Tuulilasi

Tänään oli pikkuautojen vuorokausi


Kulunut vuorokausi on ollut todella mielenkiintoinen automaailmassa, varsinkin pikkuautoilla menee kovaa. Seuraavassa huomioita viimeisistä autouutuuksista.
Kuvat Mazda, Skoda, Smart

Myöhään eilen illalla julkistettiin uusi Smart, sitten paljastuivat Mazda 2:n kuvat ja lopulta tänään aamupäivällä Skoda Fabiasta nähtiin ensimmäinen piirros. Smart kuuluu todella pienten autojen luokkaan, Mazda ja Skoda luokkaa ylemmäs b-segmenttiin.

Näiden edellä mainittujen autojen julkistuksessa on paljon yhteistä. Pienet autot ovat kovassa nousussa, koska ne ovat taloudellisia, käteviä sekä ketteriä ja edullisia ostaa.

Ensimmäinen huomio oli, että pikkuautot kasvavat leveyssuuntaan. Sekä Smart että Fabia leventyvät uudessa sukupolvessa noin sentillä, mutta vastapainoisesti korkeutta vähennetään parilla senttimetrillä. Tällä haetaan parempia ajo-ominaisuuksia sekä paremmin maahan istuvaa olemusta.

Toisaalta ihmetyttää, että juuri kaupungissa on ahtaita välejä, joissa toivoisi helppoa sukkuloitavuutta pikkuautolla. Tiet eivät mielestäni ole leventyneet, autot kyllä.

Alati jatkuva trendi on myös autojen vähentyvä paino. Sekä Mazda 2:n ja Fabian arvellaan pääsevän alle tonniluokkaan. Tällä on vain positiivisia vaikutuksia päästöihin, kulutuslukemiin ja ajo-ominaisuuksiin. Iso plussa nykyisille autonvalmistajille, että painon vähentäminen on tärkeä prioriteetti.

Smartin ja Mazdan tapauksessa yhteistä autoille olivat isot medianäytöt auton ohjaamossa, joihin tuodaan lukuisia ominaisuuksia. Autosta halutaan tehdä eräänlainen mediahubi, johon voidaan kytkeytyä älypuhelinsovelluksilla.

Ei varmaan kestä kauaakaan, kun jokaiselle automallille löytyy oma appsi. Kohta Lumian omistajat ovat sellaisessa tilanteessa, että eivät saa edes autoaan käyntiin, koska juuri sitä sovellusta ei puhelimeen ole tarjolla.

Tekstin on kirjoittanut Tuulilasin kesätoimittaja.

Seuraa Tuulilasin tallin ja automaailman tapahtumia Facebookissa.

Julkaistu: 17.7.2014