Tukholma maalta ja mereltä
Matkailu
Tukholma maalta ja mereltä
Jos haluaa ahmaista palan Tukholmaa muutamassa tunnissa, kannattaa hypätä hop-on hop-off -paattiin ja jatkaa sen jälkeen matkaa maalla sekä merellä kulkevalla amfibiobussilla.

Helpompaa tämä ei voisi olla. Hop-on hop-off -paattiin voi ostaa 19 euroa maksavan matkalipun jo Viking Linen infotiskiltä. Sitten vain ulos punaisesta laivasta ja muutama sata metriä rantaa pitkin poispäin kaupungista pitkin terminaalinrantaa, vaikka se vähän takamaastolta vaikuttaakin.

Katuun on maalattu keltainen viiva, jota seuraamalla ei ole mahdollisuutta eksyä. Siellä vihreä hop-on hop-off -paatti jo odottaa. 

Silta johtaa turistit suositulle Drottninggatanille.

Jos ei halua tehdä Tukholmassa muuta, tämäkin nähtävyyskierros riittää.

Vene pysähtyy muun muassa Fotografiska-museon, Kuninkaanlinnan, Vanhan kaupungin, Vasa-laivan museon, Skeppsholmenin ja Abba-museon laitureissa. Veneessä jaetaan korvanappikuulokkeita,  joista voi valita myös suomenkielisen selostuksen.

Päivän päätteeksi veneellä on helppo palata takaisin risteilylaivalle.

Junibacken on säilyttänyt suosionsa vuodesta toiseen.

Amfibiobussi on uusi tapa kokea Tukholma. Kuninkaallisen Oopperan edestä, läheltä Grand Hotellia lähtevä kulkuväline on bussin ja veneen välimuoto, toistaiseksi ainut koko Skandinaviassa. Puolentoista tunnin kiertoajelu ja -veneily maksaa 28 euroa.

Neljän miehen omistama Ocean Bus on saanut nimensä pikkuprinsessa Estellen mukaan. Estelle Ocean Bus on houkutellut turisteja jo vuoden ajan. 

Yksi omistajista on bussissa oppaana työskentelevä, näyttelijäksi opiskeleva Jasper Molander. Värmlandista, Hammaröstä kotoisin oleva, nykyään Tukholmassa asuva Jasper tuntee pääkaupungin rakennushistorian ja merkkihenkilöiden elämäntarinat. 

Kiertoajelun aikana matkaaja näkee missä Ruotsin prinsessa Madeleine sinkkuvuosinaan juhli iltaisin, missä urheilutähdet Björn Borg sekä Fredrik Ljungberg, elokuvaohjaaja Ingmar Bergman sekä legendaariset näyttelijät Ingrid Bergman ja Greta Garbo ovat majaansa pitäneet.

Bussi kulkee ensin puolisen tuntia ympäri kaupunkia. Se ohittaa muun muassa Dramatenin, kiertää Stureplanin ja Humlegårdin kautta diplomaattikaupunginosaan. 

Jos linnan katolla liehuu lippu, se tarkoittaa, että kuningas on Ruotsissa ja maassa vallitsee rauha.

Jännittävin hetki koittaa, kun bussi muuttuu veneeksi ja laskeutuu rantahiekalta mereen. 

Matkustajat hihkuvat, eivätkä vähiten Jasperin yllyttäminä.

Vesillelaskupaikka on Villa Källhagen. Sen rannassa sijaitsee yksi Tukholman suosituista ravintoloista, ja hotelli.

Abbaa ei tarvitse esitellä, mutta museossa kannattaa käydä. Huvipuisto on maineensa veroinen.

– Kun harjoittelimme amfibiolla ja laskeuduimme ensimmäistä kertaa veteen, ohikulkijat hälyttivät pelastuslaitoksen paikalle. He luulivat tavallisen bussin suistuneen veteen, Jasper kertoo.

Kierros Tukholman vesillä kestää melkein tunnin. 

Amfibion reitillä riittää nähtävää, kauniita, vanhoja huviloita, kalliita yksityisveneitä, mutta myös jokaisen Tukholman-kävijän tuttuja kohteita.

Ohitse vilahtavat Gröna Lundin huvipuisto, Skansen, Vasa-laivan museo, Junibacken. Harvoin tulee nähtyä Skeppsholmsbronilla sijaitsevaa Moderna Museetia tästä näkövinkkelistä!

Vanhaan satamamakasiiniin tehty valokuvamuseo, jossa hienoja, vaihtuvia näyttelyitä.

Teksti Liisa Talvitie, kuvat All Over Press, Fotolia, Ocean Bus, Liisa Talvitie, grafiikka Antti Nikunen

Kommentoi »