Tiesitkö tämän? Uusittu laki tuo lisäturvaa matkoillesi, mutta sinun on itse huolehdittava oikeuksistasi.
Matkailu
Tiesitkö tämän? Uusittu laki tuo lisäturvaa matkoillesi, mutta sinun on itse huolehdittava oikeuksistasi.
Heinäkuussa 2018 astui voimaan uusi laki, joka tuo turvaa matkailijoille ongelmissa. Tässä neljä asiaa, jotka jokaisen reissaajan kannattaa tietää.
Julkaistu 9.7.2018
Mondo

Uusi laki parantaa matkailijan oikeuksia

Vanha valmismatkalaki on poistunut, ja heinäkuusta 2018 alkaen tilalle on tullut pakettimatkoja koskevan EU- ­­direktiivin mukainen uusi laki. Sen myötä matkanjärjestäjän vastuu myymästään matka­paketista ja sen eri osista kasvaa, ja myyjän on vakuutettava matka entistä paremmin. Matkailija voi siis ongelmissa saada entistä laajemmin vahingon­korvauksia.

Järjestäjä ei silti ole velvoitettu automaattisesti hoitamaan korvauksia, joten matkustajan on huolehdittava oikeuksistaan. Uusi laki koskee heinäkuusta 2018 alkaen ostettavia matkoja, ei sitä ennen hankittuja matkoja, vaikka ne tapahtuisivat heinäkuun 2018 jälkeen.

Laki suojaa myös itse koottuja matkapaketteja

Vanhan lain piiriin kuuluivat vain valmismatkat, joissa lennot, hotellit ja vaikka retket oli hankittu yhdeltä myyjältä, kuten matkatoimistolta. Uusi laki suojaa myös matkailijan itse kokoamia matkoja, joiden palveluita voi olla eri lentoyhtiöiltä ja hotelleilta, kun niiden palvelut on varattu saman matkan osiksi yhden tahon, kuten nettisivun, kautta. Tällöin varaukset myynyt sivusto on vastuussa, jos jokin palvelu ei matkalla toimi.

Lakia voidaan soveltaa myös usean verkkosivun kautta palveluita ostettaessa silloin, kun matkailija esimerkiksi hankkii lennon myyntisivustolta ja sivusto suosittelee toisen tahon tarjoa­maa hotellia kohteesta ja ostaja varaa myös sen. Tällöin ­sivusto, josta ensimmäinen ­varaus on tehty, tulkitaan ­matkanjärjestäjäksi, mutta sen velvoitteet eivät ole yhtä laajat kuin valmiin matkapaketin myyjällä. Ensimmäisen palvelun toimittaja on velvoitettu tiedottamaan ostajalle tämän oikeuksista. Jos myyjä laiminlyö tiedottamisen, hän joutuu vastuuseen koko matkasta.

Eri myyjiltä hankitut matkat voidaan määritellä kokonaisuudeksi vain, kun ne on ostettu alle 24 tunnin sisällä toisistaan. Jos hankkii lennot ja majoitukset pidemmällä aikavälillä, uusi laki ei tuo niille suojaa.

Matkailija voi saada korvausta nautinnon menetyksestä pilalle menneellä reissulla

Matkanjärjestäjä joutuu yhä maksamaan korvauksia, jos vaikkapa hotelli ei vastaa kuvauksia tai lennot ovat myöhässä. Uuden lain mukaan matkailija voi olla pulmatilanteissa oikeutettu hakemaan korvauksia myös matkanautinnon menettämisestä.

Tämä koskee esimerkiksi tapauksia, joissa matkailija sairastuu hotellin huonon sisäilman vuoksi ja loma menee pilalle. Vakiintunutta määritelmää nautinnon menetykselle ei ole, ja korvausten ehdot täsmentyvät vasta käytännössä. Matkanautinnon menetys on voitava osoittaa selkeämmin kuin sanomalla, että pieleen meni.

Matkan peruuttamisen turvaa uusi laki heikentää entiseen verrattuna

Joissain tapauksissa uusi laki heikentää matkailijan suojaa. Esimerkiksi äkillisen sairauden vuoksi peruutetusta matkasta ei automaattisesti saa kaikkia rahoja takaisin, vaan matkanjärjestäjä voi pitää osan kattamaan sille koituneita kuluja. Peruutus ilman lisämaksua on yhä mahdollista, jos esimerkiksi luonnonkatastrofi muuttaa kohteen olot vaikeiksi.

Lisätietoja laista ja matkailijan oikeuksista löytyy Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.

Kommentoi »