Apu

Teemu Pukki ja Huuhkajat nujersivat Kreikan – Miten ujosta kotkalaispojasta kasvoi Valioliigan maalikärki?

Teemu Pukki ja Huuhkajat nujersivat Kreikan – Miten ujosta kotkalaispojasta kasvoi Valioliigan maalikärki?
Teemu Pukki saapui tällä viikolla Suomeen pelaamaan maaotteluita Suomeen. Pukin rangaistuspotkun ansiosta Huuhkajat kaatoi Kreikan 1-0 Ratinan stadionilla käydyssä EM-karsintojen J-lohkon ottelussa.
Julkaistu: 6.9.2019

Hän oli 17-vuotias, mutta vaikutti kerubikiharoineen, lapsenpyöreine kasvoineen ja hieman ujoine hymyineen vielä nuoremmalta. Suomen jalkapallon suurin lupaus Teemu Pukki oli ollut kotiseudullaan Kotkassa laji-ihmisten luupissa jo varhaisteinistä, mutta mediahuomioon oli totuttelemista, kun espanjalainen Sevilla värväsi hänet riveihinsä tammikuussa 2008.

Vähältä piti, ettei Teemu Pukki jäänytkin lupaukseksi.

Liian kiltti ja pehmeä?

Kansainvälinen kilpailu on kivikovaa, ja seurasiirrot, valmentajanvaihdokset ja loukkaantumiset hankaloittivat matkaa.

Itsenäistymistä kentän ulkopuolella taas hankaloitti puutteellinen kielitaito. Monet ehtivät epäillä sitäkin, oliko nuori suomalainen yksinkertaisesti liian kiltti ja pehmeä pelaaja ottaakseen paikkansa futismaailman huipulla.

Enää ei epäillä. Teemu Pukki, 29, komeilee Valioliigan maalipörssin kärkipäässä, ja on noussut joukkueessaan Norwichissa lähes hysteriaa hipovan palvonnan kohteeksi. Kun Norwich pelasi viime vuonna toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, Pukki voitti sarjan maalikuninkuuden 29 osumallaan. Seura nousi Valioliigaan.

Ja kuten seuran fanit jaksavat muistuttaa, ylikuuumentuneilla siirtomarkkinoilla oikeassa paikassa oikeaan aikaan ollut Norwich sai tulevan tähtensä tanskalaisesta Brönbystä ilmaiseksi.

Pukki on pelote EM-karsinnoissa

Pukin ura on edennyt lähes tasatahtia Suomen miesten maajoukkueen nousun kanssa. Aiempina vuosina molempien seuraaminen oli lähinnä tuskaa loputtoman näpertelyn, passiivisuuden, ja vastuunottoa karttelevan sekavan pelitavan vuoksi sekä röyhkeyden ja fyysisyyden puutteen takia.

Nyt Huuhkajat porskuttaa EM-karsinnoissa vahvassa nosteessa, ja Pukki on todellinen pelote niin pelinrakentajana kuin maalintekijänä.

Pelotevaikutus näkyy myös Valioliigassa. 180-senttinen Pukki ei edelläkään ole mikään voimahyökkääjä, mutta hänellä on ilmiömäinen kyky haistaa maalipaikat ja iskeä ovelasti puolustuslinjojen väleihin tekemään tuhojaan.

Kun Pukki iski hattutempun Newcastlea vastaan 3–1 Norwichille päättyneessä ottelussa, yhdessä osumassa kolme vastustajien puolustajaa ympäröi Pukkia. Kukaan ei silti onnistunut ottamaan suomalaiselta palloa tai peittämään laukaisutilaa – mikä sai Newcastlen maalivahdin Martin Dubravkan karjumaan turhautuneena omilleen.

Huuhkajissa Pukki kuuluu niihin, jotka ovat kasvaneet aikuisiksi Markku ”Rive” Kanervan valmennuksessa. Kun Rive vei alle 21-vuotiaat EM-kisoihin vuonna 2009, lopputurnauksessa Suomen joukkueessa pelasi myös ikäluokkaan kolme vuotta alaikäinen Teemu Pukki.

Kaikkineen Pukki on pelannut 74 aikuisten A-maaottelua, joissa hän on iskenyt 18 maalia. Se on eniten nykypelaajista, eikä ole täysin mahdotonta, että Pukki ehtisi ohittaa maajoukkueuransa aikana itsensä Jari Litmasen (32 maalia).

Puheet kaikkien aikojen karsinnoista ovat tähän asti olleet varmin tae homman lässähtämisestä, mutta nyt joukkueella on todelliset mahdollisuudet edetä arvokisoihin.

Ja vaikka niin ei tapahtuisikaan, peli on täysin eri näköistä kuin aiempi väkinäinen nysväily –  ja Teemu Pukin kaltaiset huippuyksilöt tarinoineen ovat nostaneet Huuhkajien kiinnostavuuden aivan uudelle tasolle.

Isä mutta ikuinen luonnonlapsi

Pukki edustaa maajoukkueessa nyt kokenutta kaartia. Vaikka hänellä on jo oma lapsi, luonnonlapsimaisuus on yhä osa hyökkääjän persoonaa ja sellaisena vahvuus.

Videoklipille, jossa Pukki hoilaa Norwichin nousujuhlissa kaulakkain fanien kanssa itsestään kertovaa kannatuslaulua Teemu Pukki Baby (alun perin Human Leaguen kasarihitti Don’t You Want Me), on vaikea olla nauramatta ääneen.

Pukin ja Huuhkajien aina jäyniin valmiin maalivahdin Lukas Hradeckyn kuittailua voi seurata Twitterin parodiatililtä @IlkeaPukki.  Hradecky ja Pukki asuivat kimppakämpässä Tanskassa. Kun Hradecky muutti Saksaan, Pukille jäi hänen mukaansa asuntoon vain lautanen ja haarukka.

Hradeckyn jutut kerrotaan pilke silmäkulmassa, mutta ennen Norwichin siirtoaan Pukki asui erinäisissä poikamiesbokseissa ja käytti vapaa-aikansa lähinnä videopeleihin.

Uudelle tasolle harjoittelun, levon ja ravinnon suhteen nousseen ammattilaisuuden vastapainoksi elämään tuli muuta sisältöä, kun Pukki sai vaimonsa kanssa joulukuussa 2017 tyttären.

Pukki on puhunut lämpimästi perheestään ja osallistuu ammattiurheilijan urastaan huolimatta nykyiseen tapaan tasaveroisesti lapsenhoitoon: leikittää, syöttää ja vaihtaa vaippoja. Ainoastaan matkapäivinä ja peliä edeltävinä iltoina vastuu on äidillä, koska yöunista ei voi tinkiä.

Saksa opetti kovuutta

Pukki itse on pitänyt uransa ratkaisevimpina hetkinä siirtoa saksalaiseen Schalkeen syksyllä 2011 ja myöhemmin pelaamista Skotlannin liigan Celticissä, jossa hän voitti myös mestaruuden vuonna 2014.

Saksa opetti kovuutta ja kurinalaisuutta. Skotlannissa Pukin piti päivittää käsityksensä sarjan tasosta sekä siitä, mitä häneltä siellä vaaditaan.

Nyt Teemu Pukki pelaa uransa parasta futista ja on huipulla ammattijalkapalloilijana, mutta suurin unelma on sama kuin silloin, kun 17-vuotias kotkalaispoika muutti äitinsä kanssa Espanjaan hakemaan pelipaikkaa Sevillan organisaatiosta.

”Isoin haave ja tavoite on varmaan se, että pääsisi maajoukkueen kanssa arvokisoihin. Se olisi hienointa, mitä voisin tehdä omalle maalleni”, Pukki totesi tuolloin.

Pukki-party on tarjonnut hienoja hetkiä Huuhkajien kannattajille jo nyt – ja kun numero 10 juoksee Ratinan illassa kentälle huutomyrskyn keskellä, mitä vain voi tapahtua.

EM-karsinta: Suomi–Kreikka to 5.9. ja Suomi–Italia su 8.9. Klo 21.45 alkavat ottelut ovat nähtävissä ilmaiseksi Viafree-palvelussa.

Teemu Eino Antero Pukki

  • Syntynyt: 29.3.1990 Kotkassa.
  • Seurat: FC KooTeePee, Sevilla (La Liga), HJK, Schalke 04 (Bundesliiga), Celtic (Skotlannin liiga) Brönby IF (Tanskan liiga), Norwich City (Valioliiga).
  • Saavutuksia: Kaksi Suomen mestaruutta 2010–11, Skotlannin mestaruus 2014, Tanskan cupin voitto 2017. Englannin Mestaruussarjan maalikuningas (29) ja kauden pelaaja 2018–19. 74 A-maaottelua ja 18 maalia.
  • Perhesuhteet: vaimo Kirsikka, joulukuussa 2017 syntynyt tytär.

Kommentoi »