Tässä on Vuoden matkakirja 2021: Mondo-lehti valitsi jälleen parhaat matkailuteokset
Matkailu
Tässä on Vuoden matkakirja 2021: Mondo-lehti valitsi jälleen parhaat matkailuteokset
Vuoden 2021 paras matkakirja vie arktisille alueille, ja kunniamaininnan saavat kirjat tempaavat lukijansa niin Kongojoelle, Iraniin kuin Viroon.
27.10.2021
 |
Mondo

Joka vuosi Mondon toimitus seuraa ja lukee Suomessa julkaistavia kirjoja, jotka kertovat matkoista, eri maista ja niiden kulttuureista. Lokakuussa valitsemme teoksista ansiokkaimmat, ja paras saa Vuoden matkakirja -tunnustuksen. Yleensä sadosta erottuu helposti 3–4 kirjan kärkijoukko, mutta nyt niitä oli runsaammin. Vaikka pandemia vähensi matkailua, kenties kirjailijoilla on ollut aikaa keskittyä ja kustantamoilla halua julkaista matkakirjoja.

Tänä vuonna Mondo jakaa hyville kirjoille erityisen monta kunniamainintaa, ja ne teokset on esitelty tämän jutun lopussa. Voittaja nousi kirjasadosta esiin kuitenkin selkeästi: kirjai­lija Ville-Juhani Sutisen ­Arktis – likaista lunta (Like). Se on kiehtova matkakirja, joka kuvaa Sutisen monien reissujen kautta sitä, miten ­arktisen alueen todellisuus eroaa mieli­kuvista, joita monilla meistä on pohjoisista paikoista.

Kuva Grönlannin Ilulissatista on kirjailija Ville-Juhani Sutisen ottama ja osa Arktis-kirjan kuvitusta.

Kirja vie niin Lappiin, ­Siperian takamaille kuin ­Huippuvuorille. Siinä ovat vahvasti läsnä myös ilmaston­muutos ja arktisten alueiden ongelmat. Teos ei silti ole synkkä: Sutisen kieli on elävää, ja matkakuvausten sekä kulttuuri­lähteiden avulla hän onnistuu kuljettamaan lukijan mukanaan näihin paikkoihin.

Sutinen on monille Mondon lukijoille tuttu nimi: hän on monipuolinen kirjailija ja maailman­matkaaja, joka on tehnyt lehdellemme juttuja usein. Tässä linkissä on hänen hieno juttunsa Huippuvuorten Pyramidenista, ja täällä taas on hänen juttunsa Romanian Transilvaniasta.

Kokenut maailmankulkija Ville-Juhani Sutinen teki hienon matkakirjan arktisista alueista. Hän on ollut aiemmalla teoksellaan myös Tieto-Finlandia-palkinnon ehdokkaana.

Yksi Vuoden ­matkakirja -kunniamaininnan saajista on puolestaan Mondon entinen päätoimittaja, Kati Kelola. Vuonna 2020 valitsimme ­parhaaksi kirjaksi runoilija Tomi Kontion teoksen Suomen kansallis­puistoista, ja hänkin on tehnyt matkajuttuja Mondolle.

Emme ole tunnustuksia jakaessamme halunneet jäävätä näitä hienoja kirjoittajia siksi, että he ovat työskennelleet myös Mondolle. Matkoja kuvaavien kirjailijoiden joukko Suomessa on lopulta suhteellisen pieni, ja olemme toimituksessa totta kai iloisia siitä, että meille kirjoittavat useat maan parhaista alan taitajista.

Kannattaa lukea Arktis ja kunniamaininnan ­s­­aaneita ­kirjoja. Ne vievät matkoille, joilla ajatukset todella ­avartuvat.

Vuoden matkakirja 2021 -kunniamaininnat

Nämä kuusi teosta saavat Mondo-lehden jakamat kunniamaininnat vuonna 2021.

Kuva: SLS

Kiehtovia vanhoja matkakuvia

Med kamera och koffert (SLS) on mainio kooste kolmentoista entisajan matkailijan vanhoista kuvista ja matkatiedoista. Vanhimmat kuvat ovat yli sadan vuoden takaa. Sanna Jylhän ja Marika Rosenströmin toimittama ruotsinkielinen teos vie niin Rivieralle, Jaa­valle kuin Afrikkaan. Se muistuttaa, kuinka pitkiä laivamatkat aikoinaan olivat ja kuinka suuren vaikutuksen eksoottiset paikat tekivät suomalaisiin. Hauskasti sivistävä historiateos.

Kuva: Gummerus

Elämyksellisiä esseitä

Silvia Hosseinin kirjasta Tie, totuus ja kuo­lema (Gummerus) iso osa käsittelee ­matkailua ja Hosseinin kokemuksia Iranissa. ­Hosseini puolustaa reissaajien oikeutta iloon, mutta hänen katseensa analysoi omia ja muiden matkamotii­veja tarkasti. Inspiroivia esseitä.

Kuva: HS-kirjat

Hitaasti pitkin Kongojokea

Toimittaja Sami Sillanpään Keskellä virtaa Kongo (HS-kirjat) kuvaa hänen pitkää matkaansa pienillä laivoilla Kongojokea pitkin. Sillanpää nivoo mukaan niin eri alu­eiden historiaa kuin paikallisten arkea. Sulavasti kirjoitettu, Afrikkaa hyvin avaava matkakirja.

Kuva: Gummerus

Maata pitkin -matkojen iloa

Kati Kelolan Vaihtuvia maisemia (Gummerus) antaa ideoita reissuille maata pitkin. Toimittajan omiin kokemuksiin ­pohjaava vinkkiteos tuo hyvin esiin Suomen ja muun Euroopan kohteita. Se tuo lennottoman matkailun pohdintaan iloa ja helppoutta.

Kuva: Sammakko

Kokemuksia ja väitteitä Virosta

Ville Hytönen on monipuolinen kirjailija, ja Viro maailmanvallaksi! (Sammakko) on hänen matkailua sisältävien kirjojensa joukossa oivaltavaa kärkeä. Hytönen kertoo kokemuksiaan Viron paikoista ja yhteiskunnasta. Omakohtaisuus ja kulttuuritieto ilahduttavat.

Kuva: Basam Books

Kertomuksia Etelä-Italiasta

Säveltäjä-kirjailija Eero Hämeenniemen Napolista etelään (Basam Books) perustuu hänen matkoihinsa ja asumiseensa Sisiliassa ja muualla Etelä-Italiassa. Henkevää pohdintaa ja värikkäitä paikallisten tarinoita.

Kommentoi »