Suomessa jopa 10 000 lasta ilman koulussa tarvittavaa tietokonetta – Sauli Niinistön suojelema kampanja auttaa
Henkilöt
Suomessa jopa 10 000 lasta ilman koulussa tarvittavaa tietokonetta – Sauli Niinistön suojelema kampanja auttaa
Kaikille kone -kampanjan ideana on kierrättää yritysten käytöstä poistettuja tietokoneita koululaisten ja opiskelijoiden käyttöön.
Julkaistu 18.11.2020
Apu

Suomessa on tuhansia koululaisia ja opiskelijoita, joilla ei ole varaa hankkia tietokonetta opiskelua varten. Opetushallituksen selvityksen mukaan keväällä kone puuttui jopa kymmeneltä tuhannelta lapselta.

Tietokonetta käytetään tiedon hakuun, etäopetuksen seuraamiseen sekä tehtävien tekemiseen ja palauttamiseen.

Haasteeseen vastaa Kaikille kone -kampanja, jonka ideana on kierrättää erityisesti yritysten käytöstä poistetut tietokoneet koululaisille ja opiskelijoille. Tavoitteena on saada viisi tuhatta konetta lahjoitettua niitä tarvitseville. Koneita on lahjoitettu tähän mennessä yli 2 800.

Peliyrityksen aloitteesta syntynyt kampanja

Kampanja käynnistyi ensimmäisen kerran vuonna 2015. Se lähti liikkeelle peliyritys Supercellin perustaja ja toimitusjohtaja Ilkka Paanasen aloitteesta.

– Yli sata tuhatta suomalaislasta kasvaa perheessä, jossa toimeentulo jää laskennallisen köyhyysrajan alapuolelle, sanoo kampanjan tuottaja Ilkka Kalmanlehto Kirkon kotimaanavusta.

– Koulussa oletetaan, että tietokone on kuin tämän päivän kynä ja paperi. Nuorta voi hävettää, kun muut ottavat läppärinsä esille luokassa, ja hänellä ei ole omaa konetta.

Oman koneen tarpeesta voi kertoa seurakuntien diakoniatyön tai kunnan sosiaalitoimen työntekijöille.

– He kartoittavat opiskelijan tai perheen vähävaraisuuden. Pyynnöt ovat koskettavia. Esimerkiksi kolmen koulua käyvän teinin perheessä voi olla yksi tietokone.

Kyse ei ole vain koululaisista.

– Tarpeita tietokoneille on kaikissa ikäryhmissä. Meidän näkökulmastamme kaikki opiskelu on yhtä arvokasta.

Yritys voi auttaa lahjoittamalla käytöstä poistettuja koneita

Kalmanlehdon mukaan vain joka kymmenes tietokoneen tarvitsija saa oman läppärin kampanjan kautta. Niukkuutta jaetaan eri puolille Suomea.

– Toivomme, että yritykset joilla olisi mahdollisuus lahjoittaa käytöstä poistettuja koneitaan, valitsisivat tämän omaksi tavakseen tehdä hyvää ja toteuttaa yhteiskuntavastuutaan.

Kampanjan tueksi järjestetään 24.11. striimattu hyväntekeväisyyskonsertti Tavastialla Helsingissä yhteistyössä Radio Novan kanssa. Konsertissa esiintyy Kasmir ja sen juontaa Esko Eerikäinen. Konsertti toteutetaan striimattuna.

Yksityishenkilöt voivat tehdä rahalahjoituksia kampanjaan.

Kampanjassa on tänä syksynä mukana yritysten lisäksi Kotimaanapu ja Tukikummit- säätiö. Opetushallitus ja Kuntaliitto tukevat kampanjaa. Kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Kommentoi »