Tuulilasi

Toyota Aygo – yhden moottorin varassa


Toyota Aygo on myynyt luokassaan hyvin, mutta kilpailu kiristyy koko ajan.
Kuvat Paavo Martikainen

Valveutunut kuluttaja vertailee varmasti segmentin tarjontaa. Vaikka Aygoa on mahdollista personoida ja näin laajentaa mallivaihtoehtoja, fakta on edelleen se, että tarjolla on ainoastaan yksi moottori.

Kilpailijoilla on moottori- ja mallivalikoiman puolesta tässä mielessä pieni etulyöntiasema. Volkswagen-konserni esimerkiksi tarjoaa VW Upiin, Skoda Citigo´on ja Seat Miihin bensakäyttöisenä kahta tehoversiota (60/75 hv), maa-/biokaasumallia (68 hv) ja Upiin vielä sähköversiota (82 hv).

Aygon sisarmalleihinkin (Citroën C1 ja Peugeot 108) on saatavilla isompi ja tehokkaampi kolmisylinterinen vaihtoehto. Voimakkaamman 1,2-litraisen kolmisylinterisen huipputeho on 82 hv ja maksimivääntö 116 Nm. Erot eivät paperilla tunnu kummoisilta, mutta esimerkiksi 108:n ilmoitetaan kiihtyvän isommalla moottorilla 0–100 km/h 3,6 sekuntia nopeammin kuin pienempitehoisella versiolla. Siinä on iso ero.

Kysymys siis kuuluu: miksi Toyota Aygossa ei ole tätä tehokkaampaa moottoria vaihtoehtona? Vastaus tuskin liittyy teknisiin ongelmiin, koska sisarkolmikko on käytännössä sama tuote erilaisilla ulkokuorilla ja sisustan viimeistelyllä. Toisin sanoen: sen kuin heittäisi vaan paikalleen.

Syy on siis todennäköisesti toisaalla. VTi 82 -mallimerkinnällä Citroënin ja Peugeotin mallistossa kulkeva moottori on ranskalaisten omaa suunnittelua, joten mahdollista on, että Ranskassa ei ole haluttu antaa moottoria Toyotan käyttöön. Toisaalta pienempitehoinen kone on Toyotan käsialaa ja kaikkien merkkien käytössä.

Saattaa siis olla myös mahdollista, että Toyota ei syystä tai toisesta ole halunnut ottaa ranskalaista alkuperää olevaa moottoria mallistoon.

Lue Toyota Aygon perusteellinen testi Tuulilasin numerosta 14/2014.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 23.10.2014