Täydellinen viikonloppu Wienissä
Matkailu
Täydellinen viikonloppu Wienissä
Euroopan keskipisteessä sijaitseva Wien on hurmaava mutta haastavan runsas kaupunki. Mondo kertoo, miten sen parhaat asiat voi kokea kahdessa päivässä.
26.4.2020
 |
Mondo

Päivä 1: aamu

Historiallisen keskustan sydän

Wien tunnetaan etenkin historiastaan, joka kaupunkikulttuurin uudistuessakin pysyy aina kuin muuttumattomana. On keisariaikojen loistetta, kultaa, krumeluuria ja frakkipukuisia tarjoilijoita. On vanhan Euroopan nostalgiaa. Siksi matkan alkuun sopii mainiosti aamiainen croissantilla ja Wienille erityisellä Melange-maitokahvilla keskikaupungin perinteikkäässä Café Diglasissa.

Kivenheiton päässä kahvilasta löytyy ensimmäinen nähtävyys ja yksi Itävallan keskeisistä maamerkeistä, Stephansdom. Pyhälle Tapanille omistettu goottilainen katedraali on Wienin historiallisen keskustan sydän, joka jouduttiin toisen maailmansodan vaurioiden jälkeen kunnostamaan suurella työllä. Katedraalin 21 tonnia painavan kellon Pummerinin lyöntiä kuunnellaan etenkin vuoden tärkeinä hetkinä, kuten kansallispäivänä.

Vuoden vaihtuessa Itävallassa pyörähdellään Tonava kaunoinen -valssin tahdissa. Stephansdomin viereisestä Graben-aukiosta tulee silloin kaiken kansan koristeellinen tanssipaikka. Kohlmarkt-kadun varrella koreilee puolestaan Café Demel, jossa keisarinna Sissikin aikoinaan kävi. Paikan näyteikkunoita somistavat kirjaimellisesti makeat taideteokset. Ja sitten Michaelerplatzin takana levittäytyy Habsburgien hallitsijasuvun valtava residenssi Hofburg.

Hofburgin rakennuksissa toimii lukuisia ­museoita sekä Itävallan presidentin kanslia, Espanjalainen ratsastuskoulu, kansalliskirjasto ja Hofburg-kappeli. Täällä järjestetään kongresseja ja talven tanssisesonkina isoja tanssiaisia.

Hofburgin toisella puolella avautuu Heldenplatzin aukio. Se on aikojen saatossa todistanut monia poliittisia murroskausia ja mielenilmauksia. Aukiolta näkee liittokanslerin työpaikan Bundeskanzleramtin, parlamentin, satumaisen Rathaus-kaupungintalon sekä kansallisteatteri Burgtheaterin, joka kuuluu koko Euroopan tärkeimpiin teattereihin.

Rathausin aukiolta löytyy vuoden mittaan niin kulttuuri­tapahtumia, joulutori kuin luistinrata. Burgtheaterin kupeessa lepää viehättävä puutarha Volksgarten.

Kaupungin museoista on vaikea valita parhaita, mutta kannattaa tutustua esimerkiksi Maria Teresian aukiolla komeilevan Taidehistoriallisen museon aarteisiin. Sen kohokohtiin kuuluu useita Pieter Brueghel vanhemman teoksia. Kun museon aulasta nousee yleviä portaita, voi ylhäällä holvissa nähdä taidehistoriallisia pääsuuntauksia esittävät seinä­maalaukset. Osa kuvituksesta on Gustav Klimtin työtä.

Café Diglas, Wollzeile 10

Kunsthistorisches Museum Wien, Maria-Theresien-Platz

Kunsthistorisches Museumin saleissa on tunnelmaa ja viehättävästi natisevat lattia.

Päivä 1: iltapäivä

Belvederen taidepalatsit

Taidehistoriallisen museon kahvila-ravintola on tyylikäs lounas­paikka, ja etenkin ohukaisista pitävän kannattaa kokeilla wieniläis-keisarillista jälkiruokaa Kaiserschmarrnia. Klassikkoelokuvia rakastavan on myös syytä käydä täällä hankkimassa leffalippu: museon lähellä sijaitsee Burg Kino, yksi kaupungin vanhimmista elokuvateattereista. Siellä voi usein nähdä Wienissä 1940-luvun lopulla kuvatun klassikko­elokuvan Kolmas mies, jonka kriitikot ovat nostaneet maailman parhaiden elokuvien listoille.

Museolta pääsee kätevästi raitiovaunulla seuraavaan kohteeseen, Belvedereen. Matkalla Ringstrassen varrella huomiota kiinnittävät Valtionooppera ja isot hotellit.

Ringstrasse on katu, jonka sisään sulkeutuu Unescon suojelukseen kuuluva Wienin historiallinen keskusta. Katu kivettiin aikoinaan kasvavan kaupungin suojamuurien tilalle. Tämä ja monet muut keskustan rakennustyöt tehtiin 1800-luvun loppupuolella keisari Frans Joosef I:n kaudella.

Päärautatieasemaa vastapäätä kukkulalla kohoaa puisto, josta löytyy turkoosikattoinen palatsi. Se on Savoijin prinssi Eugenille rakennettu barokkinen Belvedere. Tämän nimen alla toimii nyt kokonainen kulttuurirakennusten instituutio, jossa voi nähdä vanhaa ja nykytaidetta.

Paikan ylivoimaisesti suosituin taideteos on Oberes Belvedere -rakennuksessa: Gustav Klimtin Suudelma. Wienin modernin taiteen kuuluisimpiin aarteisiin kuuluu Klimtin ohella Egon Schielen ja Oskar Kokoschkan töitä.

Oberes Belvedere, Prinz Eugen-Strasse 27

Taidehistoriallisesta museosta löytyy kulttuuriaarteiden ohella kaunis kahvila-ravintola.

Päivä 1: ilta

Monikulttuurinen Naschmarkt

Kaupungin perinteisiin sukeltavan päivän ilta on mukava viettää Naschmarktilla ja sen liepeillä. Tori alkaa Karls­platzilta ja muodostuu kahdesta pitkästä kujasta, joista yhden varrella myydään herkkuja, kukkia ja matkamuistoja. Toinen kuja on omistettu ravintoloille.

Karlsplatzin ympäristössä voi tutustua useisiin Wienin jugendtyylin helmiin. Kultaisista lehdistä koottu Secession-museorakennuksen kupoli loistaa pitkälle. Siitä vähän matkan päässä on arkkitehti Otto Wagnerin paviljonki, ja osoitteissa Linke Wienzeile 38 ja 40 sijaitsevat hänen suunnittelemansa asuintalot.

Maineikkaan Otto Wagnerin arkkitehtuuria Linke Wienzeilella.

Resselpark-puiston laidalla puolestaan nousee komea barokkinen kirkko Karlskirche. Koko tämä alue on myös erinomainen kohde sekä perinteisen että uuden klassisen musiikin ystäville.

Sanonnan mukaan Balkan alkaa Wienin Rennwegiltä, ja Naschmarktin torilla pääsee Wienin monikerroksisuuden ytimeen. Habsburgien valtakunta sisällytti itseensä lukuisia maita, ja wieniläisessä arjessa ovat kauan lomittuneet monenlaiset kulttuurivaikutteet.

Kun keisariaika ensimmäisen maailmansodan jälkeen päättyi, valtio pieneni pinta-alaltaan radikaalisti. Wienin ydin kuitenkin pysyi. Diplomaattisen ja puolueettoman maan 8,9 miljoonasta asukkaasta neljäsosa elää pääkaupunkiseudulla. Heistä reippaasti yli kolmannes on taustaltaan nykyisen Itävallan ulkopuolelta, usein kaakosta, idästä ja Saksasta.

Tämä kaikki vaatii wieniläisiltä joustavuutta, joka näkyy esimerkiksi kielessä. Paikallisten keskustelussa voi kuulla pikkusanan eh: sitä käyttämällä he elegantisti luovivat kuin Tonavan aalloilla ja myötäilevät muita ilman, että koskaan jäisivät kiinni oman kantansa pyörtämisestä. Suomalaista, joka on tottunut päättäväisesti sanomaan ei tai kyllä, tämä monimerkityksellisyys voi joskus hämmentää.

Naschmarktin torilla riittää vaihtoehtoja ruokailijalle, kuten suosittu kuppila Neni am Naschmarkt.

Naschmarktin torilla on hauska katsella ihmisvilinää, vertailla hintoja, maistella tuotteita. Kun on aika valita illallis­paikka, perinteisen keittiön ystävälle suositus on wieninleike vasikasta ravintolassa Zur Eisernen Zeit. Urbaaniin makuun sopii kansainvälisen Neni Welt -ketjun kuppila Neni am Naschmarkt, joka tarjoaa Lähi-idän ruokia. Kokeile jotakin annoksista, joihin kuuluu hummusta.

Naschmarktin torilla riittää vaihtoehtoja ruokailijalle, kuten suosittu kuppila Neni am Naschmarkt.

Zur Eisernen Zeit, Naschmarkt 316-320/C7

Neni am Naschmarkt, Naschmarkt 510

Päivän klassiset konsertit ja kulttuuritarjonta: viennaclassic.com

Päivä 2: aamupäivä

Suosikkikahvila ja puisto linnoineen

Toisena Wienin-päivänä on aika ottaa askel kohti nyky­aikaa. Mutta ei näin klassisessa kaupungissa sentään suurta harppausta – oman maun mukaan koottu aamiainen kannattaa nauttia 1950-luvun tyyliä edustavassa maineikkaassa Café Prückelissä.

Perheyritys Das Prückel on ollut nykyisen johtajattaren Christl Sedlarin hoteissa vuodesta 1960. Paikassa pidetään kiinni wieniläiskahviloihin kuuluvasta vieraanvaraisuudesta: kahvin oheen tuodaan pyytämättä lasi vettä, ja täällä saa rauhassa valikoida runsaasta lehtivalikoimasta luettavansa ja syventyä siihen.

Frau Sedlar uskoo jatkuvuuden selittävän paikan suosiota, ja kanta-asiakkaita kahvilalla on paljon. Iltaisin Prückelissä voi joskus kuulla kirjallisuusluennon tai pianomusiikkia, ja alakerrassa on pieni teatteri.

Aamiaisen jälkeen on hyvä lähteä metrolla Schönbrunnin puistoalueelle. Sen suosituin kohde on arkkiherttuatar Maria Teresialle 1700-luvulla rakennettu vaikuttava Schönbrunnin palatsilinna.

Schönbrunnin  puistossa on erilaisia alueita ja soppeja, kuten auringonottopaikka, uimala, ruusutarha… Jos ei jaksa kävellä, avuksi on pikkujuna.

Monet käyvät täällä myös eläintarhassa ja kipuavat Schön­brunnin gloriette-puutarharakennukselle ottamaan valo­kuvia. Gloriettelta aukeaa hieno näkymä kaupungin yli Wiener­waldin kukkuloille. Siinä on Alppien reuna.

Café Prückel, Stubenring 24

Frau Christl Sedlar emännöi Café Prückeliä. Kahvila on suosittu kohtaamispaikka, joka alkaa täyttyä iltapäivällä.

Päivä 2: iltapäivä

Boheemin porvariston Neubau

Iltapäivällä ja illalla kannattaa tutustua urbaaniin Wieniin kahdessa kaupunginosassa. Schönbrunnista voi hurauttaa raitiovaunulla ensin Westbahnhofille. Lounaspaikaksi käy ravintola Siebensternbräu, jonka itse valmistetut oluet kuuluvat kaupungin parhaisiin. Ruoka on reilua ja edullista pubimurkinaa kasvisvaihtoehtoineen.

Pieni Neubaun kaupunginosa sijaitsee osin kävelykaduksi rauhoitetun leveän Mariahilferstrassen ja bulevardimaisen Lerchenfelderstrassen välissä. Neubau vilisee käsityöläisliikkeitä ja kohtaamispaikkoja. Erityisen paljon on muoti­suunnittelijoiden vaateputiikkeja. Suosittuihin katuihin lukeutuvat Neubaugasse ja West­bahnstrasse. Jälkimmäinen on perinteisesti valokuvaajien katu, jolta löytyy arvostettu valokuvagalleria WestLicht. Kiehtovista sisäpihoista kiinnostuneiden kannattaa bongata tunnelmallinen Durchhaus, osoitteessa Neustiftgasse 16/Lerchenfelderstrasse 13.

Westbahnstrasselta löytyy tasokas, maksullinen valokuva­galleria WestLicht.

Spittelbergin biedermeier-korttelia oltiin 1970-luvulla jo ajamassa maan tasalle. Onneksi se saatiin säästettyä ja kunnostettiin. Spittelbergiä sanotaan pieneksi kyläksi kaupungin sisässä. Se muuttuu adventtiaikana romanttisiksi joulumarkkinoiksi. Korttelin kyljessä on MQ eli Museumsquartier, modernin kulttuurin esittelypaikka kaikenikäisille.

Museumsquartierin sisäpiha on leppoisa ja kultturelli paikka ravintoloineen sekä baareineen.

Siebensternbräu, Siebensterngasse 19

Galerie WestLicht: Westbahnstrasse 40

Café Europa, Zollergasse 8, auki aamuun asti.

Jotkin Wienin kadut ja kujat ovat melkein kuin satukirjoista, kuten tämä Biedermeier-kuja Spittelbergissä, Neubaussa.

Päivä 2: ilta

Syvällinen Leopoldstadt

Leopoldstadt Tonavan kanavan ja Tonavajoen välissä on laaja kaupunginosa, joka on tunnettu juutalaisten asuinsijana.

Tonavan kanaalinrannalla ollaan kaupungin­­osien numero yksi ja kaksi välimaastossa.

Matkalla sinne voi piipahtaa metrolla Praterin huvipuistoon ja käydä kuuluisassa maailmanpyörässä, mutta jos se ei huvita, Leopoldstadtia kannattaa lähestyä Schwedenplatzin kautta, siltaa kanavan ylitse. Kanavan rannat ovat muuttumassa virkistysalueeksi. Jo nyt siellä on kiinnostavia ravintoloita, uimalaiva, hyvät pyörätiet ja graffititaidetta.

Nouseva ja monikulttuurinen Leopoldstadt kasvaa jatkuvasti suositummaksi, etenkin sen Karmeliterviertelinä tunnettu kortteli. Mutta kaupunginosaan kuuluu myös muuta, kuten kauppakorkeakoulun modernit rakennukset sekä ­Praterin ja Augartenin puistot. Aikoinaan luksuskatuna tunnettu Praterstrasse on yhä viehättävä.

Leopoldstadt on hyvä esimerkki trendikkään ja perinteisen elämäntyylin sulautumisesta, ja täällä voi aistia sen, että loistostaan huolimatta Wienin tunnelmaan on kauan kuulunut myös lämmintä surumielisyyttä. Kaupunkilaisten huumori on usein hyvinkin vinoa ja mustaa. Tasapainoilu pisteliään ironian ja charmin välimaastossa eli Wiener Schmäh, ja erityinen suhtautuminen kuolemaan tragikoomisena ­asiana, kuuluvat paikalliseen elämäntyyliin.

Leopoldstadtissa illallinen kannattaa nauttia georgialais-välimerellisessä Café Ansarissa. Täällä wieniläisyys kohtaa kansainvälisyyden. Ravintola on juuri sopivan ihanasti hiukan ylellinen ja silti mutkaton. Suosittuja erikoisuuksia ruokalistalla ovat taikinataskut khinkali ja kwerebi.

Jos kaupunkiloman päätteeksi vielä mielii iltayöllä Leopold­stadtista paikallisten sekaan keskikaupungille, hyvä osoite on kujiien sokkeloissa lymyävä ajaton, legendaarinen Kaffee Alt-Wien. Sen ehdoton herkku on gulassikeitto.

Café Ansari, Praterstrasse 15

Kaffee Alt-Wien, Bäckerstrasse 9, auki yökahteen astiWestbahnstrasselta löytyy tasokas, maksullinen valokuva­galleria WestLicht.

Kommentoi »