Talvirengaskausi käynnistyy – kiinnitä huomiota rengasvalintasi turvallisuuteen ja ympäristövaikutuksiin
Autot ja liikenne
Talvirengaskausi käynnistyy – kiinnitä huomiota rengasvalintasi turvallisuuteen ja ympäristövaikutuksiin
Syksyn vaihtelevat kelit tuovat haasteita autoilijoiden rengasvalintoihin. Renkaat kelin mukaan -kampanja kiinnittää huomiota rengasvalintojen turvallisuuteen ja ympäristövaikutuksiin. Lokakuun viimeisellä viikolla Yle TV1:llä pyörivien yleishyödyllisten tietoiskujen allekirjoittajina toimivat Fintraffic, liikenne- ja viestintäministeriö ja ympäristöministeriö.
1Kommenttia
Julkaistu 26.10.2021
Tuulilasi

Uuden tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä 1.11.–31.3., jos sää tai keli sitä edellyttää. Nastarenkaita saa käyttää kelin vaatiessa muulloinkin. Kitkarenkaiden käyttöä ei rajoiteta, joten ne voi vaihtaa alle hyvissä ajoin ennen liukkaita kelejä. Pohjois-Suomessa rengassesonki käynnistyikin jo lokakuun puolivälissä yöpakkasten myötä.

Talvikelit vaativat kunnon talvirenkaita ja ennakoivaa ajamista

Kesärenkaat toimivat parhaiten vetisillä keleillä, mutta syksyn ensiliukkailla tarvitaan pohjoismaisiin talvikeleihin tarkoitettuja kitka- tai nastarenkaita. Fintrafficin yksikön päällikkö Mika Jaatinen korostaakin ennakoinnin merkitystä sekä renkaanvaihdon ajoituksessa että talvikelillä ajamisessa.

”Talvikelit edellyttävät pidempiä turvavälejä ja alhaisempaa tilannenopeutta. Paraskaan turvatekniikka ei auta, jos vauhtia on liikaa olosuhteisiin nähden. Pidempää matkantekoa kannattaa suunnitella etukäteen seuraamalla keli- ja liikennetilannetta. Ajokelit, tieliikenteen häiriöt ja vaikkapa liikennemäärät näkee kätevästi Fintrafficin Liikennetilanne-palvelusta”, Mika Jaatinen vinkkaa.

Kitkarenkaat säästävät tienpintoja ja parantavat ilmanlaatua

Rengasvalinnat tehdään yleensä yksilöllisten tarpeiden pohjalta, mutta niiden yhteiskunnalliset vaikutukset koskettavat meitä kaikkia. Kansallisessa ilmansuojeluohjelmassa esitetäänkin lisättäväksi informaatio-ohjausta ilmanlaadun ja turvallisuuden kannalta parhaista rengasvalinnoista.

”Nastarenkaat kuluttavat päällysteitä ja aiheuttavat runsaasti katupölyä. Kitkarenkaiden käytön yleistyminen parantaisi kaupunkien ilmanlaatua erityisesti keväisin”, ilmansuojeluohjelman koordinoinnista vastaava erityisasiantuntija Katja Ohtonen ympäristöministeriöstä toteaa.

Toisaalta nastarenkaat täydentävät liukkauden torjuntaa karhentamalla jäisiä tienpintoja. Tutkimusten mukaan nykyistä huomattavasti pienempikin nastarengasosuus talviliikenteessä riittäisi ehkäisemään tehokkaasti tienpintojen kiillottumista.

Talvirengasvalitsin auttaa tekemään vastuullisia rengasvalintoja

Rengasvalistukseen ja rengastyyppiseurantaan keskittyvässä rengasportaalissa renkaatkelinmukaan.fi kannustetaan autoilijoita pohtimaan omia rengasvalintoja kokonaisvaltaisesti. Turvallisuuden ohella vaakakupissa painavat usein taloudellisuus, mukavuus ja käytännöllisyys sekä ympäristöystävällisyys.

”Kehittämämme talvirengasvalitsin auttaa tekemään vastuullisen valinnan nasta- ja kitkarenkaiden välillä kunkin omien painotusten pohjalta”, rengasportaalista vastaava viestintäkonsultti Jouko Lahti kuvailee.

”Vastaukset tallentuvat anonyymisti tietokantaan, joten samalla saadaan koottua tutkimusaineistoa talvirenkaiden valintaperusteista. Mielenkiintoista nähdä, miten nasta- ja kitkarenkaiden käyttäjien painotukset eroavat toisistaan.”

(Lähde: Fintraffic)

1 kommentti