Tältä näyttää Mitsubishin nelivetohybridi Engelberg Tourer
Autot ja liikenne
Tältä näyttää Mitsubishin nelivetohybridi Engelberg Tourer
Mitsubishi julkisti uuden sukupolven nelivetoisen Engelberg Tourer -konseptikatumaasturin Geneven autonäyttelyssä. Malli hyödyntää yhtiön sähköauto-osaamista ja kehittyneitä nelivetoteknologioita.
Julkaistu 12.3.2019
Tuulilasi

Mitsubishi Motors Corporation esitteli myös uuden Dendo Drive House (DDH) -energiaekosysteemin. DDH on järjestelmä, joka mahdollistaa Mitsubishin sähkö- ja hybridiautojen liittämisen osaksi kodin sähköverkkoa, ja jossa energiaa voidaan tarpeen mukaan tuottaa, varastoida ja siirtää auton ja kodin välillä, hyödyntäen Vehicle-to-Home (V2H) -teknologiaa.

DDH-palvelu on saatavilla Mitsubishin hybridi- tai sähköautomallien ostajille. Palvelu lanseerataan Japanissa ja Euroopassa tämän vuoden aikana.

Nelivetoinen Mitsubishi Engelberg Tourer -katumaasturi on nimetty Sveitsin keskiosissa sijaitsevan tunnetun hiihtokeskuksen mukaan. Nimensä mukaisesti se tarjoaa suorituskykyä kaikenlaisille teille ja kaikkiin sääolosuhteisiin.

Pistokehybridinä se ei ole riippuvainen latausinfrastruktuurista, joten sillä voi suunnata juuri sellaiselle matkalle kuin haluaa.

Hybriditeknologia

Engelberg Tourerin kahden sähkömoottorin hybriditeknologia perustuu Mitsubishi Outlander PHEV -malliin. Uuden sukupolven sähköajo-ominaisuudet, kehittynyt ajovakausjärjestelmä sekä auton aktiivinen navigaattori tekevät autosta luotettavan matkakumppanin säästä ja tienpinnan laadusta riippumatta.

Hybridijärjestelmän tehokas ajoakku on sijoitettu auton keskelle lattian alle. Tehokkaat sähkömoottorit on sijoitettu eteen ja taakse niin, että istuimet on voitu sijoittaa kolmeen riviin.

2,4-litrainen bensiinimoottori on suunniteltu erityisesti hybridijärjestelmää varten. Sarjahybriditilassa moottori lataa akkua sekä parantaa kiihtyvyyttä ja pidentää sähköajon toimintasädettä tarvittaessa. Normaaliajossa moottorin suuri iskutilavuus tarjoaa taloudellista suorituskykyä. Auton energiankulutusta on pystytty pienentämään esimerkiksi suljettavalla jäähdyttimen säleiköllä, joka vähentää ilmanvastusta.

Auton toimintamatka pelkällä sähköllä ajettaessa on 70 kilometriä (yhdistetty ajo). Täyteen tankattuna ja ladattuna toimintamatka on 700 km (yhdistetty ajo).

Ralleissa hiottua nelivetotekniikkaa

Moottoreiden teho jakautuu optimaalisesti kullekin renkaalle Lancer Evolution -mallin myötä kehitetyn Super All-Wheel Control -järjestelmän (S-AWC) avulla. Se ohjaa erikseen jokaisen renkaan pitoa. Vertaamalla tietoja kuljettajan toimintaan sekä auton asentoon ja nopeuteen saavutetaan paras mahdollinen kiihtyvyys, ohjattavuus ja hidastuvuus.

Sähköajossa etu- ja takamoottori toimivat yhteen, tuottaen kullekin akselille juuri sopivan määrän voimaa ja vääntöä, joka sähkömoottorille tyypillisesti on käytössä heti tarvittaessa. Lisäksi eturenkaiden kesken tapahtuva automaattinen tehon säätö mahdollistaa luistamattoman ja vakaan etenemisen lumisilla ja päällystämättömillä tienpinnoilla.

Aktiivisesti kuljettajan apuna

Engelberg Tourerin Connected Car -järjestelmä ei ainoastaan tarjoa kuljettajalle tietoa säästä, liikenteestä ja tien ominaisuuksista. Auton S-AWC-ajovakausteknologia pystyy myös hyödyntämään tätä informaatiota aktiivisesti lisätäkseen matkanteon mukavuutta ja turvallisuutta kulloisenkin maaston ja keliolosuhteiden mukaisesti. Auton järjestelmien aktiivinen ohjaus parantaa myös polttoainetaloutta.

Integroitu Dendo Drive House -energiaekosysteemi

Dendo Drive House (DDH) -energiaekosysteemi on kehitetty toimimaan yhdessä Mitsubishi-sähköauton tai -hybridin ajoakun kanssa. Se koostuu kaksisuuntaisesta laturista, aurinkopaneelista sekä kiinteästä akusta, joka on kytketty kodin sähköverkkoon.

DDH-energiaekosysteemi hyödyntää joustavasti molempia akkuja ja mahdollistaa sähkön lataamisen ja käyttämisen joko liikkumiseen tai asumisen tarpeisiin. Päiväsaikaan voidaan aurinkovoimalla ladata molempia akkuja, ja yöaikaan taas vastaavasti siirtää sähköä autosta kotiin. Etuina ovat merkittävät säästöt sähkön kulutuksessa, päästötön energia sekä välitön varavoima mahdollisten sähkökatkojen varalle.

Kommentoi »