Tässä ovat turvallisimmat perheautot - katso, onko omasi listalla
Autot ja liikenne
Tässä ovat turvallisimmat perheautot - katso, onko omasi listalla
Folksam on uusimman kolariturvallisuustutkimuksensa perusteella nimennyt turvallisimmat perheautot kuudessa eri kokoluokassa. Vuoteen 2015 verrattuna yli kaksinkertainen määrä perheautoja on saanut turvallisuudesta parhaan arvosanan, paljolti siksi, että takaistuimen turvavarusteita on otettu käyttöön ennätyksellisen nopeasti.
1Kommenttia
Julkaistu 13.10.2017
Tuulilasi

”Yhä useammissa automalleissa myös takaistuimen turvallisuutta on parannettu. Monissa malleissa on nykyisin turvavöiden esikiristimet ja voimanrajoittimet sekä muistutin myös takana”, sanoo Folksamin liikenneturvallisuustutkija Anders Ydenius.

Folksam on ”Kuinka turvallinen autosi on 2017” -tutkimuksen pohjalta tarkastellut erityisesti lapsimatkustajien turvallisuutta. Turvallisessa perheautossa on hyvä törmäyssuoja ja muita tärkeitä ominaisuuksia, kuten automaattijarru, piiskaheilahdussuoja sekä ajonvakautusjärjestelmä, jotka kaikki vaaditaan Hyvä valinta -luokituksen saaneilta autoilta. Hyvissä perheautoissa on lisäksi oltava takaistuimella tärkeät turvavarusteet lapsille. 

”Saamme päivittäin asiakkailta kyselyjä lasten turvallisuudesta, joten suhtaudumme siihen erittäin vakavasti. Meiltä kysellään paljon lasten turvaistuimien valinnasta ja kiinnittämisestä sekä usein myös siitä, mikä on turvallisin perheauto. Olemme sen vuoksi pisteyttäneet perheautot”, Anders Ydenius kertoo.

 Tutkittuja perheautomalleja on kaikkiaan 693, joista 109 täyttää Hyvä valinta vaatimukset. Näistä 38 mallia on saanut perheautojen parhaan arvosanan: mini eli kaupunkiautoista neljä, pienten autojen luokasta 10 ja keskikokoisten autojen luokasta kuusi.

”Vuonna 2015 perheautojen parhaan arvosanan sai 18 automallia. Tänä vuonna määrä on kasvanut voimakkaasti 38 malliin. Tämä on ilahduttavaa, sillä turvallisuus on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista perheauton valinnassa”, sanoo Folksamin liikenneturvallisuustutkija Anders Ydenius.

 Audilla, Mercedeksellä, Toyotalla ja Volvolla on eri kokoluokissa eniten automalleja, joissa on kaikki turvavarusteet. Vanhimmat perheautojen parhaimman arvosanan saaneet mallit ovat Volvo XC60 08-, Volvo V40 12- ja Mercedes CLA 13-. Vanhimmat mallit, jotka ovat saaneet toiseksi parhaimman arvosanan (Erinomainen), ovat vuodelta 2012: Mazda CX5, Skoda Citigo, VW Up ja VW Golf. Tila-autot loistavat kuitenkin edelleen poissaolollaan. Mikään tila-auto ei ole saanut kahta parhainta arvosanaa, eli niissä ei ole takana kaikkia turvavarusteita tai niissä ei ole automaattijarrua vakiona.

”Erona aikaisempaan saatavilla on nyt turvallisia perheautoja kaikissa kokoluokissa. On kuitenkin ikävää, etteivät monien perheiden suosimat tila-autot edelleenkään täytä kaikkia turvallisuusvaatimuksia. Pienimmässä kokoluokassa turvallisuus paranee sen sijaan koko ajan. Luokan uusimmasta sukupolvesta löytyvät Honda Jazz, Nissan Micra, Seat Ibiza ja Suzuki Ignis. Folksamin edellisessä perheautotutkimuksessa reilut kaksi vuotta sitten vain muutama pieni auto sai parhaan arvosanan”, miniautoista ei yksikään, Anders Ydenius muistuttaa.

Perheautojen turvallisuustaso on luokiteltu seuraavasti:

Hyvä – automaattijarru tietyissä versioissa, vähintään yksi seuraavista turvavarusteista: turvavöiden muistutin, esikiristin ja voimanrajoitin sekä sivutörmäyssuojat takaistuimella vakiona.

Erittäin hyvä – kuten Hyvä, mutta kaikki turvavarusteet eli turvavöiden muistutin, esikiristin ja voimanrajoitin sekä sivutörmäyssuojat takaistuimella vakiona.

Erinomainen – automaattijarru vakiona, kolme seuraavista neljästä turvavarusteesta: turvavöiden muistutin, esikiristin ja voimanrajoitin sekä sivutörmäyssuojat takaistuimella vakiona.

Erinomainen + – kuten Erinomainen, mutta kaikki takaistuimen turvavarusteet vakiona.

Näiden autojen turvallisuustaso on Erinomainen +:

Miniautot

Honda Jazz 15-

Nissan Micra 17-

Seat Ibiza 17-

Suzuki Ignis SP 16-

Pienet autot

Audi Q2 16-

Hyundai I30 17-

Hyundai Ioniq 16-

Kia Niro SP 16-

Mercedes CLA 13-

Mercedes GLA 14-

Mini Countryman 17-

Opel Astra 15-

Toyota C-HR 17-

Volvo V40 12-

Keskikokoiset autot

Alfa Romeo Giulia 16-

Audi A4 16-

Jaguar XE 15-

Mercedes C-Luokka 14-

Subaru Levorg 16-

Toyota Prius 16-

Isot autot

BMW 5-Serie 17-

Jaguar XF 15-

Mercedes E-luokka 16-

Skoda Superb 15-

Toyota Avensis 15-

Volvo S90/V90 16-

VW Arteon 17-

Pienet katumaasturit

Audi Q5 16-

Mercedes GLC 15-

Peugeot 3008 16-

Seat Ateca 16-

Volvo XC60 08-

VW Tiguan 16-

Isot katumaasturit

Alfa Romeo Stelvio 17-

Land Rover Discovery 16-

Lexus RX 16-

Skoda Kodiak 17-

Toyota Hilux SP 16-

(Lähde: Folksam)

1 kommentti