Tuulilasi

Toyotalta raju satsaus tähän autoon - sitä myytiin viime vuonna maailmassa 10 250 kappaletta ja Euroopassa 640

Toyotalta raju satsaus tähän autoon - sitä myytiin viime vuonna maailmassa 10 250 kappaletta ja Euroopassa 640
Monillakin autonvalmistajilla on takataskussaan projekteja tai vähintään suunnitelmia vetyautojen kehityksestä. Maailmanlaajuinen tankkausinfrastruktuurin puute jarruttaa kuitenkin monia. Vain Hyundai ja Toyota ovat lähteneet avoimesti ja innolla vetyautopeliin mukaan.
Julkaistu: 2.12.2020
Nyt Toyota on saanut valmiiksi toisen sukupolven Mirai-vetyauton, joka on varsin mielenkiintoinen. Ainakin teoriassa.
Auto on ulkomuodoltaan paljon edeltäjäänsä näyttävämpi. Viisipaikkaisen auton painojakauma on 50:50 ja siihen on nyt lisätty kolmas vetytankki. Yhdellä tankkauksella pääsee näin ollen 640 kilometriä, mikä vastaa vuoden 2020 Tesla Model S Long Rangen toimintamatkaa. Hevosvoimia autossa on 171.
Auton polttokennoja on 330 entisen 370 sijaan. Uusien kennojen hyötysuhde on aiempaa parempi. Auto on rakennettu Toyotan modulaariselle GA-L-alustalle. Auton kori on aiempaa jäykempi, tankit on sijoitettu korin alaosaan, joten ne eivät vie tilaa matkatavaroilta tai matkustajilta.
Toyota on myös kehittänyt autoon putkiston, joka toimii filtterin tapaan ja pystyy nappaamaan mikroskooppisen pieniä partikkeleita rikkidioksidia ja dityppioksideja, jotka saastuttavat ilmaa. Näin ollen auto käytännössä puhdistaa ilmaa ajon aikana.
Toyota on myös laskenut Mirain hintaa 20 %, vaikka alustarakenne on uusittu paljon paremmaksi ja suorituskykyä sekä toimintamatkaa on selkeästi enemmän. Hinta jää silti edelleen varsin korkeaksi.
Toyotan satsaukset ovat melkoisia, sillä 2019 Miraita myytiin Yhdysvalloissa 6200 kappaletta, Japanissa 3500 ja Euroopassa 640 kappaletta. Vetyautoille on hiukan vaikea nähdä kovin loistavaa tulevaisuutta tankkausinfran puutteellisuuden vuoksi. Esimerkiksi Suomessa ei ole yhtään tankkausasemaa, muualla Euroopassakin vain joitakin kymmeniä. Vetyauto on lisäksi kallis, esimerkiksi Hyundai Nexo ja Toyota Mirai maksavat Saksassa noin 70 000 euroa.
Katso video uudesta Miraista ja sen teknologiasta jutun alapuolelta.
11 kommenttia