
Tunnettu unitukija, neurologi William Christopher Winter on koonnut neljä syytä, miksi säännöllinen torkuttaminen - eli herätyksen siirtäminen aamuisin kellon soitua vähän myöhempään - on haitallista.
1. Hormonit menevät sekaisin
Kun ihminen herää, elimistössä tapahtuu useita muutoksia. Unihormoni melatoniinin taso alkaa laskea, kun taas kropan käynnistävän stressihormonin kortisolin taso alkaa nousta. Samalla käynnistyy monien muiden liikkeelle lähdön varmistavien aineiden, kuten serotoniinin ja adrenaliinin, tuotanto.
Jos heräämisen sijaan edessä on vaikkapa 10 torkutusta, elimistö ei enää tiedä, onko tarkoitus nousta vai nukkua. Se voi aiheuttaa ongelmia näiden piristävien hormonien tuotannossa, joten ihminen on väsyneempi.
2. Ulostusongelmat
Herääminen käynnistää myös suoliston, minkä seurauksena aamulla on usein kakkahätä. Mikäli elimistö ei torkuttamisen seurauksena käynnisty kunnolla, myös suolisto voi kärsiä, mikä saattaa johtaa ummetukseen tai turvotukseen.
3. Nälkävihjeet häiriintyvät
Lääkäri Winterin mukaan aamulla olisi hyvä herätä hieman nälkäisenä. Siitä on kiittäminen greliiniä, joka on muun muassa ruokahalua säätelevä hormoni. Yöllä sen tuotanto vähenee ja heräämisen myötä jälleen kiihtyy. Mikäli heräämisen ja unen raja menee torkuttamisen seurauksena sekaisin ja uni loppuu ja alkaa useita kertoja, myös greliinin tuotanto ja nämä niin sanotut nälkävihjeet häiriintyvät. Seurauksena voi olla joko yösyömistä tai aamunälän puutetta, mikä johtaa myöhemmin iskevään kovaan nälkään ja mahdolliseen ahmimiseen.
4. Tokkuraisuus ja "unihumala"
Winter huomauttaa, että joillekin torkuttamisen sallima hidas herääminen sopii. Tällöin kyse on siitä, että ensimmäisen kellonsoiton jälkeen jää vielä heräilemään sänkyyn. Uudestaan nukahtaminen on sen sijaan haitallista. Se voi johtaa pidempiaikaiseen tokkuraisuuteen. Väsynyt ihminen on ikään kuin vähän humalassa. Seurauksena on muun muassa vaikeus tehdä päätöksiä. Vaikeus nousta ylös ja torkuttaminen on usein yhteydessä huonoon unenlaatuun ja jatkuva torkuttamisen tarve voikin kertoa uniongelmista, kuten uniapneasta. Silloin on syytä tarkistuttaa asia lääkärillä.
Lähde: Men´s Health