Tiedätkö, mitä hurmaavaa kaupunkia Japanissa kutsutaan "pikku-Kiotoksi"?
Matkailu
Tiedätkö, mitä hurmaavaa kaupunkia Japanissa kutsutaan "pikku-Kiotoksi"?
Kanazawa on Japanin parhaiten säilyneitä historiallisia kaupunkeja. Sinne pääsee myös mukavasti junalla parissa tunnissa niin Tokiosta kuin Kiotosta.
Julkaistu 15.12.2021
Mondo

Kioto on temppeleineen kuuluisa kauneudestaan, mutta Japanista löytyy myös ”pikku-Kioto”. Kanazawa on maan vähemmän tunnettu kaupunki, jossa on 1600–1800-lukujen Edo-kauden tunnelmaa.

Kanazawa on suurin piirtein Helsingin kokoinen paikka, joka sijaitsee Tokiosta ja Kiotosta vain parin tunnin junamatkan päässä. Se on noussut yhä suositummaksi kohteeksi, kun luotijuna­yhteys Tokiosta kaupunkiin valmistui muutama vuosi sitten.

Kanazawan ­päänähtävyydet sijaitsevat Sai- ja Asanojokien välissä. Niiden keskellä kohoaa valtava Kanazawan linna. Maeda-­samuraiklaanin hallinnassa ollutta linnaa ympäröivät leveät vallihaudat. Linnan rakentaminen alkoi 1500-luvulla, ja joitakin 1700-luvun osia on ­säilynyt. Nykyinen linna on rakennettu enimmäkseen 1800-luvun tyyliin.

Kanazawan linna toimi Maedan mahti­suvun palatsina jopa 14 sukupolven ajan. Linnan alueella on kiinnostavaa kierrellä.

Linnan kaakkoispuolella on yksi Japanin kauneimmista puutarhoista, Kenrokuen. Ensinäke­mältä sen polut vaikuttavat risteilevän sikin sokin, mutta ne muodostavat harkitun kokonaisuuden pienen pieniä maailmoja. Bonsai kurottaa vuosisatoja trimmattuja oksiaan, ja huolellisesti ylläpidetyt ­sammalkasvustot leikkaavat maahan luotisuoria viivoja. Karpit lipuvat puroissa punaiset kyljet vilkkuen.

Kanazawan Kenrokuen on nimetty Japanin kolmen kauneimman puutarhan joukkoon. Se on viehättävä paikka jokaisena vuodenaikana.

Puutarhan lähellä sijaitsee yksi kaupungin entisistä geisha-­alueista, Higashi Chaya. Sen katujen varsilla on lukuisia upeita puutaloja hillittyine julkisivuineen. Alueelta löytyy teehuoneita sofistikoituneempaan makuun, ja suositeltu paikka on esimerkiksi Ochaya Shima. Nämä korttelit ovat Kioton Gionin ohella Japanin parhaiten säilyneitä geisha-­alueita. Kannattaa tutustua myös Nagamachin alueeseen, jonka kaduilla oli ennen samurai­sotilaiden perheiden taloja.

Higashi Chaya on geisha-alue, jonka taloissa ja teehuoneissa on säilynyt perinteistä tyyliä. Täällä voi bongata ravintolasta musiikkiesityksen ja kuljeskella rauhallisilla kujilla.

Kanazawaa on helppo ­tutkia kävellen. Mainio alue majoittua on ­Katamachi, vanha kauppa­keskittymä, josta nyt löytyy suurkaupungeista tuttuja ­putiikkeja ja ravintoloita. Esimerkiksi Tatemachi-kadulla on ­muotiliikkeitä Maison Margielasta The Real McCoy’siin. Vilkasta yöelämää olutkuppiloineen ja perinteisine izakayoineen löytyy sivu­kaduilta.

Makuherkkuja tarjoaa myös perinteikäs Omichon tori ja nykytaidetta hyvä museo 21st Century Museum of Contemporary Art.

Suuri Omichon katettu tori myy etenkin herkullisia mereneläviä, mutta sen kojuista löytyy muutakin shoppailtavaa.
Kommentoi »