Tuulilasi

Tässä on maailman nopein SUV


Toyota esitteli Las Vegasin SEMA-näyttelyssä tuunatun version crossoveristaan C-HR:stä. Auton moottoriin on pakattu huimat 600 hevosvoimaa.
Kuvat Toyota

Toyotan mukaan auto on maailman nopein SUV. Autossa on 2,4-litrainen nelisylinterimoottori, Brembon jarrut ja erikoisjousitus. Se kiihtyy nollasta sataan 2,9 sekunnissa.

Autolla ajettiin neljän kilometrin mittaisella Willow Springsin radalla Kaliforniassa kaikkien aikojen kuudenneksi nopein aika, 1:25.22. Fastestlaps.comin mukaan vain viisi tuotantoautoa on ajanut samalla radalla nopeamman kierroksen. C-HR kulki kierroksen kovempaa kuin esimerkiksi Porsche 911 Turbo S, McLaren 650S, Ferrari 488 GTB ja Lamborghini Aventador.

Huippunopeutta Toyota ei kerro, mutta kierroksen keskivauhdin voi helposti laskea, se on liki 180 km/h.

"Halusimme tuunata auton sellaiseksi, että kaikki näkisivät, mihin tällainen perusperheautokin pystyy, kun soppaan lisätään iso kauhallinen kilpailuviettiä. Me veimme tämän nyt aivan uudelle tasolle”, sanoo Toyotan Pohjois-Amerikan puhemies Steve Curtis.

Autossa on viisivaihteinen manuaalilaatikko ja Garrettin DG-turbo, joka ohjaa hurjat voimat ja väännöt eturenkaille.

Säädetty etupuskuri, haaroittimet ja takasiipi kehittävät noin 130 kg downforcea huippuvauhdissa. Auton sisätilat on riisuttu minimiin painon vähentämiseksi. Takapenkkejä ei ole lainkaan ja tuunauksessa on käytetty kevyttä hiilikuitua.

Julkaistu: 1.11.2017