Tarja Halonen: "Mielelläni olisin saanut enemmän kuin yhden lapsen"
Puheenaiheet
Tarja Halonen: "Mielelläni olisin saanut enemmän kuin yhden lapsen"
Jouluaattona 75 vuotta täyttävä presidentti Tarja Halonen on maailmanparantaja, jossa on vielä 60-lukulaisuutta tallella.
1Kommenttia
Julkaistu 20.12.2018
Apu

Jouluaattona 75 vuotta täyttävä presidentti Tarja Halonen kutsuu itseään maallikkosaarnaajaksi. Viestin perille menoon valjastetaan tarinat omista lapsista, lapsenlapsista, puoliso Pentti Arajärvi ja loppukevennykseksi vaikka kissa neiti Meggi Medvedeva.

Ilmastokysymyksestä hän sanoo, että enää ei ole aikaa odottaa sopivaa poliittista ajankohtaa: jos ei toimita ajoissa, se on soromnoo, mennyttä. Planeetta säilyy, mutta ihmisten olosuhteet muuttuvat hyvin vaikeiksi.

– Kaikki koettu jättää jälkensä. Kyllä minussa on edelleen 60-lukulaisuutta tallella, uskoa siihen, että maailmaa voi muuttaa, yhdessä, ja elämästä voi nauttia. Mielelläni olisin saanut enemmän kuin yhden lapsen. Mutta onneksi Pentin kautta ja myös tyttäreni isän aiemman elämän kautta elämänpiirissäkin on ollut viisi lasta. On tärkeää sanoa näin, kun yksi on jo kuollut.

– Omakohtaisesti tiedän, että uusperhe on ratkaisu joihinkin asioihin, mutta asettaa enemmän haasteita kuin jos osuu ensimmäisellä kerralla oikeaan. Kaiken kaikkiaan on nämä neljä lasta ja viisi lastenlasta. Biologinen tyttäreni Anna on nelivuotiaan tyttären äiti. He asuvat Englannissa. Heitäkin nähdään aika usein. Näitä syntymäpäiviäni vietetään ensin kotona perhepiirissä ja väliviikolla jatketaan Englannissa.

"En ole kuullut kenenkään katuvan kahta lasta"

Se ei yllätä, että Tarja Halonen toivottaa Suomeen tervetulleeksi uusia ihmisiä, niin kuin mekin olemme tänne aikoinaan tulleet. Mutta jatko kuulostaa vähemmän tutulta.

– Kun kotikontu on rakas, ajattelen, että omastakin syntyvyydestä olisi hyvä pitää huolta, kohtuudella. Lapsilukua on helppo rajoittaa, mutta lapsia voi olla vaikea saada. Mielellään pitäisi aloittaa vähän alle kolmikymppisenä, varhemmin kuin itse aloitin. Lapset vievät aikansa, mutta en ole kuullut kenenkään katuvan kahta lasta.

Lue Tarja Halosen koko haastattelu Avun muhkeasta joulutuplasta 52–53, nyt kaupoissa!

1 kommentti