Tuulilasi

Tällainen on Mercedeksen uusi lava-auto − tähtikeulan takana onkin jotain muuta


Mercedes-Benz on muutaman vuoden odotuksen jälkeen julkistanut X-sarjan pick-upin, joka on merkin omin sanoin ensimmäinen premium-luokan lava-auto. X-sarja perustuu pohjimmiltaan kuitenkin Nissan NP300 Navaraan.
Teksti Max Lange
Kuvat Daimler

Mercedes kertoo, että uusi X-sarja täyttää tyhjän aukon merkin mallistossa. X-sarjaa ei ole välttämättä tarkoitettu korvaamaan työjuhtamaista Hiluxia, vaan sen on tarkoitus asettua johonkin Hiluxin ja Mercedesten katumaastureiden väliin − eräänlaiseksi harrastus- ja lifestyle-autoksi.

Mercedes on tehnyt paljon töitä erottaakseen X-sarjan Navarasta. X-sarjaan tarjotaan myös kuusisylinterisiä moottoreita, taka-akselin rakenne perustuu viiteen tukivarteen ja etuakseli on erillisjousitettu. Kierrejouset on asennettu molemmille akseleille, joten aivan arkaaisesta lava-autosta ei ole kyse.

Lava-auton ohjaamo eroaa myös vahvasti Nissanin vastaavasta. Kabiinista löytyvät Mercedeksen tutut hallintalaitteet ja mukavuustoiminnot. Lisärahalla kuljettajan ympäristöstä voidaan tehdä myös lähes luksusautomainen.

Alkuvaiheessa X-sarjaan tarjotaan kahta eri tehoversiota nelisylinterisestä 2,3-litraisesta turbomoottorista. X 220 d kehittää 163 hv ja X 250 d 190 hv. Molemmat ovat saatavana sekä takavetoisina malleina että varustettuna kytkettävällä nelivedolla. Voiman välittää kuusivaihteinen manuaalivaihteisto, mutta 7-vaihteisen automaatin saa valinnaisena X 250 d:n ja X 250 d 4Maticin yhteyteen.

Vuoden 2018 puolivälissä valikoima laajenee X 350 d:llä, jonka V6-dieselmoottori tuottaa 258 hv tehon ja 550 Nm:n väännön. Tällöin autossa on vakiovarusteena jatkuva neliveto ja 7-pykäläinen automaattivaihteisto.

X-sarja esitellään Euroopassa marraskuussa 2017. Myynti laajenee Etelä-Afrikkaan, Australiaan ja Uuteen-Seelantiin alkuvuonna 2018 ja vuotta myöhemmin Brasiliaan ja Argentiinaan. X-sarjan tuotanto alkaa Nissanin tehtaalla Barcelonassa vuonna 2017. Latinalaiseen Amerikkaan menevien autojen valmistus käynnistyy Argentiinan Cordobassa vuonna 2019.

Uuden X-sarjan Suomen hinnastot julkaistaan myöhemmin.

Julkaistu: 19.7.2017