Tuulilasi

Tässä se on: Ollilan työryhmän esitys kokonaisuudessaan

Tässä se on: Ollilan työryhmän esitys kokonaisuudessaan
Liikenteen maksujen uudistamista selvittänyt Liikenne- ja viestintäministeriön työryhmä julkisti esityksensä tänään maanantaina. Selvityksen loppuraportti luovutettiin liikenneministeri Merja Kyllöselle valtioneuvoston linnassa.
Kuvat Kuvakaappaus / Valtioneuvosto

Ryhmän tarkastelussa olivat tiemaksujen tekniset, liikenteelliset, taloudelliset ja lainsäädännölliset kysymykset. Tiemaksujen selvittäminen on kirjattu hallitusohjelmaan.

Jorma Ollilan luotsaama työtyhmä ehdottaa esityksessään, että liikenteen kiinteät verot muuttuvat käytön mukaan perustuviksi. Autovero sekä ajoneuvovero muuttuisivat kilometriveroksi, jonka suuruus voisi työryhmän mukaan vaihdella alueilla ja auton päästöjen mukaan. Polttoainevero säilytettäisiin ennallaan.

Työryhmän esitys on kokonaan luettavissa ministeriön nettisivuilla (pdf).

Ollila korosti selvityksestä kertoneessa esityksessään, että ryhmän laskelmat on tehty niin, että veroja kerättäisiin kokonaisuutena yhtä paljon kuin ennenkin – vain tapa muuttuisi. Ruuhkamaksut eivät kuuluneet toimeksiantoon ja työryhmä ei keskustellut niistä.

"Aivan erityisesti kiinnitimme huomiota siihen, että kyse ei ole suomalaisesta asiasta", Ollila totesi loppuraportin julkistustilaisuudessa.

"Erittäin laajan kiinnostuksen alla oleva asia – asia, jossa monet maat miettii, että täytyy edetä. Tuntuu siltä, että Suomi on vähän jälkijunassa, sillä Euroopassa on vain kaksi maata, Kypros ja Viro, joissa ei ole vastaavia järjestelyjä aloitettu tai kokeiluja menossa."

Liikenne- ja viestintäministeriö aikoo käynnistää ensi vuonna tienkäyttömaksujen kokeiluhankkeen, johon voivat osallistua autoilijoiden lisäksi älyliikenteeseen erikoistuneet yritykset palvelutarjoajina.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa

Julkaistu: 16.12.2013
Kommentoi »