Mondo

Teneriffan tärpit: tee tulivuoriretki, pulahda merivesialtaaseen ja lähde katsomaan valaita

Teneriffan tärpit: tee tulivuoriretki, pulahda merivesialtaaseen ja lähde katsomaan valaita
Kanariansaarten suurin saari tarjoaa monenlaista tekemistä ja nähtävää. Nappaa Mondon vinkit mukaan reissuun.
Julkaistu: 28.8.2022

1. Ui merivesialtaassa

Pohjois-Teneriffan mustahiekkaiset rannat houkuttelevat pulahtamaan mereen, mutta talvisin keli saattaa yllättää kokeneenkin uimarin. Kuivalle maalle ei tarvitse jäädä, sillä Bajamarin ja Punta Hidalgon merivesi­altaissa voi uida aalloilta suojassa (talvisin klo 10-17.30, kesäisin klo 9.30-19.30). Ulko­uimala sopii myös lapsi­perheille, sillä alueella on allas perheen pienimmille. Vesi on talvisin yhtä lämmintä kuin merivesi, eli noin 18–20-asteista. Pulahtaminen on virkistävää mutta ei liian hyytävää, varsinkin jos aurinko paistaa.

Vaikka Atlantilla tyrskyää, merivesialtaassa voi uida rauhassa.

2. Nouse tulivuorelle

Päätähuimaavista maisemista pääsee nauttimaan Teiden kansallispuistosta starttaavan gondolihissin kyydissä. Köysirata kuljettaa matkustajat säiden salliessa 3 555 metriin kymmenessä minuutissa. Ylä­­asemalta avautuu näkymä tuliperäisen maanvajoaman ylle. Jos korkeuserot ja oheneva ilma eivät käy kunnon päälle, tulivuoren rinteellä voi tehdä myös pienen vaelluksen.

3. Koe kyläidylli

Tagananan vuoristokylä saaren pohjoiskärjessä on valkoisine taloineen perinteistä Teneriffaa parhaimmillaan. Sitä reunustaa terävistä kivenjärkäleistä muodostuva rantaviiva, joka vie syrjäisille mustahiekkaisille Almácigan ja Benijon rannoille. Perille kannattaa tulla autolla tai bussilla läpi Anagan luonnonsuojelualueen, jonka vehreät näkymät ovat saaren kauneimpia.

4. Osta paikallisherkkuja

Mercado de Nuestra Señora de África -kauppa­hallissa Santa Cruzissa on mistä valita. Kojut notkuvat tuoreita elintarvikkeita (ma–la klo 6–14, su klo 7–14). Torilta löytyvät teneriffalaiset suosikit kuten papas arrugadas -ryppyperunat, mojo-kastikkeet, juustot, viinit ja gofio-maissijauhot. Shoppailun lomassa kannattaa siemailla paikalliseen tyyliin makeaa barraquito-kahvia.

Kauppahalli Mercado de Nuestra Señora de África on hyvä paikka tuliaisostoksille.

5. Lähde valasristeilylle

Teneriffan ja La Gomeran saarten välisellä merialueella elää ympärivuotisesti noin 500 pallopäävalasta. Niitä voi ihailla esimerkiksi Puerto Colónin satamasta lähtevän Atlantic Eco Experiencen valassafarilla (alkaen 50 euroa). Veneet eivät mene liian lähelle valaita vaan antavat niiden lepäillä rauhassa meren pinnalla. Yrityksen risteilyillä on mukana biologi, ja matkalla kuunnellaan valaiden merenalaisia ääniä.

Katri Lehmussaari

Kommentoi »