Tuulilasi

Tämä on Kian näkemys Priuksen tappajasta – Niro on haastaja myös Nissan Qashqaille.

Tämä on Kian näkemys Priuksen tappajasta – Niro on haastaja myös Nissan Qashqaille.
Kia esitteli Chicagon autonäyttelyssä tuotantoversion merkin uudesta crossover-hybridimallista, Nirosta.
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 12.2.2016
Niron crossover-koriin istutettu hybriditekniikka jakaa paljolti yhtäläisyyksiä samaan konserniin kuuluvan Hyundai IONIQ:n kanssa. Niron tekee mielenkiintoiseksi juuri se, että kyseessä on erittäin trendikkääseen autoluokkaan tarkoitettu malli. Kia itse kutsuu Niroa HUV:ksi (Hybrid Utility Vehicle).
Niron pellin alta löytyy vapaasti hengittävä Atkinsonin-työkiertoa suorittava 1,6-litrainen bensiinimoottori, josta irtoaa perin tavalliset 103 hevosvoimaa. Sähkömoottori on sijoitettu polttomoottorin ja 6-portaisen kaksoiskytkinlaatikon väliin.
Sähkömoottori tuottaa 42 kW tehoa. Koko järjestelmän yhteistehoksi annetaan 146 hevosvoimaa ja 264 Nm vääntöä. Koska kyseessä on perinteinen hybridi, ei auton akku ole valtavan isokokoinen. 1,56 kWh vetävä akku on Toyotan vastaavista malleista poiketen litium-ioni -tyyppinen.  
Yhdysvaltalaisen mittaussyklin mukaan Niron keskikulutukseksi annetaan 4,7 litraa sadalla kilometrillä. Kian insinöörit ovat kertoneen myös tavoittelevansa noin 89 g/km hiilidioksidipäästöjä. Virallisia EU-testiarvoja joudumme kuitenkin odottamaan myöhempään ajankohtaan.
Niro perustuu Hyundain ja Kian uudelle ekoautoille tarkoitetulle pohjarakenteelle, jolle voi rakentaa sekä perinteisiä hybridejä, pistokehybridejä sekä täyssähköautoja. Nirosta on myös luvattu pistokehybridiversio myöhemmin mallisyklin aikana.
Niron pahimmat kilpailijat markkinoilla tulevat olemaan Toyota Prius ja ehkäpä myös Toyotan tuleva crossover-hybridimalli. Niron hintojen odotetaan kuitenkin alittavan molempien pyynnit. Kooltaan Niro vastaa suurin piirtein Nissan Qashqaita.
Kian maahantuojan mukaan Niron lanseeraus kotimaamme kamaralla tapahtuu heti kesän jälkeen. Maahantuoja odottaa, että Nirolle voisi olla Suomessa myös kysyntää.
Tilaa Tuulilasin viikkokirje, joka pitää sisällään automaailman ajankohtaisimmat ja tärkeimmät asiat. Viikkokirje ilmestyy perjantaisin.
1 kommentti