevalle Mariatorgetille ja sen ohi kulkevalle Sankt Pauls­gatanille. Täältä löytyy muun muassa renessanssityylinen Monténska huset sekä hollantilaistyylinen van der Nootsin palatsi 1600-luvun lopulta.

Modernimpaa arkkitehtuuria tarjoaa alle puolen tunnin metromatkan päässä sijaitseva Kista. Ihaile lasiseinäisiä pilvenpiirtäjiä ja kurkista samalla Snabba Cash -tv-sarjasta tutuille pihoille.

Uutta rakennustaidetta edustaa myös Unescon maailman­perintökohde Skogskyrko­gården, joka sijaitsee kaupungin eteläpuolella (Sockenvägen). Valtava hautaus­maa on kahden ruotsalais­arkkitehdin, Sigurd Lewerentzin ja Gunnar Asplundin, käsialaa. Vuosina 1912-1940 rakennetulla alueella on monenlaisia rakennuksia, kuten mökkiä muistuttava metsä­kappeli, jossa kävijät istuvat puoli­ympyrässä. Samalla visiitillä voi myös bongata tunnettujen ruotsalaisten hautakiviä. Täällä on muun muassa Greta Garbon ja Aviciin viimeinen leposija.

Japanilaistyylinen Yasuragi-kylpylähotelli on vain parinkymmenen minuutin taksimatkan päässä Tukholmasta.

3 × kylpyläelämys

Smådalarö Gård

Kuvankauniissa järvimaisemissa sijaitseva kylpylähotelli tarjoaa hyvät puitteet rentoutumis­viikonlopulle kolmen vartin ajomatkan päässä Tukholmasta. Spa-osastolla on myös ulkoallas. Lapset ovat tervetulleita kylpylään päivällä, mutta illat ovat aikuisten aikaa.

Skepparholmen

Etelä-Tukholman Nackassa sijaitseva spa-hotelli tarjoaa myöskin mahdollisuuden pulahtaa luonnonveteen. Ekologisuuteen pyrkivä paikka on saanut useita tunnustuksia vastuullisuudestaan.

Yasuragi

Tukholman kuuluisa japanilaistyylinen kylpylä on harmoninen ja mieltä rauhoittava elämys. Sen erikoisuus on kamera- ja älylaitekielto allastiloissa. Täällä voit siis sulkeutua täysin ulkomaailmalta ja keskittyä läsnäoloon.

Tukholman saariston Vaxholmiin voi tehdä laivareissun myös talvella.

Talvinen saaristoretki

Pakkaa eväät reppuun, hyppää laivan kyytiin ja suuntaa Vaxholmiin. Tukholman saariston pää­kaupunki koostuu useasta pikkusaaresta ja soveltuu retkikohteeksi ympäri vuoden. Suosituin saarista on Vaxön, jossa voi nauttia merellisestä tunnelmasta muun muassa kävelemällä luontopoluilla ja mukula­kivikaduilla värikkäiden talojen seassa. Osallistu myös opastetulle keskustakierrokselle.

Vaxholmissa voi yöpyä hotellissa, hostellissa, merinäköalamökissä tai b&b-majapaikassa. Saarelle pääsee talvi­aikaan bussilla numero 670 tai Strömkajetista lähtevällä Waxholmsbåt-laivalla. Lippu maksaa linjasta riippuen noin 6-12 euroa.

Kommentoi »