Eeva

Tämän kesän hitti: loma Puolan maaseudulla


Pohjois-Puolassa sijaitseva Gdańsk on ollut pitkään monen suomalaisen suosikki. Kun hurmaava kaupunki on nähty, kannattaa jatkaa matkaa Pommerin maaseudulle.
Teksti Sanna Wallenius
Kuvat Sanna Wallenius

Ei ole ihme, että Puolan pohjoisrannikolla sijaitsevasta Gdańskista on tullut suomalaisten suosikkikohde. Viikonloppuloman laadukkaassa hotellissa saa muutamalla sadalla eurolla, ja perille lentää kahdessa tunnissa.

Gdańskin kiinnostavin uutuus on toisesta maailmansodasta kertova museo, joka hätkähdyttää jo arkkitehtuurillaan. Ruosteenvärisestä betonista ja lasista suunniteltu rakennus seisoo vinossa kuin Pisan kalteva torni. Poikkeuksellisen museosta tekee koskettava pysyväisnäyttely, joka tarkastelee pelon vuosia jokaisen maan näkökulmasta. Suomellakin on täällä osastonsa.

Jos Gdańskin kaltaisissa kaupungeissa ajatukset tahtovat karkailla ahdistaviin sotavuosiin ja keskitysleiritarinoihin, maaseudulla mielen täyttää aivan toisenlainen tunnelma.

Maatilamatkailu on Puolassakin nyt suosittua. Kaupungin ulkopuolella voi kohdata vaikka tällaisen kaverin.

Euroopan suurin goottilainen linna

Vajaan tunnin ajomatkan päässä Gdańskista silmien eteen avautuu kilometreittäin kumpuilevaa ja vehreää peltoa, jolla lehmät ja hevoset laiduntavat. Tiet ovat paikoin huonokuntoisia ja ruuhkaisia, mutta kiireettömällä asenteella varustautunut lomalainen ei hitaasta matkanteosta häiriinny. Helpointa kaupunkien ulkopuolella on liikkua navigaattorilla varustetulla vuokra-autolla.

Gdańsk kuuluu Pommerin lääniin eli puolalaisittain voivodikuntaan. Täällä on viime vuosina kehitetty erityisesti maatilamatkailua. Tienvarsien kyltit toivottavat kulkijan tervetulleeksi leipomoihin, juustotiloille ja ratsastustalleille. Palvelujen hinnat eivät päätä huimaa.

Jos auton vuokraaminen arveluttaa, Gdańskista kannattaa napata juna ainakin yhteen kohteeseen, Malborkiin. Puolen tunnin matkan päässä kohoaa Euroopan suurin goottilainen linna, jossa saa kulumaan helposti koko päivän.

www.pomorskie.travel

Bartosz ja Barbara Idczak saavat vieraan tuntemaan olonsa kotoisaksi.

Unohtumaton yö laventelipeltojen keskellä

Laventelipellot ovat vasta nupullaan, kun majoitun alkukesästä Lawendowa Osadan maatilalle. Silti teemaväri käy selväksi jo pihapiirissä: suloisten vierasmökkien ikkunaluukut on maalattu liilansinisiksi. Przywidzin alue sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Gdańskista, mutta kaupungin melu ei metsien ja peltojen keskelle ulotu.

Lawendowa Osada on Barbara ja Bartosz Idczakin toteutunut unelma. Aviopari irtisanoutui toimistotöistään pari vuotta sitten ja perusti laventelitilan kasvattaakseen lapsensa maaseudun rauhassa.

Samaa elämäntapaa Barbara ja Bartosz haluavat välittää myös vierailleen. Lomailijat pääsevät rentoutumaan saunassa, paljussa, uima-altaalla ja suolahuoneessa. Isäntäpari järjestää halukkaille myös laventeliöljyn ja -saippuan valmistuskursseja.

Kesällä aamiainen katetaan usein puutarhaan, jossa vieraat saavat herkutella lähitilojen juustoilla, leikkeleillä, munilla ja lämpimällä leivällä.

Neljän hengen huone tilan vierasmökissä maksaa 96 euroa yöltä.

www.lavendowaosada.pl

Sviitin saa Stary Browar Kościerna -hotellista 132 eurolla.

Tässä hotellissa on oma panimo

Stary Browar Kościerzyna -hotelli tunnin ajomatkan päässä Gdańskista tarjoaa ylelliset puitteet hemmotteluviikonloppuun. Kellarissa toimii panimo, ja ravintolan ruokalistakin sopii mallasjuomille. Spa-osastolla voi tilata olutkylvyn, jota paikalliset kehuvat verrattomaksi kaunistajaksi.

Yö Kościerzynan kaupungissa sijaitsevassa hotellissa maksaa huoneesta riippuen 69–132 euroa.

www.starybrowarkoscierzyna.pl

Kolme erilaista makuelämystä

  1. Klimbergowicen maatilan pöytä on katettu hapankaali-padalla, makkaroilla ja piirailla. Päivällinen maksaa vain 6 euroa. www.klimbergowice.pl
  2. Sopotin rantaravintola Bulaj loistaa kalaruuillaan. Meren äärellä sijaitsevassa ravintolassa kannattaa illastaa auringonlaskun aikaan. Pääruuat 10–15 euroa. www.bulaj.pl
  3. Gdańskin fine dine -ravintola 3Szafarnia 10 yhdistää modernit ja perinteiset maut. Kolmen ruokalajin menu viineineen 40 euroa. www.szafarnia10.pl

Juttu on julkaistu Eevan numerossa 4/2018.

Nogatjoen varrella sijaitseva Malborkin linna on kauneimmillaan ilta-auringossa. Linna rakennettiin 1200-luvun lopulla.

Julkaistu: 17.5.2018