Tuulilasi

Teslan odotettu summon-toiminto saapui Suomeenkin


Teslan voi nyt käskyttää kännykällä vaikkapa kapeaan autotalliin.
Kuvat Vesa Linja-aho

Tesla Model S:n toiminto, jossa auton voi kutsua (engl. summon) ulos (ja sisään) ahtaasta autotallista tai parkkiruudusta kännykkäsovelluksen avulla, saapui viimein Suomeen (ja muuallekin, jo päivä tai pari sitten). Yhdysvalloissa toiminto on ollut käytössä jo loppuvuodesta 2015. Teslan mobiilisovelluksen päivittyminen viime viikolla ja Geneven autonäyttelyn lähestyminen ennakoivat toiminnon saapumista tännekin, ja tänään itselle syötetyssä (Tesla jakaa päivitykset porrastetusti) ohjelmistopäivityksessä se tapahtui:

Toiminto pitää ensin kytkeä päälle auton valikosta, ja halutessaan voi säätää myös turvarajoja – auto on ympäröity ultraääniantureilla, joten päin autotallin seinää summonoimisen pitäisi olla mahdotonta:

Päivityksen yhteydessä erikseen varoitetaan siitä, että anturit eivät välttämättä huomaa pieniä esteitä, kuten polkupyörää. Turvallisuus on koitettu varmistaa monin tavoin: auton valot syttyvät ennen kuin se lähtee matelemaan liikkeelle, auton avainten pitää olla lähettyvillä, ja mobiilisovelluksen nappia on painettava koko ajan jotta auto liikkuu.

Leveyssuunnassa ahtaan autotallin omistajat toivottanevat ominaisuuden tervetulleeksi. Parkkihallissa toiminto on kätevä vasta, kun se on kaikissa autoissa: viereiset kuljettajat kun eivät taatusti ilahdu siitä jos kapeaan ruutuun ajatetaan tukkeeksi Tesla. Teslan omassa blogissa korostetaan myös turvallisuutta: kun itse on auton ulkopuolella, ei peruuta vahingossa kenenkään päälle. Vaikka kuljettajan tietenkin pitäisi olla varovainen ja katsoa ympärilleen ilman apuvälineitäkin, tilastollisesti tämänkaltaisten ominaisuuksien lisääntyminen varmasti vähentää peruutustapaturmia.

Ja kun puhutaan autoilusta, niin pitää muistaa aina tunnepuoli. Onhan se hauskaa kun autoa saa liikutettua kännykällä auton ulkopuolelta…

Julkaistu: 1.3.2016