
On sanomattakin selvää, että syyskuussa on ajettu pohjoista kohti. Mutta ruskamatkalainen päätyy nopeasti lokakuun alussa jo keskelle talvea. On kuitenkin liian aikaista! Näin ainakin sydän sanoo. Ja älli.
Vaan ongelma ei ole lumen näköinen!
Etelässä talvea saadaan usein odottaa sinne alkuvuoteen asti. Esimerkiksi lokakuu on monesti vielä selvästi kesäinen kuukausi. Ja mikä parasta, silloin esimerkiksi Helsingissä on sopivasti vilskettä, kun kesäkaudella tyhjentynyt kaupunki täyttyy paikallisista.
Samalla autoilija voi ottaa mittaa siitä kuuluisasta Esplanadin autokaaoksesta – eteneekö, vai jumittaako paikallaan kuin kokeellisen musiikin tekijöiden soundi?
Fakta on, että jumittaa, mutta vain jos pyrit Esplanadille autolla ruuhka-aikaan aamulla, puolen päivän lounasaikaan tai konttoreiden tyhjentyessä välillä neljästä kuuteen. Muuten liikenne on etsiytynyt pikkukaduille ja esimerkiksi luksusliikkeistään tunnetulla Pohjoisesplanadilla edetään jonossa kuin rikkaan talon porsaat.
Mutta miksi tulla Helsinkiin juuri nyt? No – pakoon muualla talveen kääntyvää säätä tietysti! Ja samalla pääsee kauemmas, aina Välimerelle asti. Ainakin mahantäytöllisesti.
Suomalainen kokkien kokki Hans Välimäki on erikoistunut viime vuosina Etelä-Euroopan makuihin. Ensimmäisenä avautunut Penelope oli erikoistunut espanjalaiseen ruokaan. Varsinainen hitti tuli kuitenkin ranskalaisesta Bardotista.
Pohjoisesplanadin kulmassa Kluuvikadulla (Kluuvi on muuten koko keskustan kattavan kaupunginosa nimi – Helsingissä ei ole aluetta, joka kantaisi virallisesti nimeä ”Keskusta”) sijaitseva ravintola on erikoistunut ranskalaiseen ruokaan. Sen annokset ovat hurmanneet alusta asti ja sali – muun muassa hämmästyttävän onnistunut akustiikka: hälisevä, muttei hallimainen – on ollut täynnä koko ajan jo lokakuusta 2020.
Bardotissa pöytävaraus on pakollinen, sillä vapaita paikkoja ovelta kysellessä tilanne on jo etukäteen menetetty.
– Vaikka ranskalainen gastronomia on maailman kuuluisin, se on rahalla ostettu, tähdentää Hans Välimäki.
Ranskalainen ruokakulttuuri luotiin Aurinkokuninkaana tunnetun Ludvig XIV:n hovissa.
– On historiallinen tosiasia, että Aurinkokunkku osti Italiasta parhaat kokit ja ravintoloitsijat omaan hoviinsa. Samoin Venäjältä tuli keittiöjärjestys, tapa tehdä. Mutta niin se on ollut, ja on nyt vaikka Lähi-Idässä urheilun kohdalla, että rahalla saa menestystä.
Ei siis ihme, että Välimäen ravintolaimperiumi sai syyskuun lopussa uuden jäsenen, italialaisen bistron Ginan.
– Alkulähteitä kohti mennään.
Italialainen ruoka on pohjimmiltaan hyvin yksinkertaista ja konservatiivista. Muutamasta raaka-aineesta tehdään ruokaa täsmälleen samalla lailla kuin aina aiemminkin. Erikoista tosin on se, että ruoat saattavat eri käsissä valmistuttuaan silti maistua toisistaan poikkeavalle. Kyse on taidosta.
– Toisaalta Italiassa ruokaa tehdään rennosti. Mukana saattaa olla ainesosia, jotka ovat hyvin epäortodoksisia. Ja joka tapauksessa: ainesosia lisäämällä ruokalajista tulee toinen, vaikka pohja on sama, Välimäki kertoo.
– Esimerkiksi cacio e pepe, juustoinen pippuripasta, voi saada mukaansa tryffeliä tai herkkusieniä, jolloin se menee eri sfääreihin.
Myös Ginaan tulee klassikkopasta.
– Olen harjoitellut kuukausia cacio e pepen valmistamista. Vaikka siihen ei oikeaoppisesti kai kuuluisikaan voita tai valkosipulia, haluan itse niitä siihen laittaa. Kai se on sallittua? Omassa ravintolassa?
On.
Illallisen jälkeen onkin aika kömpiä hotelliin yöksi.
Koska autolla ei ole mitään järkeä lähteä illanviettoon, hotelli kannattaa Helsingissä ottaa siten, että sieltä pääsee kävellen ydinkeskustaan. Eli – sieltä keskustasta.
Ja valikoimaa riittää. Valtakunnalliseksi laajentunut Lapland Hotels -ketju edustaa myös Helsingissä. Tuttu osoite kotimaanmatkalaiselle.
Bulevardin hotellissa on oma parkkialue, jonne etukäteen varaamalla auton saa puomin taakse suhteellisen edulliseen vuorokausihintaan (35 euroa).
Mutta muitakin vaihtoehtoja keskustassa on – Bulevardissa on kuitenkin yksi ylittämätön etu: maan paras aamiaisella tarjottava puuro.
Jo yksin sen takia kannattaa yöpyä Bulevardilla.
Tervetuloa Stadiin – matkalle Lapista Välimerelle.
Gina ja Bardot
Mikä
Italialainen (Gina) ja ranskalainen (Bardot) ravintola.
Missä
Helsingissä
Erikoista
Hans Välimäen italialainen ravintola Gina sijaitsee Esplanadin puiston eteläpuolella, ranskalainen Bardot puolestaan pohjoispuolella. Molemmissa on baari, joten illan voi aloittaa toisessa ja siirtyä syömään toiseen.
Miten sinne pääsee
Esplanadi on osa E75-tietä, eli sinne pääsee ajamalla koko Suomen halkaisevaa valtatie 4:ää, joka kulkee Utsjoelta Rovaniemen, Oulun, Jyväskylän ja Lahden kautta Helsinkiin. Pohjoisesplanadin länsipäähän puolestaan tuo E12, eli valtatie 3, joka etenee Vaasasta Tampereen ja Hämeenlinnan kautta Helsinkiin.