Tällaisia muutoksia ehdotetaan auton katsastuksiin
Autot ja liikenne
Tällaisia muutoksia ehdotetaan auton katsastuksiin
Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt 21. lokakuuta 2020 Wienin katsastussopimuksen muutoksia koskevat säädösehdotukset lausuntokierrokselle. Muutosten voimaan saattaminen helpottaisi sähkö-, hybridi- ja kaasuajoneuvoilla ajettavaa rajat ylittävää liikennettä ja kuljetustoimintaa.
1Kommenttia
Julkaistu 22.10.2020
Tuulilasi

Katsastussopimuksen muutosten myötä sähkö-, hybridi- ja kaasuajoneuvojen määräaikaiskatsastuksiin tulisi ajoneuvon turvallisuutta lisääviä uusia tarkastuskohteita. Tällaisia tarkastuskohteita olisivat esimesimerkiksi ajoneuvon sähköinen voimalaite tai kaasulaitteisto.

Wienin sopimukseen liittyessään maat sitoutuvat tunnustamaan sopimusmaissa tehdyt katsastukset vastavuoroisesti, mikä tarkoittaa, ettei ajoneuvon liikennekelpoisuutta tarvitse osoittaa erikseen muulla tavalla.

Muutosten voimaan saattaminen edistäisi myös liikennetuvallisuutta ja liikenteen ilmastotavoitteita sekä tukisi vaihtoehtoisten käyttövoimien laajempaa hyödyntämistä tulevaisuudessa.

Muutoksilla ei olisi vaikutuksia katsastusaikaväleihin eikä -hintoihin.

YK:n Euroopan talouskomission Wienin katsastussopimuksen määräaikaiskatsastusta koskevat muutokset ovat tulleet voimaan vuosina 2018-2020. Suomessa muutosten on tarkoitus tulla voimaan keväällä 2021.

Lausuntoaika Wienin katsastussopimuksen erityissääntelyä koskevista muutoksista päättyy 8.11.2020.

1 kommentti