
Joka vuosi Mondon toimitus seuraa ja lukee Suomessa julkaistavia kirjoja, jotka kertovat matkoista, eri maista ja niiden kulttuureista. Lokakuussa valitsemme teoksista ansiokkaimmat, ja paras saa Vuoden matkakirja -tunnustuksen. Yleensä sadosta erottuu helposti 3–4 kirjan kärkijoukko, mutta nyt niitä oli runsaammin. Vaikka pandemia vähensi matkailua, kenties kirjailijoilla on ollut aikaa keskittyä ja kustantamoilla halua julkaista matkakirjoja.
Tänä vuonna Mondo jakaa hyville kirjoille erityisen monta kunniamainintaa, ja ne teokset on esitelty tämän jutun lopussa. Voittaja nousi kirjasadosta esiin kuitenkin selkeästi: kirjailija Ville-Juhani Sutisen Arktis – likaista lunta (Like). Se on kiehtova matkakirja, joka kuvaa Sutisen monien reissujen kautta sitä, miten arktisen alueen todellisuus eroaa mielikuvista, joita monilla meistä on pohjoisista paikoista.
Kirja vie niin Lappiin, Siperian takamaille kuin Huippuvuorille. Siinä ovat vahvasti läsnä myös ilmastonmuutos ja arktisten alueiden ongelmat. Teos ei silti ole synkkä: Sutisen kieli on elävää, ja matkakuvausten sekä kulttuurilähteiden avulla hän onnistuu kuljettamaan lukijan mukanaan näihin paikkoihin.
Sutinen on monille Mondon lukijoille tuttu nimi: hän on monipuolinen kirjailija ja maailmanmatkaaja, joka on tehnyt lehdellemme juttuja usein. Tässä linkissä on hänen hieno juttunsa Huippuvuorten Pyramidenista, ja täällä taas on hänen juttunsa Romanian Transilvaniasta.
Yksi Vuoden matkakirja -kunniamaininnan saajista on puolestaan Mondon entinen päätoimittaja, Kati Kelola. Vuonna 2020 valitsimme parhaaksi kirjaksi runoilija Tomi Kontion teoksen Suomen kansallispuistoista, ja hänkin on tehnyt matkajuttuja Mondolle.
Emme ole tunnustuksia jakaessamme halunneet jäävätä näitä hienoja kirjoittajia siksi, että he ovat työskennelleet myös Mondolle. Matkoja kuvaavien kirjailijoiden joukko Suomessa on lopulta suhteellisen pieni, ja olemme toimituksessa totta kai iloisia siitä, että meille kirjoittavat useat maan parhaista alan taitajista.
Kannattaa lukea Arktis ja kunniamaininnan saaneita kirjoja. Ne vievät matkoille, joilla ajatukset todella avartuvat.
Vuoden matkakirja 2021 -kunniamaininnat
Nämä kuusi teosta saavat Mondo-lehden jakamat kunniamaininnat vuonna 2021.
Kiehtovia vanhoja matkakuvia
Med kamera och koffert (SLS) on mainio kooste kolmentoista entisajan matkailijan vanhoista kuvista ja matkatiedoista. Vanhimmat kuvat ovat yli sadan vuoden takaa. Sanna Jylhän ja Marika Rosenströmin toimittama ruotsinkielinen teos vie niin Rivieralle, Jaavalle kuin Afrikkaan. Se muistuttaa, kuinka pitkiä laivamatkat aikoinaan olivat ja kuinka suuren vaikutuksen eksoottiset paikat tekivät suomalaisiin. Hauskasti sivistävä historiateos.
Elämyksellisiä esseitä
Silvia Hosseinin kirjasta Tie, totuus ja kuolema (Gummerus) iso osa käsittelee matkailua ja Hosseinin kokemuksia Iranissa. Hosseini puolustaa reissaajien oikeutta iloon, mutta hänen katseensa analysoi omia ja muiden matkamotiiveja tarkasti. Inspiroivia esseitä.
Hitaasti pitkin Kongojokea
Toimittaja Sami Sillanpään Keskellä virtaa Kongo (HS-kirjat) kuvaa hänen pitkää matkaansa pienillä laivoilla Kongojokea pitkin. Sillanpää nivoo mukaan niin eri alueiden historiaa kuin paikallisten arkea. Sulavasti kirjoitettu, Afrikkaa hyvin avaava matkakirja.
Maata pitkin -matkojen iloa
Kati Kelolan Vaihtuvia maisemia (Gummerus) antaa ideoita reissuille maata pitkin. Toimittajan omiin kokemuksiin pohjaava vinkkiteos tuo hyvin esiin Suomen ja muun Euroopan kohteita. Se tuo lennottoman matkailun pohdintaan iloa ja helppoutta.
Kokemuksia ja väitteitä Virosta
Ville Hytönen on monipuolinen kirjailija, ja Viro maailmanvallaksi! (Sammakko) on hänen matkailua sisältävien kirjojensa joukossa oivaltavaa kärkeä. Hytönen kertoo kokemuksiaan Viron paikoista ja yhteiskunnasta. Omakohtaisuus ja kulttuuritieto ilahduttavat.
Kertomuksia Etelä-Italiasta
Säveltäjä-kirjailija Eero Hämeenniemen Napolista etelään (Basam Books) perustuu hänen matkoihinsa ja asumiseensa Sisiliassa ja muualla Etelä-Italiassa. Henkevää pohdintaa ja värikkäitä paikallisten tarinoita.