Tiesitkö tämän Prahan astronomisesta kellosta?
Matkailu
Tiesitkö tämän Prahan astronomisesta kellosta?
Astronominen kello on Prahan suosituimpia nähtävyyksiä. Mutta miten TripAdvisor liittyy sen historiaan? Mondon Concierge tietää.
Julkaistu 28.1.2015
Mondo

Milloin Prahan astronominen kello on rakennettu?

Prahan astronominen kello – tai Orloj kuten prahalaiset sanovat – on ihmeväline. Keskiaikainen härveli näyttää kellonajan lisäksi esimerkiksi kuun ja auringon aseman. Se on myös kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä.

Nykytiedon mukaan ensimmäinen versio kellosta valmistui vuonna 1410 ja sen suunnittelivat kellontekijä Mikuláš z Kadaně ja tiedemies Jan Šindel. Mutta 1960-luvulle asti rakentajana pidettiin mestari Hanušia, joka tiettävästi vain paranteli kelloa 1490-luvulla. Tarinan mukaan Hanuš jopa sokaistiin, jottei hän pystyisi rakentamaan toista samanlaista. Tyypillistä böömiläistä liioittelua.

Vuosisatojen aikana kelloa on korjattu usein. Apostolipatsaat lisättiin 1800-luvulla.

Käydessään syyskuussa Prahassa Concierge kuuli jotain varsin kiinnostavaa. Kellon lyödessä tasatunnin, sen yläpuolella olevasta raatihuoneentornista kajahtaa torvisoitto. Törähdys keksittiin vasta 2000-luvulla. Prahan kaupungin oli tehtävä jotain, kun matkailijat valittivat astronomista kelloa laimeaksi kokemukseksi TripAdvisorissa.

Mondon Concierge palveluksessanne. Kysy mitä tahansa matkailusta, Concierge selvittää tai keksii tarpeeksi uskottavan vastauksen. Lähetä kysymyksesi palautelomakkeen kautta tai mondo@a-lehdet.fi 

Kommentoi »