Tämäkin japanilaismerkki skandaalin keskellä - myyntiluvut romahtivat
Autot ja liikenne
Tämäkin japanilaismerkki skandaalin keskellä - myyntiluvut romahtivat
Suzuki on ilmoittanut kulutusvilpin syyksi resurssipulan, jonka yhtenä aiheuttajana on vuoden 2008 finanssikriisi.
Teksti
Julkaistu 1.6.2016
Tuulilasi

VW:n ja päästöskandaalin ja Mitsubishin skandaalin lisäksi myös japanilaisvalmistaja Suzukilta paljastui kulutuslukemavilppiä. Asia selvisi Suzukin sisäisen tutkinnan perusteella. Tutkinnan olivat pyytäneet Japanin viranomaiset Mitsubishin skandaalin jälkeen.

Suzukin kulutusvilppi oli tapahtunut Japanissa myytävissä miniautoissa ja se koskee 2,14 miljoonaa autoa ja 14 eri automallia.

Suzuki oli tehnyt kulutusmittaukset sisätiloissa ja jokainen osa oli mitattu erikseen, eikä kokonaisena autona, kuten Japanin säädöksien mukaan olisi pitänyt tehdä. Näin joissakin malleissa ilmoitetut kulutuslukemat jäivät alemmaksi kuin olisi pitänyt.

Resurssipulaan vaikuttivat Suzukin mukaan vuoden 2008 finanssikriisi sekä kasvanut paine tuottaa uusia automalleja sekä moottoreita viime vuosina. Vääränlaisten kulutusmittausten tekeminen on alkanut 2010. Vilppi ei Suzukin lausunnon mukaan koske Japanin ulkopuolella myytyjä autoja.

Suzuki on tällä hetkellä Japanin neljänneksi eniten myyty automerkki. Merkin miniautojen myynti tippui 18 prosentilla viime vuoden maaliskuusta, kertoo Automotive News Europe.

Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.

Kommentoi »