Teemu Pukki: Tukka kiharalla ja elämä edessä
Puheenaiheet
Teemu Pukki: Tukka kiharalla ja elämä edessä
Teemu Pukki, 21, on Schalke-siirron varmistuttua tämän hetken seuratuin suomalainen jalkapalloilija. Mihin asti hymypojan rahkeet riittävät?

21-vuotiaana sitä jaksaa mitä vain. Mutta ihan jokainen ei tee kolmea maalia saksalaisen suurseuran verkkoon, ampaise maajoukkueleiriltä illaksi sen seuran lääkärintarkastukseen ja tentattavaksi, odota siirron varmistumista viime minuutteihin, ole kotimaassa puolenyön jälkeen – ja seuraavana päivänä taas maajoukkueen harjoituksissa ja median tentattavana. Päivää ennen EM-karsintaottelua.

Teemu Pukki on turhia stressaamaton hymypoika, mutta hänen laittamisensa avaukseen Moldovaa vastaan ei silti olisi Huuhkajien päävalmentajalta Mixu Paatelaiselta kovin järkevää.

– Joo, nukkumaanmenoaika ehti eilen mennä… ei vaan. Aika vähin äänin pääsin Schalkessa hiipimään sisään, mutta pientä hässäkkää tässä on ollut, hyökkääjä kuittaa.

HJK puolestaan kuittaa kotkalaislähtöisestä tähdestä noin 1,5 miljoonaa euroa. Maailman mittakaavassa se on pikkusumma, mutta Suomi-futiksessa historian suurin seuran saama siirtokorvaus.

Vertailun vuoksi: HJK:n koko tämän kauden budjetti on 2,2 miljoonaa.

Kotkassa Pukista puhuttiin jo ennen mopokortti-ikää. Enemmän raivo- kuin taitofutiksestaan tunnettu KooTeePee antoi juniorin debytoida Veikkausliigassa 16-vuotiaana huhtikuussa 2006. Reilua vuotta myöhemmin hänestä tuli liigan ensimmäinen 1990-luvulla syntynyt maalintekijä; nykyisin ylimmällä sarjatasolla häärii useampikin lapsenkasvoinen nuorukainen.

Pukista kiinnostui moni eurooppalaisseura. Kohina laajeni, kun suomalaisteini ja La Ligan Sevilla tekivät 3,5-vuotisen sopimuksen tammikuussa 2008.

– Oli se melkoinen elämänmuutos. Sopeutumista helpotti, että äiti muutti Espanjaan ensimmäiseksi vuodeksi, "Teme" kertaa.

Suomalainen pääsi harjoittelemaan reservijoukkue Sevilla Atléticon kanssa, mutta ensimmäiset viralliset ottelunsa hän pelasi junioreissa, ikäluokan pääsarjassa División de Honor Juvenilissä.

Kaudeksi 2008–09 Pukki nostettiin Segunda Divisiónissa pelanneen Sevilla Atléticon kokoonpanoon. Hän sai mukavasti peliminuutteja, onnistui useamman kerran maalinteossa ja pääsi myös edustusjoukkueen rinkiin.

Vuoden 2009 tammikuussa tehty debyytti kotiottelussa Racing Santanderia vastaan teki Pukista toisen Espanjan pääsarjassa pelanneen suomalaisen; se toinen oli muuan Jari Litmanen. Elämä hymyili, tie La Ligaan ja tähtiin tuntui olevan hyvässä alussa.

Sitten kaikki alkoi mennä pieleen.

– Siitä nilkkavammastani vaikeudet lähtivät. Kuuden viikon huilin jälkeen pelituntuman hakeminen kesti, joukkue putosi sarjaporrasta alemmaksi ja sitten vaihtui valmentaja. Ei päätös paluusta Veikkausliigaan helppo ollut, mutta katsomossa ei kukaan kehity, Pukki tokaisee.

Pessimistit pelkäävät, että Pukin siirto Schalkeen noudattaa suomalaisille tuttua kaavaa. Kun hyökkäyksestä löytyy Raúlin ja neljä maalia HJK:n verkkoon iskeneen Klaas-Jan Huntelaarin kaltaisia tähtiä, nuoren lupauksen on vaikea murtautua pelaavaan kokoonpanoon.

Pukki tietää jo, mitä odottaa:

– Kannattaa miettiä, onko valmis lähtemään ja pärjääkö myös kentän ulkopuolella. Sevillan-vuosina itsenäistyin ja kehityin paljon, ja espanjan kieli tarttui lisänä matkaan.  Olen jutellut (Schalken valmentajan) Ralf Rangnickin kanssa; he tietävät, mitä saavat.  Paljon on vielä kehitettävää, mutta en mie usko, että ne minnuu sinne penkille istumaan olisivat tällä tohinalla halunneet.

Kommentoi »