Tuulilasi

Toyota edelleen maailman arvokkain autobrändi – VW ottanut eniten takapakkia


Brändien arvoa mittaava Interbrand on julkaissut taas rankingin maailman arvokkaimmista brändeistä.
Kuvat Kuvakaappaus / Interbrand

Automerkkien näkökulmasta arvokkaimman brändin asema on selvä, Toyota on pitänyt kärkipaikkaa itsellään jo 12 vuotta putkeen. Kokonaistilastossa Toyota on sijalla kuusi Applen, Googlen, Coca Colan, Microsoftin ja IMB:n jälkeen.

Toyotan brändin arvo on 49 miljardia dollaria, eli noin 44 miljoonaa euroa. Seuraavina Interbrandin listalla automerkeistä tulevat BMW sijalla 11 ja Mercedes-Benz sijalla 12.

Automerkeistä edellisestä vuodesta eniten kasvua brändiarvollaan on tehnyt Nissan, joka nousi peräti 19 prosenttia. Nyt brändin arvoa mitataan 9 miljardia dollaria ollen sijalla 49 kokonaistilastossa. Edellisvuonna Nissan oli sijalla 56 ja viisi vuotta sitten peräti sijalla 90.

Suurin häviäjä automerkeistä oli VW, joka tippui edellisestä vuodesta 9 prosenttia sijalle 35. Tuloksesta ei voi päätellä, onko viimeisin päästöskandaali ehtinyt jo vaikuttaa tilastoon.

Brändiarvo ei selkeästikään kerro brändin taustalla olevan yrityksen todellista kokoa, sillä Toyota ja VW myyvät molemmat lähes yhtä paljon autoja. Toisena brändilistauksessa tuleva BMW ei puolestaan kuulu myyntimääriltään maailman suurimpien autonvalmistajien joukkoon.

Interbrandin arvo perustuu kolmeen avainkomponenttiin: brändin tuotteiden tai palvelujen taloudelliseen suorituskykuun, brändin rooliin ostopäätöksissä ja brändin kilpailullisen voimaan.

Interbrandin rankingista on hyvä myös lukea, että listan kärkipaikoilla olevat yritykset ovat lähtökohtaisesti yhdysvaltalaisia tai kyseisellä alueella vahvasti edustettuja brändeja. Jos vastaava listaus tehtäisiin Euroopassa, olisi tulos varmasti toisenlainen.

Interbrandin arvokkaimmat autobrändit 2015:

6. Toyota

11. BMW

12. Mercedes-Benz

19. Honda

35. Volkswagen

38. Ford

39. Hyundai

44. Audi

49. Nissan

56. Porsche

74. Kia

85. Chevrolet

87. Land Rover

98. Mini

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Lue uusin Tuulilasi diginä hintaan 4,90.

Julkaistu: 6.10.2015