Apu

Terrorismi palasi Eurooppaan – Supon Pelttari: "Suomen uhkakuvat eivät ole muuttuneet"

Terrorismi palasi Eurooppaan – Supon Pelttari: "Suomen uhkakuvat eivät ole muuttuneet"
Viime aikojen terroriteot Euroopan maissa eivät ole Supon päällikön Antti Pelttarin mukaan muuttaneet terrorismin uhkatasoa Suomessa.
Julkaistu: 10.11.2020

Terrorismi on nostanut päätään Euroopassa. Kuun alussa asemies ampui neljä ihmistä kuoliaaksi Wienissä Itävallassa, lokakuun lopussa veitsellä aseistanut mies tappoi kolme ihmistä Nizzassa Ranskassa. Lokakuun puolivälissä kansainvälistä huomiota herätti ranskalaisen opettajan terroristinen murha.

Kaikkien näiden tekojen on arvioitu olleen islamistista terrorismia. Suomessa terrorismin uhkaa vastaan kamppailee tiedustelutoiminnallaan suojelupoliisi. Supon päällikön Antti Pelttarin mukaan Itävallan ja Ranskan iskut eivät vaikuta terrorismin uhkatasoon Suomessa, vaikkei samanlaisia tekoja voi Suomessakaan poissulkea.

– Tämän tyyppisten tekojen mahdollisuus on huomioitu Suojelupoliisin voimassa olevassa terrorismin uhka-arviossa. Suojelupoliisi ja muut terrorismin torjuntaa tekevät viranomaiset tekevät tietenkin kaikkensa, jotta iskuja ei tapahtuisi.

Terrorismin uhka ennallaan Suomessa

Suomessa terrorismin uhka on neliportaisella asteikolla kakkostasolla, eli kohonnut. Uhkataso on ollut kakkonen vuoden 2017 kesästä lähtien. Elokuussa 2017 Turussa marokkolainen mies tappoi kaksi ihmistä ja haavoitti useita. Hyökkääjä kuvasi terrori-iskunsa osaksi jihadia.

Suojelupoliisi pyrkii paljastamaan terroristien toiminnan mahdollisimman aikaisin. Lokakuun lopulla supo kertoi seuraavansa Suomessa 390:ä henkilöä, jotka uhkaavat kansallista turvallisuutta.

Suomessa suurimman terrorismin uhkan muodostavat radikaali-islamistista tai äärioikeistolaista ideologiaa kannattavat yksittäiset ihmiset tai pienet ryhmät.

– Suojelupoliisi on tunnistanut henkilöitä, joilla on motivaatio ja kyky toteuttaa terrori-isku, Pelttari sanoo.

Supon arvion mukaan Suomessa suurimman terrorismin uhkan muodostavat radikaali-islamistista tai äärioikeistolaista ideologiaa kannattavat yksittäiset ihmiset tai pienet ryhmät. Näitä motivoi ideologiasta riippumatta terroristinen propaganda.

Äärioikeistolaisesta terrorismista on Euroopassa tältä vuodelta esimerkkinä yksitoista kuolonuhria vaatinut helmikuinen ammuskelu Hanaussa Saksassa.

ISISin heikkous vähentänyt kuolonuhreja

Viimeaikaiset ääri-islamistiset iskut Euroopassa ovat vaatineet selvästi vähemmän uhreja kuin aiempien vuosien iskut.

Pelttari arvioi, että yksi syy on islamistiterrorismia masinoivan jihadistijärjestö ISIL:in eli ISIS:n heikentyminen. Se on kokenut pahoja tappioita viime vuosina Syyriassa ja Irakissa.

– Viime vuosien iskut ovat olleet useimmiten yksittäisten henkilöiden tekemiä. Niissä käytetään tyypillisesti helposti saatavilla olevia tekovälineitä, kuten veitsiä tai ajoneuvoja. Tällaisten iskujen estäminen on vaikeaa, mutta uhrimäärät ovat yleensä pienempiä kuin järjestäytyneempien toimijoiden toteuttamissa iskuissa. Myös viranomaisten kyky estää terrori-iskuja on parantunut.

Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista

Wienin ja Nizzan iskujen tutkinta on vielä kesken. Nizzassa poliisi ampui ainoan hyökkääjän ja Wienin hyökkäyksestä on epäiltynä yksi mies.

– Iskun tekijät voivat inspiroitua terroristijärjestöjen propagandasta. Iskuja voivat laukaista myös tietyt kansalliset tai kansainväliset tapahtumat, Pelttari sanoo.

Vaikkei terrorismin mahdollisuutta voikaan sulkea pois Suomessa, liikaan huoleen ei ole syytä.

– Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista, eikä Suomen turvallisuustilanne ole radikaalisti muuttunut.

Kommentoi »