Mondo

Tatravuorten maisemat tekevät vaikutuksen vaeltajaan

Tatravuorten maisemat tekevät vaikutuksen vaeltajaan
Puolan ja Slovakian rajalla sijaitsevilla Tatravuorilla voi tehdä patikkamatkan, jonka varrella maisemat vaihtuvat vehreistä metsistä lumisiin huippuihin.
Julkaistu: 16.2.2020

1 | Mitkä Tatravuoret?

Karpaattien korkein vuoristo sijaitsee Slovakian ja Puolan rajalla. Se on edullinen ja upea luonto­kohde, jonne pääsee helposti. Vuoristo sijaitsee suurelta osin Slovakian puolella, mutta vaellus­reiteistä iso osa on Puolassa. Jyrkät vuorenhuiput kohoavat terävinä ja puuraja kulkee 1500 metrissä. Sen alapuolella maisema muistuttaa paljon tuuheaa suomalaista havumetsää.

Tatravuorten alueella on yli kolmekymmentä kau­­nista vuoristo­järveä, joissa uiminen on herkän ekosysteemin suojelemiseksi kielletty. Eläimistöön kuuluu muun muassa karhuja.

Ne ovat yleisiä mutta osuvat retkeilijän kohdalle harvoin. Seudulla voi myös pysähtyä kiinnostavissa kylissä, kuten Pod­halessa, missä voi yhä nähdä perinteistä maaseutuelämää.

Vuorten ympäröimän Morskie Oko -järven rannalla sijaitsee suosittu majatalo.

2 | Näin sinne mennään

Helsingistä pääsee suorilla lennoilla Krakovaan, josta hurauttaa parissa tunnissa bussilla idylliseen Zakopanen kaupunkiin. Monet pitävät sitä tukikohtana ja tekevät päiväreissuja Tatrzański-kansallis­puiston alueelle, jonne pääsee helposti muutaman euron bussikyydillä. Kuljetuksia menee monta kertaa tunnissa, joten aikatauluista ei kannata huo­­lehtia.

Seikkailunhaluisemmat lähtevät reissuun useaksi päiväksi ja yöpyvät vuoristomajoissa. Kansallispuistoon on pieni pääsymaksu (1,15 euroa päivä, 6 euroa viikko). Paras vaellussesonki on heinäkuusta syyskuuhun.

Osa vuorenhuipuista on kivikkoisia, mikä tekee nousuista haastavia.

3 | Löydä parhaat reitit

Hyvän maastokartan li­­­säksi Trails Tatra Mountains -sovellus on loistava apu reittien suunnittelussa. Kolmiulotteisen Zaži Tatry -sovelluksen avulla taas hahmottaa vuorten korkeudet ja matkan haastavuuden konkreettisesti. Vaellusreittejä on helpoista metsäpoluista haastaviin nousuihin.

Itäiseltä Tatry Wysokien alueelta löytyy suosittu viiden järven alue ja Puolan korkein vuori Rysy (2499 metriä). Suosittu päiväkohde on Tatravuorten suurin järvi, korkeiden vuorten ympäröimä Morskie Oko, jonka rannalla sijaitsee iso majatalo.

Lähimaastossa on polkuja, joita pitkin pääsee nousemaan korkealle vuoristoon. Kohteeksi voi ottaa esimerkiksi seuraavasta laaksosta löytyvän Pięciu Stawów -­majan. Läntisen Tatry Zachodnien puolella nousut vuorten huipuille ovat loivempia mutta välimatkat pitkiä, joten kävelymatkaa kertyy. Vaarallisin Tatran reiteistä on Zawrat­vuorelta itään lähtevä Orla Perc, jonne ei ole asiaa ilman hyviä vuorikiipeilytaitoja. Monille muille Tatran huipuille pääsee kuitenkin turvallisesti.

Tatravuorilla on paljon pitkiä reittejä, jotka kulkevat vuorenharjanteella. Kulku on helppoa ja patikoidessa voi keskittyä upeiden maisemien katseluun.

4 | Majoitus vuoristossa

Teltassa yöpyminen ei ole sallittua kansallispuiston alueella, mutta vuoristomajoja löytyy Puolan puolelta kaikkiaan seitsemän.

Ne kaikki sijaitsevat päivämatkan päässä toisistaan, ja jokaisessa on ravintola, huoneita sänkyineen sekä suihkut. Majatalojen koko vaihtelee Kondratowan pienestä kahdenkymmenen hengen mökistä Murowaniecin yli sadan hengen majataloon, joka vaikuttaa jo hostellilta.

Varsinkin sesonki­aikana varaus kannattaa tehdä etukäteen joko sähköpostilla tai puhelimitse. Hinta­taso on edullinen: yksi yö vuoristomajassa maksaa 10-15 euroa ja illallinen noin neljä euroa.

Autenttista majoitus­kokemusta etsivä suuntaa esimerkiksi läntisen Tatra­vuoriston puolella sijaitsevaan Hali Ornakin majaan. Majatalon sisustuksessa on haettu vuoristomajan tunnelmaa ja käytetty paljon puuta. Palvelu toimii puolan kielellä ja harva vierailijoistakaan tuntuu puhuvan englantia.

Kieli­muurin takia paikalliset vaikuttavat vierastavan tulijaa. Tunnelma on silti lämmin, huoneet kotoisia ja herkullinen gulassikeitto maistuu pitkän patikointipäivän jälkeen taivaalliselta.

Hyvällä suunnittelulla reiteille tulee varattua tarpeeksi aikaa. Perinteisiä vedenkestäviä karttoja saa Zakopanen kaupungista.

5 | Parhaat maisemat

Kasporowy Wierchin vuorelta (korkeus 1987 metriä) avautuvat huikeat näkymät sekä Slovakian että Puolan vuoristoon. Slova­kian puolella voi katsella kauniiseen vuorten reunustamaan laaksoon, jonka pohjalla välkkyy pieni joki. Rinteet hohtavat vihreän ja keltaisen eri sävyissä, ja vuorenhuippujen paljous tuntuu jatkuvan silmänkantamattomiin. Ylös vievät monet reitit, ja sinne pääsee gondolihissilläkin. Huipulta löytyy myös ravintola.

Kohti länttä lähtee hieman yli 13 kilometrin pituinen vaellus­reitti, joka kulkee vuoren­huippujen yli pitkin Puolan ja Slovakian rajaa. Siitä muistuttavat tasaisin väliajoin sijoitetut rajapyykit. Matkan varrella on aiemmin mainittu Kondratowan mökki.

Hali Ornakin majatalo tarjoaa idyllisen hengähdystauon.
Metsäpolut muistuttavat osittain suomalaista maastoa.
Kommentoi »