Tuulilasi

Toteuta unelmasi: vuokraa museoauto

Toteuta unelmasi: vuokraa museoauto
Saksalaiset erikoisautovuokraamot täyttävät niiden autofanien toiveet, jotka haluavat välillä jotakin muuta kuin perheauton tai vain paikasta A paikkaan B vievän kulkuvälineen.
Kuvat AMS, Ingolf Pompe

Huvittaisiko joskus ajaa Steve McQueenin tavoin Ford Mustangilla kaupungin halki? Tai kurvailla Simon Templarin alias Roger Mooren esimerkin mukaisesti Volvo P 1800:lla maalaismaisemissa? Tai kesyttää ”the pigiksi” kutsuttu Austin Healey 3000? Esimerkiksi Peter Forster voi tehdä siitä unelmasta totta. Hänellä on Classic Roadster München -nimisessä firmassaan tarjolla tusinan verran museoautoja ja youngtimereita vuokrattavaksi. Joitakin niistä, kuten valkoista Lincoln Continental avoa punaisella sisustalla saa kuitenkin vain kuskin kanssa.

Se ei pienennä kysyntää, koska vuodelta 1965 oleva herkkupala on todella suosittu erityisesti hääparien keskuudessa. Avokattoinen maantieristeilijä on peräisin melkein kaikkien Forsterin autojen tavoin Kaliforniasta, ja se kuului joskus Metro-Goldwyn-Mayerin johtajalle Henry A. Goodmannille. Forster kertoo, että kaikilla hänen autoillaan on mielenkiintoinen historia.

Amerikkalaisen filmistudio Universal Picturesin johtaja ajoi taivaansinisellä vuoden 1973 Mercedes 450 SL:llä. Hänen lapsenlapsensa myi auton vuosikymmeniä myöhemmin Forsterin firmalle. Punainen Mercedes 280 SL oli puolestaan uutena elokuva-arvostelija William Harris III:lla, joka oli myös Los Angeles Timesin kulttuuritoimituksen pomo. Vain yksi Forsterin autoista on alun perin Münchenistä. Beigen värinen pagoda-kattoinen SL-Mersu kuului 60-luvulla Kurt Baaderille, joka oli baijerilaismetropolin sydämessä sijaitsevan Donisl-perinnehotellin omistaja.

Classic Roadster -vuokraamon asiakaskunta on laaja.

”Erityisesti BMW Z1:tä vuokraavat usein ihmiset, jotka ovat hankkimassa sellaista, mutta haluavat ennen ostoa autolla koeajolle”, omistaja kertoo.

Jotkut taas haluavat nauttia silloin tällöin erityisestä ajoelämyksestä, mutta heillä ei ole omaa museoautoa. He vuokraavat mielellään MG A:n, Triumph TR6:n tai Spitfiren.

Asiakaskuntaan kuuluu myös monia naisihmisiä. Heitä ovat mm. vaimot, jotka haluavat antaa miehilleen syntymäpäivälahjaksi jotakin erityistä sekä monet naimattomat naiset. Peter Forster myhäilee, että he haluavat usein testata, voisiko heidän miesystävänsäkin ajaa raa’alla urheiluautolla automaattivaihteisen työsuhdesedanin sijasta.

Auton kategoriasta riippuen hupi maksaa viikonlopuksi 300-700 euroa. 60-luvun siipi-Mersu tai vuoden 1971 280 SE 4.5 kuskin kanssa päiväksi maksaa 950 tai jälkimmäisessä tapauksessa 1050 euroa. Sen lisäksi tarjolla on ekstrahintaan lisäkilometripaketteja, auton haku- ja noutopalveluja, kukkakoristeluja autoon tai erikoisjärjestelyjä ryhmille. Auton vuokraajalla pitäisi olla kuitenkin tietty ”luontainen kyky ajaa vanhalla autolla”.

”Jos ei tiedä, mitä välikaasu tarkoittaa, en suosittele siinä tapauksessa englantilaista autoa”, Forster sanoo.

Hän edellyttää miehiltä vähintään kuuden vuoden ja naisilta neljän vuoden ajokokemusta. Lisäksi hän ei vuokraa autojaan alle 26-vuotiaille miehille tai alle 24-vuotiaille naisille. Mistä tämä ero tulee? Forster toteaa, että naiset ajavat paljon varovaisemmin. Ja mitkä ovat asiakkaiden suosikkeja hänen valikoimassaan? Vuoden 2012 kesällä suosikki oli Mersun pagoda-SL, vuotta aiemmin Austin Healey ja vuonna 2010 Triumph TR6. Hänen kokemuksensa mukaan suosikki vaihtelee vuosi vuodelta. Kun ensimmäisiä teitä suolataan, Classic Roadsterin kausi on ohi.

Nykyään monet erikoisautovuokraamot auttavat Saksassa autounelmien toteuttamisessa. Hampurilaisella Oldtimer Paradiesilla on tarjolla kaksi avo-kuplavolkkaria, Mercedes 280 SE coupé, kahdeksanpaikkainen Mercedes 230.6, Daimler DS 420 Landaulette sekä Rolls-Royce Silver Shadow II. Viikonlopun hintahaarukka (lauantaina klo 9:stä sunnuntaina klo 19:een) on 400 ja 1700 euron välillä. Myös itse ajettavaksi tarkoitettuihin autoihin saa kuljettajan.

Berliinissä sijaitseva Classicdepot on kahden museoautoentusiastin ja keräilijän perustama. He ovat ilmeisen vakuuttuneita asiastaan ja haluavat palvella laajalla autovalikoimallaan kaikkia niitä, jotka eivät halua ostaa omaa museoautoa. Heillä on muun muassa legendaarinen gangsteri-Citikka 11CV, Fiat Topolino, GMC:n paloauto ja jopa venäläinen eliittiauto Tschaika M13. Viikonlopun vuokra (perjantaina klo 10:stä maanantaina klo 10:een) on Citroën Meharin 400 euron ja Bentley S1:n vajaan 1400 euron välillä.

Emotiondrive-niminen yritys on erikoistunut superautojen vuokraamiseen. Valittavana on erilaisia Ferrarin F430 ja 360-malleja (coupé ja spider) sekä Lamborghini Gallardo ja Audi R8. Tunti maksaa 300 euroa, jos ajaa itse vieressä istuvan ohjaajan seurassa, ja repsikkana olo maksaa 200 euroa tunnissa.

Pegasus exclusive cars Mönchengladbachista tarjoaa vastaavanlaisia korkealuokkaisia autoja esimerkiksi Audilta, Porschelta ja Maseratilta (Gran Cabrio). Esimerkiksi Audi R8 V8 Spyderin vuokraus viikonlopuksi (perjantaina klo 19:sta maanantaina klo 10:een) maksaa 1990 euroa, ja kilometrit on rajoitettu 600:aan. Päivän vuokrahinta (sisältää 200 kilometriä) on Audi TTS Roadsterin 180 euron ja Audi R8 V10 Spyderin 890 euron välillä.

VIP-World-Travelilla on valikoimassaan sekä urheiluautoja että korkealuokkaisia sedaneja Bentleyltä, BMW:ltä, Ferrarilta, Lamborghinilta ja Mercedekseltä sekä harrasteautoja. Viimeksi mainittuihin kuuluvat mm. Trabant 601S, Ford Taunus 17M, Jaguar E-Type, Ford Mustangin avo- ja umpimallit sekä BMW R26-sivuvaunumoottoripyörä vuodelta 1958. Vuoden 1969 kuplavolkkarin saa noin 200 euron päivävuokralla.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 15.2.2014
Kommentoi »