Apu

Tällainen on uusi koronasovellus Koronavilkku – keräsimme yhteen tärkeimmät kysymykset

Tällainen on uusi koronasovellus Koronavilkku – keräsimme yhteen tärkeimmät kysymykset
"Tämä on tärkeä päivä", sanoi THL:n Mika Salminen.
Julkaistu: 31.8.2020

Mikä sovellus on?

Älypuhelimeen ladattavan Koronavilkku-sovelluksen käyttäjä voi saada tiedon siitä, mikäli hän on mahdollisesti altistunut koronavirukselle.

Sovellus on osa hallituksen hybridistrategiaa, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja sosiaali- ja terveysministeriön tiedotustilaisuudessa maanantaina 31.8.

STM:n ja THL:n mukaan altistuneita voidaan tavoittaa aiempaa tehokkaammin sovelluksen avulla. Se helpottaa myös tartuntaketjujen katkaisua. Uusi sovellus ei kuitenkaan korvaa aiempia menetelmiä vaan tuo uuden keinon työkalupakkiin.

– Tämä on tärkeä päivä, luonnehti THL:n Terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen.

– Mitä useampi suomalainen ottaa tämän käyttöön, sitä parempi mahdollisuus meillä on katkaista tartuntaketjuja.

Mistä sovelluksen saa?

Koronavilkku-sovelluksen voi ladata ilmaiseksi Android-puhelimelle Google Play -sovelluskaupasta sekä Iphonelle App Store -sovelluskaupasta. Myös osoitteesta https://koronavilkku.fi/ sovelluksen voi ladata omalle puhelimelleen. Sovellus toimii uusimmissa käyttöjärjestelmissä ja älypuhelinmalleissa.

Miten se toimii?

Jokaiselle Koronavilkun käyttäjälle sovellus arpoo sattumanvaraisen koodin, joka vaihtuu useita kertoja tunnissa. Koodi ei sisällä tietoja käyttäjästä tai puhelimesta, jolla sitä käytetään.

Ne puhelimet, joissa Koronavilkku-sovellus on ladattuna, jakavat toisilleen koodinsa bluetoothin kautta. Tällä tavalla sovellus kirjaa kohtaamisia. Jotta sovellus toimii, puhelimen bluetooth-asetuksen on oltava päällä.

Jos käyttäjällä todetaan testillä koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollon ammattilaiselta niin sanotun avauskoodin. Tällä koodilla käyttäjä voi jakaa tiedon tartunnasta sovellukselle. Kun henkilö jakaa tiedon tartunnasta, sovellus lähettää puhelimen tunnuskoodit palvelimelle.

Koronavilkku vertaa niitä koodeihin, joita se on kerännyt muilta sovelluksen käyttäjiltä, ja päättelee, onko käyttäjä ollut lähellä tartunnan saanutta henkilöä. Sen jälkeen sovellus tekee riskiarvion.

Sovellus ilmoittaa käyttäjää ilmoituksella mahdollisesta altistuksesta. Lopuksi käyttäjän on itse huolehdittava jatkotoimenpiteistä.

Kenen on hyvä ladata se?

Mika Salminen vetosi tiedotustilaisuudessa erityisesti nuoriin ja nuoriin aikuisiin, jotta nämä lataisivat ja käyttäisivät uutta sovellusta. Salmisen mukaan olennaista on esittää itselleen kysymys, haluaisiko tietää, onko mahdollisesti altistunut koronavirukselle.

Sovelluksen käyttö on vapaaehtoista. On myös käyttäjän harkittavissa, ilmoittaako hän sovellukselle positiivisesta koronatestituloksesta.

Mikäli käyttäjä saa ilmoituksen siitä, että hän on mahdollisesti altistunut koronavirukselle, jää hänen tehtäväkseen huolehtia jatkotoimenpiteistä, eli soitosta terveydenhuollon palvelunumeroon tai oirearvion tekemisestä Omaolo.fi-sivustolla.

Sovellus ei kysy, kuka sovellusta käyttää. Kaikki henkilötietojen käyttö on minimoitu, sanoi THL:n tiedonhallintajohtaja Aleksi Yrttiaho sovelluksen tietoturvallisuudesta.

Toimiiko sovellus Suomen ulkopuolella?

Kirsi Varhilan mukaan seuraavassa vaiheessa arvioidaan sovelluksen yhteensopivuutta EU:n alueella. Varhila kuitenkin muistuttaa, että sovellus ei poista matkustamisesta, turvaetäisyydestä tai läheisyydestä tehtävää harkintaa.

Mistä saa teknistä apua sovelluksen käyttöön?

Tietoa koronaviruksesta -puhelinpalvelu tarjoaa Koronavilkku-sovelluksen käyttöön liittyvää neuvontaa ja teknisiä ohjeita numerossa 0295 535 535 arkisin kello 8–21 ja lauantaisin klo 9–15.

Tiedotustilaisuudessa Ilta-Sanomat kysyi, miten esimerkiksi ikäihmisiä tuetaan sovelluksen käyttöönotossa. Apua sovelluksen asennukseen voi pyytää myös DNA-, Elisa- ja Telia-operaattoreiden asiakaspalvelupisteissä, kertoi Aleksi Yrttiaho.

Lähteet: Koronavilkku.fi, STM:n, THL:n tiedotustilaisuus 31.8. ja Yle.

Muokkaus 1.9. kello 15.38: Lisätty tieto siitä, että puhelimen bluetooth-asetuksen on oltava päällä.

1 kommentti