Apu

Tuija Brax pelkää, että ilmastonmuutosta ei pysäytetä: "Tässä voi käydä hirveän huonosti"

Tuija Brax pelkää, että ilmastonmuutosta ei pysäytetä: "Tässä voi käydä hirveän huonosti"
Tuija Brax on Sydänliiton pääsihteeri. Hän on 53-vuotias ja asuu Helsingissä.
Julkaistu: 21.9.2018

Vaikka yhteiskunta olisi rakennettu väärin, ihmiselle voi käydä hyvin. Isoäitini jäi pienenä orvoksi, ja häntä myytiin huutolaisena kerran vuodessa sille, joka halvimmalla osti. Neljävuotiaana hän pääsi perheeseen, joka rakasti häntä. Hän pääsi myös kouluun ja hänestä tuli Osuuskaupan myymälänhoitaja. Isoäidin tarina on kantanut koko sukuamme. Omia epäonnistumisia ei tule mieleen selittää pienillä vastoinkäymisillä.

Jos asiat junnaavat oikein kauan paikallaan, olen kärsimätön. Silloin yritän löytää sisäisen janinaanderssonini. Hän oli läheinen työkaverini eduskunnassa, huipputyyppi. Hän lähti ongelmatilanteissa ­aina siitä, että asiat voidaan muuttaa hymyssä suin ja hermostumatta. Näin hankalakin ihminen voi vaihtaa mielipiteensä.

Eduskunnassa näin, että naiskansan­edustajia ei aina oteta yhtä vakavasti kuin miehiä. Riitelevä nainen näyttäytyy useammin naurettavana ja hankalana. Riitelevä mies taas nähdään voimakastahtoisena. Jos sekä nais- että miespoliitikko on tehnyt jonkin keskustelunavauksen, ­jatkossa siteerataan vain sitä miestä.

Suomen politiikassa en ole itse kokenut merkittävää vähättelyä sukupuolen vuoksi. Sen sijaan ensikokemukseni EU:sta ­eivät olleet yhtä hyvät. Eduskunta lähetti minut ja Gunnar Janssonin neuvottelemaan EU:n perusoikeuskirjaa. Aluksi huomasin, että minua luultiin avustajaksi tai muuten ohitettiin blondina Pohjoismaista! Jouduin todistelemaan, että olen täällä, koska eduskunta uskoi minulla olevan tähän paras asiaosaaminen.

Minulla on työsuhdepolkupyörä

Pahin pelkoni on, että ilmastonmuutosta ei pysäytetä. Mikään ei viittaa siihen, että tehdään tarpeeksi. Tässä voi käydä hirveän huonosti: valtavat kansainvaellukset, väkivallan lisääntyminen, sodat, vedenpinnan nousu ja tuulet.

Kun perheemme lentää lomalle silloin tällöin, maksamme WWF:lle vapaaehtoisen lentoveron. Rahat käytetään hiilidioksidipäästöjen kompensoimiseksi esimerkiksi istuttamalla metsiä.

Jos syö lihaa, silloin hirvenliha on eettisimmästä päästä. Eläin on saanut elää lajityypillisen elämän ja kokea nopean kuoleman. Liikenneonnettomuudet ja metsänhoitokin puolustavat metsästystä. Uhanalaisten lajien metsästystä en hyväksy.

Kuulun ihmistyyppiin, jonka ei pidä laihduttaa nopeasti. Olen tehnyt tämän virheen monta kertaa ja lihonut takaisin ­korkojen kera. Minulla on auton sijasta työsuhdepolkupyörä. Pyöräilen ympäri vuoden, ja kuntoni on hyvä.

Minulla oli "täsmällinen huono omatunto"

Äidiksi tuleminen muutti ajankäytön. Eduskunta-aikana kirjoitin kalenteriin, kuinka paljon olen ollut töissä ja kuinka paljon kotona. Siitä seurasi, että ei ollut mikään epämääräinen huono omatunto vaan täsmällinen huono omatunto. Olin kärryillä, miten paljon olen lasten kanssa.

Nautin tavallisista asioista: perhe, läheiset ystävät, metsä, järvi ja meri. En voi olla ilman niitä. Lapsuuden kesät vietin Kuusamossa, josta vanhempani ovat kotoisin. Kun rupesin purjehtimaan, tuli heti sellainen olo, että olen tullut kotiin. Hossassa ja Jyrävällä on hirveästi samaa kuin vaikka Jurmossa tai Turun ulkosaaristossa.

Kommentoi »