Tuulilasi

Toyota on Suomen luotetuin automerkki


Valittujen Palojen tänään julkaisemassa tutkimuksessa käy ilmi, että Toyota on säilyttänyt ykköspaikkansa Suomen luotetuimpana automerkkinä.
Kuvat Toyota

Tutkimuksen toteutustapa

Vuosittaisen eri toimialojen tuotemerkkejä mittaavan tutkimuksen "Luotetuin merkki" teettää Valitut Palat eli Reader´s Digest. Tutkimuksessa arvioitiin  eri tuotemerkkien luotettavuusmielikuvaa yhteensä 38 tuoteryhmässä, joista automerkit on yksi. Tutkimukseen vastasi yhteensä 18 000 kuluttajaa, joista noin 900 oli Suomesta. Aineisto kerättiin  verkkokyselyllä.

Tutkimusaineiston keräsi brittiläinen markkinatutkimuslaitos Wyman Dillon 12 maasta, jotka olivat Belgia, Suomi, Tsekki, Ranska, Saksa, Hollanti, Puola, Portugali, Romania, Slovenia, Sveitsi ja Venäjä,

Toyota edelleen Suomen luotettavin automerkki

Automerkeistä luotettavimmaksi Suomessa koettiin jälleen Toyota. Toiseksi luotetuimmaksi vuoden 2012 lopulla toteutetussa  tutkimuksessa sijoittui Volvo. Kolmanneksi luotetuin oli Volkswagen.

Suomen lisäksi  Toyota arvioitiin luotettavimmaksi merkiksi myös Portugalissa ja Venäjällä.

      Maa           Luotettavin merkki

      Belgia        VW

      Hollanti       VW

      Portugali     Toyota

      Puola          Audi

      Ranska       Renault

      Romania    Dacia

      Saksa         VW

      Slovenia     Renault

      Suomi       Toyota

      Sveitsi        VW

      Tsekki        Skoda

      Venäjä       Toyota

Kokonaistuloksissa Euroopan luotettavimmaksi nousi Volkswagen, ja Toyota sijoittui kakkoseksi.

Tutkimuksen tuloksista voi helposti havaita, että kuluttajien arviot vaihtelevat maittain, ja oman maan autoteollisuuden merkit arvioidaan keskitasoa korkeammalle.  Kuvaava esimerkki on Romania, missä oman maan merkkiä Daciaa pidetään luotettavimpana, kun taas missään muussa tutkimuksessa mukana olleessa maassa merkki ei saavuttanut ykkössijaa.

Mutta tuloksiin vaikuttavat myös automerkkien markkinaosuudet uusien autojen myynnissä ja koko autokannassa. Suomessa yleisin automerkki on Toyota, Ruotsissa Volvo, Tsekissä Skoda  ja Saksassa Volkswagen.

Luottavuusmielikuvalla on yhteys automerkin yleiseen imagoon.  Vaikka Puolassakin valmistetaan henkilöautoja, (mm. Peugeot, Citroën, Hyundai), luotettavimmaksi arvioitiin siellä kuitenkin Audi.

Volkswagen haluttavin

Suomen haluttavin automerkki on Volkswagen, mikä selvisi  Tuulilasi-lehden vuosittain toteutettavasta Merkkien Merkki -tutkimuksesta, jossa vastaajia oli noin 14 000, kaikki Suomesta.

Julkaistu: 20.3.2013