Mondo

Tiedätkö, mitä kaupunkia sanotaan Kaukoidän Miamiksi? Sen maine on kovassa nousussa

Tiedätkö, mitä kaupunkia sanotaan Kaukoidän Miamiksi? Sen maine on kovassa nousussa
Etelä-Koreasta löytyy kaupunki, joka viehättää lomarannoillaan, kalaravintoloillaan ja leppoisalla tunnelmallaan. Ei ihme, että Busania kutsutaan jo Kaukoidän Miamiksi tai Barcelonaksi.
Julkaistu: 24.2.2021

Juttua varten tehty matka Busaniin tapahtui loppuvuonna 2019.

Sano Busan, ja eteläkorealaisille tulevat ensimmäisenä mieleen kaupungin komeat hiekkarannat. Maan toiseksi suurin kaupunki on suosittu lomakohde.

Kesän aurinkoisina päivinä Busanin kuuluisimman rannan, Haeundae Beachin, sanotaan olevan niin täynnä päivänpaistattelijoita, ettei hiekkaa näe ranta­pyyhkeiden alta. Sadesäällä Haeundae henkii jylhää kauneutta, kesällä ranta on täynnä auringon­ottajia.

Mutta nyt on syksy, ja kaupunki on joutunut sateen kouriin. Välillä tihkuttaa, toisinaan sataa rankemmin. Ranta on aavemaisen autio.

Maisemat ovat kyllä komeat, ja niin ne ovat kaikkialla Busanissa, neljän miljoonan asukkaan metropolissa, joka on puristunut meren ja vuorten väliin.

Veistokselliset pilvenpiirtäjät reunustavat Busanin Haeundae Beachia.

On komeita rantakallioita ja jyrkkiä, metsäisiä rinteitä. Rantapoukamien vierestä kulkevia mahtavia siltoja ja taivaita tähyäviä pilven­piirtäjiä. Sekä Etelä-Korealle tyypillisiä, identtisen näköisiä asuinkerrostaloja, jotka erottaa toisistaan vain talojen seinään maalatuista jättimäisistä numeroista.

Vaan tuskinpa monikaan suomalainen lähtisi Busaniin varta vasten vain rantalomalle. Suurin syy suomalaiselle matkustaa tänne on se, että kiinnostus Etelä-Koreaan on kasvussa ja Finnair on kaavaillut aloittavansa suorat lennot Helsingistä Busaniin. Joten ei anneta sateen haitata, vaan tutustutaan kaupungin muihin alueisiin ja nähtävyyksiin.

Sadesäällä Haeundae henkii jylhää kauneutta, kesällä ranta on täynnä auringon­ottajia.

Buddhalainen munkki kilkuttaa pientä puukelloa ja laulaa rytmikästä, ­surumielistä laulua, johon sekoittuu aaltojen kohina ja sateen ropina. Nainen on polvistunut vieressä rukoukseen. Rakennuksen lohikäärme­koristeet vartioivat heitä molempia.

Haedong Yonggungsan temp­peliä vartioivat taidokkaat lohi­käärmev­­eistokset.

Matkailijakin pysähtyy ja unohtaa hetkeksi muun maailman. Munkin laulu kuvastaa sitä rauhaa ja valaistumisen mahdollisuutta, jonka Buddha toi ihmisille.

Vuonna 1376 perustettu temppeli Haedong Yonggungsa on siitä poikkeuksellinen, että se on rakennettu meren ääreen, kun korealaiset temppelit ovat yleensä vuorilla.

Näin siksi, että täkäläiseen zen-tyyliseen buddhalaisuuteen kuuluu olennaisesti meditointi, mikä onnistuu parhaiten syrjässä maailman melskeistä ja arjen houkutuksista.

Haedong Yonggungsa on yksi harvoista Etelä-Korean meren äärelle rakennetuista temppeleistä.

Haedong Yonggungsan ohella Busanin toinen merkittävä temppeli on syrjemmällä vuoristossa sijaitseva Beomeosa. Nimi tarkoittaa taivaallisen kalan temppeliä.

Jotkin Etelä-­Korean temppeleistä, kuten Beomeosa, tarjoavat matkailijoillekin majoitusta. Vieras voi silloin myös osallistua ­vuorokauden tai parin ajan temppelin elämään: meditoida, nauttia ­perinteisen temppeli­aterian ja keskustella munkkien kanssa tee­seremonian aikana.

Busanin nähtävyyksiin kuuluu myös ­Etelä-Korean kuuluisin kalatori. Jagalchi-­torin myyntipöydät notkuvat kauniita kotiloita ja mitä kummallisemman näköisiä meren­eläviä. Yksikin kala näyttää aivan yrmeältä Paavo Lipposelta. Myyjät sen sijaan hymyilevät iloisesti ulkomaanvieraalle.

Mustekala livahtaa pakoon ­myyntitiskin vesisangosta, mutta karkumatka päättyy alkuunsa.

Kotiloita Busanin kalamarkkinoilla.

Torilla on ravintola-alue, jossa voi pyytää kokkeja veistelemään takuutuoreista kaloista sashimi-annoksia. Halpaa se ei ole. Vaikka ollaan rantakaupungissa, merenelävistä näyttää tulleen Koreassa osin luksusherkkua.

Herkullinen merisiili-bibimbap kuuluu paikallisiin ruokiin.

Aivan vieressä on vilkas ostosalue Nampo-­dong, jonka kujilta voi ostaa mukaansa maailmallakin suosioon noussutta korealaista kosmetiikkaa tai pysähtyä kahville kissakahvilaan katteja silittämään.

Rantojen ja merenelävien ohella Busan tunnetaan kansainvälisistä elokuvajuhlistaan, joiden päänäyttämöä, arkkitehtuuriltaan vaikuttavaa Busan Cinema Centeriä, voi käydä ihmettelemässä ilmaiseksi. Sen kun astelee mahtavan katon alle – seiniä ei ole.

Värikkäät pikkutalot ovat tarrautuneet kukkulan rinteeseen kuin legopalikat. Yhden talon seinästä esiin työntyvä punainen kahva saa talon näyttämään suurelta kahvi­kupilta.

Gamcheonin kylä oli ahdas slummi. Sitten sitä alettiin koristella väreillä ja taiteella, ja tunnelma muuttui.

Busanin kuuluisin ja kuvatuin nähtävyys on Instagram-maineeseen noussut Gamcheon Culture Village. Aikoinaan alue oli ahdasta slummia, kuin Busanin versio Rio de Janeiron kukkuloiden faveloista. Kymmenkunta vuotta sitten kaupunginosaa päätettiin piristää maalaamalla talot pastellisävyin ja lisäämällä taidetta sinne sun tänne.

Ja kas, Gamcheonista tuli aikamoinen selfietaivas.

Värikäs kaupunginosa houkuttelee nykyisin valtavat määrät aasialaisia matkailijoita. Moni heistä tosin vain kulkee pääkadulla, joka on muuttunut rihkamapuoteineen jo turhankin kaupalliseksi. Kuka kumma haluaa ostaa juuri täältä alennussukkia?

Busanin ydinkeskustassa metroasema Seomyeonin ympä­ristössä on kivoja ravintolakatuja.

Eniten Gamcheonista nauttii, kun lähtee pääkadulta omille teilleen pitkin ylös alas vieviä kapeita porraskujia. Silloin huomaa, että täällä asutaan edelleen. Rouvat asettelevat kotitalojensa edustalle pyykkejä, ja koulu­pukuiset lapset kulkevat opintiellä.

Aina siellä täällä vastaan tulee yllättäviä taide­teoksia: seinämaalauksia, keramiikka­koristeita ja veikeitä nukkeasetelmia.

Gamcheon Cultural Villagen talojen seinäkoristeita.

Taidekylää ja temppeleitä lukuun ottamatta Busanissa on säilynyt vain vähän vanhaa, toisin kuin maan pääkaupungissa Soulissa, jossa on pilvenpiirtäjien katveessa komeita palatsialueita ja perinteisiä hanok-talojen kortteleita.

Mutta jos historia kiinnostaa, tunnin bussimatkan päässä Busanista on yksi Etelä-Korean upeimmista kohteista, Gyeongju, muinaisen Silla-valtakunnan pääkaupunki.

Valtakuntaa johtivat ­shamaanikuninkaat, joiden uskottiin saavan apua mahtavilta ­luonnonhengiltä, joihin heillä oli maaginen yhteys. Kuninkaat pukeutuivat taidokkaasti tehtyihin haarniskoihin ja ratsastivat 500- ja 600-luvuilla armeijoineen sotiin, joissa he yhdistivät Korean niemimaata hallinneet kolme eripuraista kuningaskuntaa.

Gyeongjussa voi ihailla shamaanivaltiaiden hautakumpuja ja satumaisen hienoja ­kulta-aarteita.

Knockout Cafén tarjoilijaa naurattaa. Täältä kannattaa aloittaa Busanin kummallisten kahviloiden tutkiminen.

Kenelläköhän on ollut syntymäpäivät? Knockout Cafén yhdessä huoneessa on ilmapalloja pöydillä ja lattioilla. Seinälle on ripustettu onnittelunauha. Vaan täällä taitaakin olla ikuiset synttärit.

Seuraava huone on koristeltu mummolan olohuoneeksi ja sitä seuraava lukusalongiksi. Labyrinttimaisen, kolmeen ahtaaseen kerrokseen levittäytyvän kahvilan jokainen pikkuinen huone on sisustettu eri teemalla.

Kiehtovaksi Busanin tekee se, että monipuolisuudestaan huolimatta kaupunkia ei vielä tunneta länsimaisten matkailijoiden keskuudessa. Finnairin lennot ovat ainoat Euroopasta. Netistä löytääkin Busaniin yleensä vain perusvinkit nähtävyyksille. Kaupungin todellisen sykkeen tavoittaminen vaatii etsimistä, urbaania tutkimusmatkailua.

Etsiminen kannattaa aloittaa täältä, Knockout Cafén kulmilta. Lähistöllä on monta muutakin houkuttelevaa kahvilaa, ravintolaa ja vintageputiikkia.

Ydinkeskustassa Jeonpo- ja Seomyeon-­asemien välistä aluetta kutsutaan Jeonpo Café Streetiksi. Alueella on kiva kierrellä sadepäivänäkin – ja erityisesti silloin. Synkkä ilma, sateenvarjot ja valo­mainokset luovat Blade Runner -leffan tunnelmaa.

Trendikkäitä saarekkeita on muuallakin kaupungissa. Busanin rautatieaseman vieressä Chinatownissa sijaitseva kahvila Brown Hands toimii vanhassa sairaalassa, jonka karut tiili- ja kaakeliseinät luovat melkeinpä hyytävän hipsterimäisen kokonaisuuden. Jos Busanissa kuvattaisiin zombie-­leffa, sen huipennus tapahtuisi täällä.

F1963 on puolestaan entiseen vaijeri­tehtaaseen avattu kulttuurikeskus, jossa on kirjakauppa, panimobaari Praha993, tehdasmiljööllä leikittelevä kahvila Terarosa sekä tyylikäs gourmet-ravintola Boksoondoga. Se tarjoaa kauniisti aseteltuja fuusioherkkuja sekä kotipolttoista makgeolli-riisiviiniä.

Ravintola Boksoondogan annokset ovat kuin taideteoksia. Niitä maistellaan kotipolttoisen riisiviinin kera.

Matkan viimeisenä aamuna pilvet vihdoin väistyvät. Auringonsäteet leikkivät Haeundae Beachia reunustavien pilvenpiirtäjien lasi­pinnoilla. Märkäpukuiset lainelautailijat tasapainoilevat jylhillä aalloilla.

Tuntuu kuin Busan vihdoin hymyilisi sadepäivien jälkeen.

Eikä huonoa ilmaa kannata pelästyä, ei täällä usein näin paljoa ropise. Sattui vain niin, että Etelä-Korean eteläkärjen vierestä pyyhkäisi yllättävä monsuunirintama. Yleensä ilma on mukavan lämmin toukokuulta lokakuulle.

Mieleen nousee yksi ajatus. Jos Busan on näin mukava paikka sateellakin, pakkohan tänne on palata kesällä ja kokea ranta­kaupunki myös auringonpaisteessa.

Korealaiset rantaleikit odottavat.

BUSAN

Matka

Finnairin suunnitelmissa on tarjota Helsingistä Busaniin suoria lentoja, meno–paluun hinta alkaen noin 800 euroa. Souliin lentää halvemmallakin, ja sieltä pääsee Busaniin luotijunalla vajaassa kolmessa tunnissa. Kolmen tunnin laiva­matkan päässä Busanista on Japanin Fukuoka.

Majoitus

Iso osa hotelleista on keskittynyt Haeundaen rannalle. Yksi parhaista on Paradise Hotel Busan, jossa on hieno allasalue, viihtyisät huoneet ja erinomainen aamiainen. 2 hh alkaen noin 200 euroa.

Haeundae Beachin vilkkaalla ravintola-alueella sijaitsee hauskasti nimetty SC Helsinki Hotel, joka tarjoaa tyylikästä, modernia tunnelmaa. 2 hh alkaen noin 100 e.

Kesäkauden ulkopuolella rantahotelleista saa hyviä tarjouksia.

Etelä-Korean kiinnostaviin elämyksiin kuuluu temppeli­majoitus: varausmahdollisuus ja lisätiedot löytyvät osoitteesta ­eng.temple­stay.com. Jos haluaa kokea rauhassa meditaatiota, temppelin seremoniat ja vuoro­kausirytmin, käynnille on hyvä varata ainakin pari päivää ja yksi yö, sillä päivän ensimmäinen seremonia on varhain aamuyöllä.

Ruoka

Niin kuin muuallakin Etelä-­Koreassa, Busanissa on helppoa herkutella. Ruoka on erinomaista kaikkialla.

Kaupungin parhaita paikkoja nauttia täkäläistä herkkua, salaatinlehtiin käärittyä grillattua naudanlihaa, on Geodae Galbi. Uskomattoman murea liha sulaa suuhun. Henkeä kohden illallinen maksaa noin 50 euroa.

Vähemmän maineikkaissa ravintoloissa syö Geodae Galbia edullisemmin, jopa puoleen hintaan, mutta käy tuossa ravintolassa ainakin kerran. Et pety.

Liikkuminen

Meren ja kukkuloiden väliin puristautunut Busan on levittäytynyt laajalle alueelle. Metrolla liikkuu kuitenkin kätevästi ja edullisesti paikasta toiseen. Opasteet löytyvät englanniksi.

Kommentoi »