Tukea ja lohtua abortin läpikäyneille
Puheenaiheet
Tukea ja lohtua abortin läpikäyneille
Heinäkuun Apu-tonni myönnetään Tampereen NNKY:n Itu-työlle, joka tarjoaa tukea yllätysraskauteen tai abortin jälkeiseen kriisiin.
Julkaistu 27.7.2017
Apu

Pöydällä on pienenpieni vauvansukka ja siihen kiinnitettynä laminoitu kortti. Siinä lukee käsinkirjoitettuna: ”Rakas lapseni – olen hyvin pahoillani, etten pitänyt puoliasi, että olisit saanut ihmetellä kanssani tätä elämää.” Sukkia on korillinen. Jokaiseen sukkaan kiinnitetty kortti on muistokirjoitus ja jokaisen kirjoituksen takana on nainen, joka yrittää antaa itselleen anteeksi. Aborttikokemus on aina yksilöllinen, kuten myös siitä toipuminen. Joillekin naisille raskauden keskeyttäminen on neutraali tai huojentava päätös, joillekin se aiheuttaa jonkinasteisia kielteisiä tunteita. Toisille jälkipyykki on raskas. Nainen tukahduttaa tai torjuu, järkeistää tai kieltää, tuntee syyllisyyttä tai itsevihaa, surua tai masennusta, pelkää aborttisalaisuuden paljastumista tai häpeää.

Itu on Tampereen NNKY:n alaisena toimiva valtakunnallinen järjestö, joka tarjoaa keskusteluapua ja vertaistukiryhmiä niille, jotka haluavat käsitellä omaan raskaudenkeskeytykseensä liittyviä asioita.  Abortin läpikäyneiden naisten lisäksi se tukee naisia, joille raskaus on yllätys tai kriisi, jotka jatkavat raskauttaan vaikeassa tilanteessa sekä yksin lasta odottavia ja yksinhuoltajia. Vuodesta 2004 lähtien henkilökohtaisissa tapaamisissa ja vertaistukiryhmissä tukea on saanut yli 500 naista. Säännöllistä ja jatkuvaa keskeytyksen jälkihoitoa ei järjestä mikään muu taho.

Itu-työn ”päämaja” sijaitsee Tampereen keskustassa NNKY:n tiloissa. Apu-tonnin vastaanottaa kaksi hymyilevää naista, Outi Papunen ja Anne Soukkalahti Annen vastuulla on Savonlinnan toimipiste, Outin vastuulla koko Itu-työ. Kaikki sai alkunsa vuonna 2003, kun erityislastentarhanopettajana työskentelevä Papunen lähti ystävänsä pyynnöstä aborttiseminaariin Pietariin. Kyseessä oli toipumisviikonloppu abortin kokeneille naisille.  Omakohtaista kokemusta abortista hänellä ei ollut, mutta lähipiirissään Papunen oli nähnyt henkisiä ristiriitoja, joita abortti voi joillekin jälkikäteen aiheuttaa. – Viikonlopun aikana tajusin, että samanlainen toipumisohjelma on saatava myös Suomeen. Tampereen NNKY:ssä oli aloittamassa uusi toiminnanjohtaja Piia Nurmela. Hän löysi uuden projektin Outin ehdottamasta toipumisohjelmasta. 

Outi Papunen työryhmineen on kirjoittanut kirjan Kuljin kanssasi pienen matkan – Askeleet aborttikokemuksesta toipumiseen. 

Työ aloitettiin vapaaehtoisten voimin syksyllä 2004. RAY antoi tukea vuosina 2006–2009, mikä mahdollisti työmuodon vakiintumisen. Hankkeen malli saatiin Englannista, kriisiraskausjärjestö CARE Centers Networkilta, joka antoi käyttöön koulutus- ja ryhmäaineiston sekä lähetti kouluttajia.  Tällä hetkellä toimintaa on Tampereella, pääkaupunkiseudulla, (Helsinki, Espoo, Vantaa), Lahdessa, Kuopiossa, Savonlinnassa, Turussa ja Oulussa. Vuodesta 2014 lähtien työstä on tullut valtakunnallista  RAY:n tuella.  Sen lisäksi, että naiset itse ottavat järjestöön yhteyttä, myös neuvolat, gynekologit ja sairaalat ovat alkaneet ohjata naisia Itu-työn piiriin. Jonot mielenterveyspuolella ovat pitkiä, joten Itu auttaa myös akuuteissa tarpeissa.

Itun parissa työskentelee tällä hetkellä noin 50 vapaaehtoista ympäri maan. Heitä koulutetaan kahteen ohjelmaan: Kutsuttu Välittämään -koulutus valmistaa yllätysraskaustilanteessa olevan kohtaamiseen ja Askeleet-koulutus abortin läpikäyneiden kohtaamiseen.  Järjestö ylläpitää myös valtakunnallista puhelinpäivystystä,  järjestää vertaistukitapaamisia ja tarjoaa mahdollisuuden viikoittaisiin yksilötapaamisiin.  Itu-perhetyö pitää yhteisiä kahvitilaisuuksia odottaville äideille, yksinhuoltajaäideille ja yksin lastaan odottaville äideille. Sen lisäksi se järjestää muun muassa äiti–vauva-ryhmiä.  – Suurin osa äiti–lapsi-toiminnassa mukana olevista on yksinhuoltajia tai niitä, joiden raskauteen ja äitiyteen liittyy haasteita. Tukiverkosto saattaa olla heikko, ja naisen voimavarat kuluvat arjessa selviytymiseen. Uutena työmuotonamme on tarjota äideille ystävä-tukihenkilö, Outi iloitsee. Kaikki palvelut ovat ilmaisia ja keskustelut luottamuksellisia. Puhelinpalveluun voi ottaa yhteyttä halutessaan myös anonyymisti.

Anne aloitti Savonlinnan toimipisteessä vuonna 2013. Hän työskenteli aiemmin kätilönä Savonlinnan keskussairaalassa. Hänen sydämensä oli haljeta, kun hän hoitohenkilökuntaan kuuluvana katseli raskaudenkeskeytykseen tulevia surevia naisia. – Abortti on aihe, josta naisen voi olla vaikeaa puhua. Aborttipäätös on usein tehtävä lyhyessä ajassa järkisyistä. Saatetaan ajatella, että sitten se on ohi. Tunteet voivat kuitenkin ryöpsähtää toisilla äkisti esiin, Anne sanoo. Jos nainen päätyy raskauden keskeytykseen ulkopuolisten, esimerkiksi kumppanin painostuksesta, jälkikäteen saattaa nousta esiin myös vihan tunteita: miten annoin muiden tehdä päätöksen puolestani, miksi annoin painostaa itseäni? Vaikeita ovat myös tilanteet, jossa keskeytykseen päädytään ultraäänitutkimuksen jälkeen lääkärin ehdotuksesta, etenkin jos lapsi on toivottu.

Tampereen NNKY:n Itu-toiminnan palvelut ovat maksuttomia ja luottamuksellisia. Tänä vuonna Itulle myönnettiin Pirkanmaan Minna Canth -palkinto.

Vuosien aikana raskaudenkeskeytykseen liittyvät toimenpiteet ovat muuttuneet. Nykyään alle 12 viikkoa kestänyt raskaus voidaan keskeyttää lääkkeillä kotona. Etuna lääkkeellisessä keskeytyksessä on, että siten nainen välttyy kohtuun kajoavalta toimenpiteeltä ja nukutukselta. Haittavaikutuksia ovat kipu ja vuoto. – On mahdollista, että nainen joutuu olemaan kotona yksin kivun ja veren kanssa. Meille alkoi tulla myös soittoja, joissa naiset miettivät, mitä tekevät sikiölle. Eräskin nainen itki sitä, kun joutui laittamaan sikiön roskikseen. Kaikesta muusta olisi vielä päässyt yli, mutta ei siitä, Outi kertoo. Raskauteen liittyvissä kriiseissä naiset käyvät välillä todella syvissä vesissä. – Moni ei edes tajua, kuinka paljon tunteita asiaan voi liittyä. Ryhmiin osallistuneista vanhin on 80-vuotias. Koskaan ei ole liian myöhäistä käsitellä asioita, hän sanoo. 

Itun työntekijöillä ja vapaaehtoisilla on henkilökohtainen kristillinen vakaumus, ja työ perustuu kristillisiin arvoihin.  Outi Papusen mukaan apua tarvitsevalta ei kuitenkaan kysytä vakaumusta. Tukea tarjotaan kaikille taustasta ja elämäntilanteesta riippumatta. Jokaisen päätöstä kunnioitetaan, oli se sitten mikä tahansa. Abortin tehneitä ei syyllistetä tai yllättäen raskaaksi tulleita painosteta jatkamaan raskautta. – Raskainta työssä on se, kun välillä näen naisten ahdistuksen. Silloin miettii, riittävätkö omat voimavarat ihmisen auttamiseen, Outi kertoo. – Siinä kohtaa nousee esiin oma hengellisyys. Se on tämän työn voimavara, Anne lisää. – Ilman omaa vahvaa vakaumusta tätä työtä ei ehkä jaksaisi. Olemme näiden vuosien aikana saaneet kuitenkin kuulla myös valtavan paljon toipumiskertomuksia, Outi hymyilee. 

www.ituprojekti.net, valtakunnallinen puhelinpäivystys: 050 4015 567,  ma–pe klo 9–21.

Apulaiset 2017

Kannusteohjelma, jolla haetaan ihmisiä, ryhmiä, hankkeita ja toimenpiteitä, jotka auttavat yhteisöään lisäämään yhteiskuntaamme laatua sekä tuottamaan iloa ja hyvinvointia. Käynnistetyt hankkeet voi ilmoittaa ehdolle täältä.

Apulaiset-raati valitsee kerran kuussa hankkeen, jolle lahjoitetaan Apu-tonni. Raatiin kuuluvat Katri Helena, Mikko Kuustonen, Sanna Kiiski ja päätoimittaja Marja Aarnipuro

Kommentoi »