Profiili ja asetukset
Tili
Hallinnoi tiliä
Kirjaudu ulos
Kaupunkiloma

Täydellinen opas Istanbuliin – näin koet kaupungin parhaat asiat kahdessa päivässä

Moskeijoita ja palatseja, joiden kauneus hivelee silmiä. Värikkäitä kortteleita ja turkkilaisia herkkuja. Teimme oppaan kaupunkiin, joka jokaisen kannattaa kokea ainakin kerran elämässään.

8.12.2024 Mondo

Päivä 1: Aamu

Vanhankaupungin komeaa historiaa

Ensimmäisenä aamuna Istanbulissa kannattaa suunnata vanhaankaupunkiin eli Sultanahmetin alueelle kokemaan tärkeimmät historialliset nähtävyydet. Ne ovat Topkapın palatsi, Hagia Sofian moskeija-museo, Sininen moskeija sekä bysanttilainen vesisäiliö Yerebatan Sarayı.

1600-luvulla rakennettuun sulttaani Ahmedin pyhättöön eli Siniseen moskeijaan kulkee nopeasti etenevä jono. Lähellä sisäänkäyntiä aletaan kaivella kasseja: kaikkien odotetaan peittävän jalkansa sekä olkapäänsä ja naisten peittävän hiuksensa huivilla. Sen saa moskeijasta myös lainaksi.

Sisällä otetaan vielä kengät pois, ja sitten onkin lumoutumisen vuoro. Jalkojen alla tuntuu pehmeä matto ja korkeuksissa näkyvät kauniit kupolit, joiden sinisävyisistä kaakeleista moskeija on saanut nimensä. Uskonnolliseen käyttöön on aidattu oma alue, ja rukoilijatkin ottavat selfieitä. Tämä on yksi osmanien valtakunnan tärkeimmistä rakennuksista, jonka kauneuden haluttiin jättävän varjoonsa toisen moskeijan, iäkkäämmän ja ihaillun Hagia Sofian.

Hagia Sofia on kokenut monia muutoksia vuosisatojen aikana. Se rakennettiin alun perin 500-luvulla kirkoksi, mutta kun osmanit valloittivat Konstantinopolin 1400-luvulla, se muutettiin moskeijaksi. Kun Turkista tuli tasavalta, Hagia Sofiasta tehtiin museo. Presidentti Erdoğanin päätöksellä siitä tuli taas moskeija vuonna 2020. Siellä voi yhä vierailla.

Istanbul pursuaa nähtävyyksiä, joissa on vuosisatojen ja eri hallitsijoiden aikana kerrostunutta tunnelmaa.

Aivan Hagia Sofian lähellä on varsin vaikuttava ja erikoinen nähtävyys. Jo alas vievien rappusten luona tuntuu kivikellaria muistuttava tuoksu: tila rakennettiin vesisäiliöksi 500-luvulla. Mistään pikku paikasta ei ole kyse. Yerebatan Sarayı tarkoittaa kuta kuinkin uponnutta palatsia, ja suurta tilaa kannattelevat jättimäiset marmoripylväät, joita on yhteensä 336. Niitä tuotiin eri puolilta Bysanttia, ja työssä raatoi tuhansia orjia.

Nyt vettä on suuren säiliön pohjalla vain hieman. Hämärässä tilassa on erilaisia patsaita, ja tunnelma on taianomainen. Yhteen pylvääseen on tehty silmää muistuttavia kuvioita, ja sitä kutsutaan itkeväksi pylvääksi – sen arvellaan olevan muistomerkki rakennustöissä kuolleille orjille.

Sininen moskeija, Binbirdirek, At Meydanı Cd 10, vapaa pääsy

Yerebatan Sarayı, Alemdar, Yerebatan Cd 1/3, lippu noin 10 euroa

Istanbulin Sininen moskeija on kansallismoskeija, joka on saanut kutsumanimensä katon käsin maalatuista kaakeleista.
Sininen moskeija on kansallismoskeija, joka on saanut kutsumanimensä katon käsin maalatuista kaakeleista.
Istanbulin Yerebatan Sarayı rakennettiin 500-luvulla vesisäiliöksi. Ennen vanhaan säiliössä liikuttiin veneellä, ja vedessä oli kalojakin. Nyt vettä on pohjalla vain vähän. Tila avattiin matkailijoille 1980-luvulla.
Yerebatan Sarayı rakennettiin 500-luvulla vesisäiliöksi. Ennen vanhaan säiliössä liikuttiin veneellä, ja vedessä oli kalojakin. Nyt vettä on pohjalla vain vähän. Tila avattiin matkailijoille 1980-luvulla.

Päivä 1: Iltapäivä

Basaarien tarjontaa ja tunnelmaa

Vanhankaupungin elämyksiin kuuluu ehdottomasti myös vierailu Istanbulin suuressa katetussa basaarissa. Se on yksi maailman vanhimmista ja suurimmista, onhan Istanbul ollut tärkeä kauppapaikka jo iät ja ajat. Kaupankäynti aloitettiin täällä 1400-luvulla, ja basaari perustettiin pian sen jälkeen, kun osmanit valloittivat Konstantinopolin bysanttilaisilta.

Liikkeitä on yli 4 000. Ne myyvät niin kultakoruja, värikkäitä valaisimia kuin kilim-mattojakin. Käytävillä houkutellaan asiakkaita ja kiikutetaan tarjottimilla pieniä teekuppeja. Asiakkaita käy päivittäin jopa satojatuhansia, ja tiloista löytyy myös ravintoloita, kahviloita ja moskeija. Sisääntulopaikasta kannattaa napata kuva, sillä kujille on helppo eksyä.

Basaarissa kannattaa etsiä Zincirli Han, yksi majataloista eli karavaaniseraljeista, joissa kauppakaravaanit ennen vanhaan pitivät taukoa. Muutama notkolle kulunut kiviaskelma vie yläkertaan, josta avautuu näkymä rauhalliselle sisäpihalle. Yläkerrokseen majoittuivat täällä ihmiset, maan tasalla lepäilivät hevoset ja kamelit. Näitä majataloja oli noin 30 kilometrin välein Kiinasta Istanbuliin saakka, sillä karavaanit eivät pystyneet kerralla kulkemaan pidempiä matkoja. Nyt yläkerroksessa ahkeroi kultaseppiä ja alakerrassa on putiikkeja.

Pääbasaarista erillään sijaitseva maustetori eli egyptiläinen basaari on myös iäkäs: se avattiin 1600-luvulla. Käytävillä leijuu mausteiden, makeisten ja teen kiehtovia tuoksuja. Puodeissa myydään irtoteetä, kuivattuja hedelmiä ja tunnettuja lokum-makeisia. Moni kauppa tarjoaa maistiaisia.

Basaarin ulkopuolella on käymisen arvoinen Hacı Bekirin liike. Se on nimetty 1700–1800-lukujen vaihteessa eläneen makeisten valmistajan mukaan. Bekirin työtä jatkavat hänen jälkeläisensä, jotka pakkaavat herkut somiin paperipusseihin. Vedestä, sokerista ja tärkkelyksestä tehdyt pehmeät lokum-makeiset maistuvat esimerkiksi kvitteniltä tai granaattiomenalta. Halva-, mauste-, kahvi- ja teeostoksetkin täällä saa tehtyä.

Jos haluaa shoppailla paikallisia tuotteita enemmänkin, kannattaa hurauttaa vanhastakaupungista lyhyt raitiovaunumatka Beyoğluun. Alue sijaitsee Istanbulin Euroopan-puoleisessa osassa, ja sitä voi kuvailla kaupungin ydinkeskustaksi. Täällä on ravintoloita, hotelleja ja nähtävää kiinnostavissa kortteleissa, ja esimerkiksi Karaköyn kaupunginosa sopii koko matkan tukikohdaksi.

Tyylikkään Fransız Geçidi -ostoskadun nimi viittaa Istanbulin ranskalaisiin asukkaisiin, ja sen neoklassista tyyliä edustava portti on 1800-luvulta. Kadulla on esimerkiksi Kağıthane House of Paper -puoti, jossa on paikallisia postikortteja, kaupungissa suosittuihin simit-rinkeleihin viittaavia julisteita sekä muita hauskoja tuliaisia. Lokal Mağaza -liike taas myy vain turkkilaisten merkkien vaatteita.

Kun haluaa vastapainoa historiallisille nähtävyyksille, on hyvä tutustua Istanbul Modern -taidemuseoon. Ulkoa konstailemattomassa rakennuksessa esitellään useassa kerroksessa etenkin paikallisten naistaiteilijoiden töitä.

Suuri basaari (Kapalı Çarşı), Beyazıt

Maustebasaari (Mısır Çarşısı), Rüstem Paşa

Ali Muhiddin Hacı Bekir, Hobyar, Zahire Borsası Sk 1

Istanbul Modern, Kılıçali Paşa, Tophane İskele Cd 1/1

Istanbulin Suuressa basaarissa myydään kultakoruja, mattoja, valaisimia, matkamuistoja ja antiikkiakin.
Istanbulin Suuressa basaarissa myydään kultakoruja, mattoja, valaisimia, matkamuistoja ja antiikkiakin.

Päivä 1: Ilta

Unohtumaton turkkilainen ateria

Hienon päivän loppuhuipennus on ateria mieleenpainuvassa Neolokal-ravintolassa. Se sijaitsee Beyoğlun alueella, 1800-luvun art nouveau -rakennuksessa. Nuorten kokkien hyväntuulista aherrusta voi seurata avokeittiön ansiosta. Illallispöydät odottavat minimalistisen tyylikkäästi sisustetussa yläkerroksessa.

Neolokalia luotsaa rento ja pidetty keittiömestari Maksut Aşkar. ”Turkkilainen ruoka on äitien valmistamaa ruokaa”, hän kertoo. ”Me teemme siitä hieman hienostuneempaa.”

Tavoitteena on esitellä paikallisia aineksia tavalla, jossa perinne kohtaa tulevaisuuden. Useiden annosten nimet ovat turkkilaisia, ja ne viittaavat ruokien vanhoihin esikuviin.

Neolokal avattiin vuonna 2014, ja se sai vuonna 2023 Michelin-tähden. Lisäksi ravintolalla on vihreä Michelin-tähti tunnustuksena ympäristöystävällisyydestä. Raaka-aineet tulevat perinteitä vaalivilta pientuottajilta.

Turkkilaisesta ruuasta voi täällä nauttia niin rennoissa katukuppiloissa kuin tyylikkäissä fine dining -paikoissa.

Nautimme version imam bayıldı -munakoisoruuasta (nimi tarkoittaa pyörtynyttä imaamia) sekä punajuurella, juustolla ja yrteillä höystettyä kuskusia sekä niittysuolaheinäsorbettia. Jälkiruoka on riisivanukasta palsamipelargonin, pähkinöiden ja vuohenjogurttijäätelön kera. Kekseliäät annokset tarjoillaan erinomaisten turkkilaisten viinien kera. Neolokalin cocktailit ovat myös kehuttuja.

Aterian viimeistelevät taustalla soiva turkkilaisen Birsen Tezerin pehmeän tyylikäs musiikki sekä näkymä kaupungin kattojen yli. Illanviettoa voi vielä jatkaa musiikin parissa. Viiden minuutin kävelymatkan päässä on kodikas ja tunnelmallinen Nardis Jazz Club. Se tunnetaan monipuolisesta ohjelmasta, jota esittävät turkkilaiset artistit.

Neolokal, SALT Galata, Bankalar Cd 11, maistelumenyy noin 130 euroa

Nardis Jazz Club, Bereketzade, Galata Kulesi Sk 8

Istanbulin Neolokal on Michelin-ravintola, joka tunnetaan cocktaileistaankin. Niitä voi nauttia myös terassilla, jolta avautuvat upeat kaupunkimaisemat.
Neolokal on Michelin-ravintola, joka tunnetaan cocktaileistaankin. Niitä voi nauttia myös terassilla, jolta avautuvat upeat kaupunkimaisemat.

Päivä 2: Aamu

Ydinkeskustan nähtävyyksiä

Tukeva turkkilainen aamiainen on mainio tapa aloittaa sunnuntaipäivä Istanbulissa. Paikaksi sopii Beyoğlun alueelta löytyvä Çukurcuman naapurusto, joka tunnetaan aamupalapaikkojen lisäksi antiikkikaupoista ja vintage-liikkeistä. Täällä on mukava katsella vilkasta elämänmenoa.

Çukurcuma sijaitsee luovan väen suosiman rennon Cihangirin kaupunginosan kyljessä. Näillä kulmilla on kirkkailla väreillä maalattuja rakennuksia ja köynnösten valtaamia seiniä. On taiteilijakahviloita, joissa tekee mieli istuskella kauan – ja Istanbulin kuuluisia katukissoja. Ne hengailevat kahviloissa ja vastaanottavat raukeina silityksiä sekä herkkuja.

Istanbulin asukkaista kuuluisimpia ovat kissat. Ne hengailevat kahviloissa odottaen silityksiä ja herkkupaloja.

Cuma-kahvilan listalla on huima valikoima erilaisia aamiaisruokia. Turkkilaiseen tyyliin aamiaispöytään tilataan maukkaita oliiveja, yrteillä maustettua tomaatti- ja kurkkusalaattia, simit-rinkeleitä ja paikallisia juustoja. Juomaksi sopii tietysti musta tee, joka tarjoillaan kauniista laseista.

Aamuun kuuluvat myös kananmunat. Annos nimeltä menemen koostuu munasta, paprikasta ja tomaateista. Perinteisessä çılbırissä uppomunat tarjoillaan valkosipulilla maustetun jogurtin ja mausteisen kastikkeen kanssa.

Aamiaisen jälkeen voi kävellä lyhyen matkan yhteen kaupungin kuuluisimmista paikoista. Taksim-aukio on Istanbulin sydän, jonne on perinteisesti kokoonnuttu myös osoittamaan mieltä. Vuoden 2012 mielenosoituksissa vastustettiin alkujaan aukion lähelle suunniteltua moskeijaa, mutta niistä kehkeytyi laajempi hallitusta vastustanut protesti.

Mielenosoitusten jälkeen aukion kahvilat on suljettu, mutta suosittuja kebabpaikkoja löytyy yhä. Maisemaa hallitsee moskeija, joka avattiin lopulta vuonna 2021. Aukiolla on myös tärkeä patsas, joka juhlistaa Turkin tasavallan perustamista vuonna 1923. Tuolloin päättyi osmanien pitkä valtakausi. Patsas kuvaa merkkihenkilöitä, kuten tasavallan ensimmäistä presidenttiä Mustafa Kemal Atatürkia.

Istanbulin keskustan Taksim-aukio tunnetaan maailmalla siellä pidetyistä mielenosoituksista, mutta se oli ennen tärkeä illanviettopaikka. Moskeija sen laidalle avattiin vuonna 2021.

Kävelymatkan päässä sijaitsee maineikas Galatan torni. Sen rakensivat 1300-luvulla kaupunkiin siirtokunnan perustaneet genovalaiset. Genovan tasavallan hallussa oli suuri osa kaupungista, ja Konstantinopoli, nykyinen Istanbul, taas oli Bysantin eli Rooman valtakunnan itäisen osan pääkaupunki.

Yli 60 metriä korkean tornin huipulta kelpaa katsella Istanbulin eri osia sekä Bosporinsalmea, joka jakaa kaupungin Eurooppaan ja Aasiaan. Aikoinaan torni oli kaupungin korkein rakennus. Kerrotaan, että 1600-luvulla tiedemies ja huimapää Hezarfen Ahmet Çelebi lensi sen huipulta itse rakentamiinsa siipiin sonnustautuneena yli Bosporinsalmen Aasiaan. Hänen tarinalleen on omistettu tornissa kerros.

Cuma, Firuzağa Mh, Çukur Cuma Cd 53/A

Galatan torni, Bereketzade

Istanbulin Çukurcuman kaupunginosa tunnetaan antiikkikaupoistaan ja kahviloistaan.
Çukurcuman kaupunginosa tunnetaan antiikkikaupoistaan ja kahviloistaan.
Istanbulin Cihangirin kaupunginosassa on Journey-kahvila, joka tarjoaa niin terveellisiä aamupaloja kuin pizzaakin. Kuvassa työntekijä Serhat Ertekin.
Serhat Ertekin työskentelee Cihangirin kaupunginosassa Journey-kahvilassa. Se tarjoaa niin terveellisiä aamupaloja kuin pizzaakin.

Päivä 2: Iltapäivä

Kadiköyn ja Modan trendikulmat

Iltapäivällä siirrytään lautalla Aasian puolelle, Kadiköyn kaupunginosaan. Sen helmiin kuuluu torikortteli, josta saa esimerkiksi oliiveja, hedelmiä, juustoja ja pähkinöitä. Ja tietenkin paikan päällä puristettua granaattiomenamehua.

Täällä näkyy katukuvassa paljon opiskelijoita. Suosittu kokoontumispaikka on Akmar-alikäytävä, jossa myydään metallimusiikkia, sarjakuvia sekä käytettyjä oppikirjoja.

Kadiköyn ytimestä kannattaa kävellä siihen kuuluvalle, nousussa olevalle Modan alueelle. Sen vetonauloihin kuuluvat jäätelökahvilat, joista tunnetuin on vuosikymmeniä toiminut, veljesten perustama Dondurmacı Ali Usta. Liikkeen mittavasta valikoimasta löytyy esimerkiksi mustaherukka- ja kahvijäätelöä, ja herkku on paksun kermaista. Modan rosoinen ja paikallisten suosima baarikatu on Kadife Sokak.

Modan alueella on rentoa oleskella, paikalliset kehuvat. Täällä nautitaan ihania jäätelöitä ja baarien juomia.

Näillä kulmilla näkyy samaa sukupuolta olevia parisuntia, ja seiniin on kirjoitettu kantaaottavia viestejä. Bakkal-baarin edustalla ystäviensä kanssa seisoskeleva Atlas kertoo, että parasta Modassa on rentous: täällä voi olla vapaasti. Tatuoitujen, näyttävästi pukeutuneiden nuorten oluenjuontia kadulla ei katsota hyvällä kaikkialla Istanbulissa.

Modassa voi ihailla Marmaran merimaisemia. Parhaita paikkoja siihen on laituri, jonka päädyssä on kauniisti uusittu, alkujaan merimatkailijoiden vastaanottoon tarkoitettu 1900-luvun alun rakennus kahviloineen. Lähistöllä on suosittu, perinteikäs kalaravintola Koço.

Çiya Kebap -ravintolat taas ovat erikoistuneet Anatolian eli Turkin Aasian-puoleisen alueen ruokiin. Kebabien valikoima on mittava ja laadukas, mutta kasvisannoksiakin on useita. Suosikkeja ovat esimerkiksi linssikeitto, lihatäytteinen lahmacun-pizza ja raikkaat salaatit. Aterian kruunaa kuppi turkkilaista kahvia ja kurpitsajälkiruoka, joka on viimeistelty tahinilla ja saksanpähkinämurskalla.

Dondurmacı Ali Usta, Caferağa, Moda Cd

Çiya-ravintolat, Caferağa Mahallesi Güneslibahce Sk

Modan alueella on leppoisa ilmapiiri, kertovat Kumsal (kuvassa vasemmalla), Hazal (takana) ja Atlas. Bakkal-baari on yksi heidän kantapaikoistaan, ja he käyvät myös piknikillä Modan rannalla.
Kumsal (vasemmalla), Hazal (takana) ja Atlas viihtyvät Modan alueella, jossa on leppoisa ilmapiiri. Bakkal-baari on yksi heidän kantapaikoistaan, ja he käyvät myös piknikillä Modan rannalla.
Istanbulin Modan kaupunginosan rauhasta nauttivat usein myös Serkan Ciloglu ja Yasemin Kandemir.
Serkan Ciloglu ja Yasemin Kandemir nauttivat usein Modan kaupunginosan rauhasta.

Päivä 2: Ilta

Auringonlasku ja kulttuurielämyksiä

Illan koitossa palataan Euroopan puolelle, ja lauttamatka kannattaa ajoittaa hämärän tuloon. Istanbulin keskustan siluetti on kauneimmillaan, kun aurinko laskee sen taakse. Kultaiseksi sarveksi kutsutun Bosporinsalmen osan ylittävä Galatan silta on myös kaunis iltavalaistuksessa.

Jos kaupunkia haluaa katsella Bosporinsalmelta enemmän, kannattaa käydä risteilyllä. Veden äärelle on rakennettu toinen toistaan hulppeampia palatseja. Moskeijoita näkyy eri puolilla, ja kukkuloilla on jättimäisiä Turkin lippuja.

Kun kaipaa lepotaukoa, voi nautiskella baklavaa. Vuonna 1843 perustettu Güllüoğlu on perinteikäs herkkupaikka, josta paikalliset ostavat leivonnaisia jättimäisissä kasseissa. Baklavan juju on rapeassa filotaikinassa, pähkinöissä sekä tahmeassa sokeriliemessä. Güllüoğlussa voi maistella myös baklavajäätelöä, ja saatavilla on vegaanisiakin leivonnaisia.

Iltaa voi jatkaa taannoin uusitussa Atatürk-kulttuurikeskuksessa Taksim-aukion lähellä. Siellä voi nähdä oopperaa ja kuvataidetta, mutta jo rakennus on vaikuttava. Keskuksessa on myös kaunis Biz İstanbul -ravintola, josta löytyy baari, turkkilainen ravintola ja fine dining -puoli. Tämä on hyvä paikka siemailla vaikka paikallisen Knidos-panimon artesaaniolutta ja katsella suurista ikkunoista sekä terassilta avautuvia näkymiä kaupunkiin ja Bosporinsalmelle.

Karaköy Güllüoğlu, Kemankeş Karamustafa Paşa, Kemankeş Cd 67

Atatürk-kulttuurikeskus, Gümüşsuyu, Tak-ı Zafer Cd

Istanbulia halkovalla Bosporinsalmella risteily kannattaa ajoittaa alkuiltaan: aurinko laskee moskeijoiden taakse ja paljastaa kaupungin upean siluetin.
Risteily Bosporinsalmella kannattaa ajoittaa alkuiltaan: aurinko laskee moskeijoiden taakse ja paljastaa kaupungin upean siluetin.
Seuraa Apu360:n WhatsApp-kanavaa

Koska jokaisella tarinalla on merkitystä.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Tulossa vain kiinnostavia, hauskoja ja tärkeitä viestejä.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt