Mondo

Taidetta ja herkkuja

Taidetta ja herkkuja
Espanjan Barcelonalla on luova maine, mutta maan taidepääkaupunki on Madrid. Kiersimme kaupungin parhaat galleriat ja museot  – ja ravintolat, joissa näkemäänsä kelpaa sulatella.
Julkaistu: 23.1.2015

Espanjan Barcelonalla on luova maine, mutta maan taidepääkaupunki on Madrid. Kiersimme kaupungin parhaat galleriat ja museot  – ja ravintolat, joissa näkemäänsä kelpaa sulatella.

1. Reina Sofía Heittäydy nykytaiteeseen

Täällähän saisi kulumaan päiviä! Reina Sofían laajuus käy selväksi jo museon ensimmäisessä kerroksessa. Espanjan tärkeimmän nykytaiteen museon kaarikäytävien varrella riittää huoneita kierrettäväksi neljässä kerroksessa. Esillä on teoksia varsinkin espanjalaisilta nykytaiteen suurnimiltä, kuten Picassolta, Dalílta, Mirólta. Yhteensä museon kokoelmissa on noin 20 000 teosta. Hienosti kuratoiduissa vaihtuvissa näyttelyissä voi nähdä myös kiinnostavimpien kansainvälisten nykytaiteilijoiden teoksia.

Jos aikaa on vähän ja haluat nähdä museon suurimman aarteen, suuntaa toisen kerroksen kokoelmiin: täällä on esillä espanjalaisen taiteen mammutti, Picasson kuuluisa Guernica. Hiljenny hetkeksi lähes koko seinän kokoisen taulun äärelle ja tutki myös sen valmistumisesta kertova kuvasarja.

Kiertelyn lomassa kannattaa pysähtyä nauttimaan myös museon kattoterassin hulppeista näkymistä sekä levähtää museon kauniissa palmupuutarhassa.

Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, Calle Santa Isabel 52, museoreinasofia.es

Lounastauko  Nykytaiteen museon hienostuneen ilmapiirin täydellinen vastapaino löytyy museon kulman takaa.

Atochan rautatieaseman vastapäätä sijaitseva El Brillante on hauska paikka perinteiselle espanjalaiselle baarilounaalle.

Pystybaariin astutaan sisään vilkkuvan neonvalokyltin alta. Sisustus on kromia, katossa valaisevat loisteputket, seiniä koristavat isot kuvat paikan ykkösherkuista: bocadilloista eli täytetyistä patongeista.

Tilaa esimerkiksi paikan tunnetuin annos bocadillo de calamares eli mustekalarenkailla täytetty patonki sekä pieni olut ja istahda baaritiskin ääreen nauttimaan tunnelmasta madridilaisten vanhojen rouvien seurassa.

El Brillante, Calle del Doctor Drúmen 7. Mustekalapatonki + olut, yhteensä 4,90 e. 

2. Calle del Doctor Fourquet Kokeellista galleriahyppelyä

Reina Sofían takana sijaitsee pieni, puiden reunustama kadunpätkä, jolta kuuluu hauskasti espanjaksi rullaavaa puheensorinaa. Illan avajaisväki on valunut gallerioista ulos kadulle nauttimaan viiniä ja olutta.

Calle del Doctor Fourquetilla on menossa gallerioiden late night opening. Paikka on noussut kolmessa vuodessa monien mielestä Madridin kuumimmaksi galleriakaduksi ja on ehdoton kohde niille, joita kiinnostaa vilkaista mistä puhutaan kaupungin taidekentässä seuraavaksi. Täällä ehtii myös nähdä lyhyessä ajassa laajan kattauksen.

Kadunpätkällä on vieri vieressä pieniä yhden kahden huoneen gallerioita, jotka esittelevät pääasiassa kokeilevampaa nykytaidetta. Galleristit kokoavat madridilaista taideväkeä paikalle järjestämällä avajaisiaan usein yhtä aikaa.

Helga de Alvear on kadun vakiintuneimpia ja tunnetuimpia gallerioita. Myös esimerkiksi uuden García Galerían ja Casa Sin Finin näyttelyitä pidetään laadukkaina.

Helga de Alvear, helgadealvear.com, García Galería, garciagaleria.com, Casa Sin Fin, casasinfin.com.

Lounastauko Istahda galleriahyppelyn lopuksi kahville tai punaviinilasilliselle Calle del Doctor Fourquetin kulmakahvilaan La Libreen. Kodikkaasti vanhoilla huonekaluilla sisustetun paikan hyllyistä voi tehdä myös kirjalöytöjä, ­sillä kahvila myy käytettyjä kirjoja.

Matkaa kannattaa jatkaa myös syvemmälle kiehtovan monikulttuuriseen Lavapiésin ­kaupunginosaan. La Libren kulmasta alkava, alueen pääkatuihin kuuluva Calle de Argumosa täyttyy hyvällä säällä pienten kahviloiden terassipöydistä. Sen toisessa päässä sijaitseva Plaza de Lavapiés on kaupunginosan keskus, jonka ­laidalle kannattaa istahtaa katselemaan ­madridilaista arkea lapsineen, koirineen, vanhuksineen, transvestiitteineen ja maahanmuuttajineen. On kuin olisi tupsahtanut Almodóvarin elokuvaan.

La Libre, Calle Argumosa 39.

3. Prado & Thyssen-Bornemisza Mestareiden äärellä

Madridin kuuluisimman museon tittelistä ei ole epäselvyyttä. Pradon voi laskea tärkeimpiin nähtävyyksiin kaupungissa, jota ei tunneta eiffelmäisistä monumenteista tai suurista turistivetonauloista vaan periespanjalaisuudestaan.

Pradon kokoelmissa on eurooppalaisen taiteen merkittäviä teoksia. Esillä on jopa 1500 teosta, muun muassa El Grecolta, Goyalta, Velásquezilta, Rubensilta, Raphaelilta ja Tizianilta.

Valtavassa museossa on mahdotonta nähdä kaikkea kerralla, niinpä museovierailu kannattaa suunnitella etukäteen Pradon verkkosivujen avulla. Sivuille on koottu valmiiksi opas kolmelle eripituiselle reitille (The Collection/What to See), joiden varrelle osuu kokoelman keskeisimpiä teoksia. 

Lähellä Pradoa sijaitsee myös suosittu ja Pradoa kompaktimpi Thyssen-Bornemisza, joka perustuu jo edesmenneen paroni Thyssen-Bornemiszan yksityiskokoelmaan. Uskomaton kokoelma pitää sisällään maailman taiteen suurnimiä: Van Gogh, Monet, Picasso, Dalí, Jackson Pollock, Mark Rothko, Henry Moore ja Lucian Freud

Museo Nacional del Prado, Calle Ruiz de Alarcón 23, museodelprado.es. Museo Thyssen-Bornemisza, Paseo del Prado 8, museothyssen.org.

Lounastauko Vanhojen mestareiden jälkeen on hyvä kokeilla jotain modernia. Pradon tuntumassa sijaitseva pieni tapaspaikka Estado Puro tarjoilee klassikkotapaksia uudella, raikkaalla otteella. Paikan keittiötä johtaa tähtikokki Ferran Adrián kanssa oppiaan hankkinut Paco Roncero.

Sisällä siniset seinät on koristeltu hauskasti flamencotanssijoiden hiuskammoilla. Pöytään saapuvat tapakset yllättävät iloisesti peräjälkeen. Patatas aliolit on aseteltu tarjolle kuin pienet leivokset, boquerones en vinaigre eli etikalla maustetut sardellit tarjoillaan tutummin lautaselta. Sitten saapuu suurin yllätys. ”Kahmaise lusikalla pohjalta ylöspäin”, tarjoilija opastaa ojentaessaan pöytään Estado Puron versiota perinteisestä perunamunakkaasta tortilla de patataksesta. Tortilla española siglo XXI on koostumukseltaan keittomainen ja tarjoillaan lasista.

Vaikka Estado Puro sijaitsee suurten nähtävyyksien kupeessa, tunnelma sisällä on madridilainen. Lounaalla istuu lähiseudun toimistoväkeä. Hinnatkin ovat kohtuulliset.

Estado Puro, Plaza Cánovas del Castillo 4, tapasenestadopuro.com. Tapakset noin 2–10 euroa/kpl, ulkona terassilisää.

4. Galleriakierros Varmat laatuvalinnat

Kun Calle del Doctor Fourquet tarjoaa kadullisen verran kokeilevaa taidetta, Madridin suurten ja tunnetuimpien gallerioiden keskittymä sijaitsee bile-  ja homokaupunginosana tunnetun Chuecan sekä viereisen Malasañan alueilla (esimerkiksi Calle Fernando VI:n ympäristössä). Madridin legendaarisimpiin gallerioihin lukeutuu 1980-luvulta toiminut Juana de Aizpuru. Nyt jo kahdeksankymppistä de Aizpurua voi kutsua taiteen grand old dameksi. Hän on Madridin Arco-taidemessujen perustajia ja eräs kaupungin suurista taidehahmoista.

Chuecan ja Malasañan gallerioiden sijainnit kannattaa selvittää etukäteen, sillä monet paikoista, kuten Max Estrella, ovat katseilta piilossa upeilla sisäpihoilla. Esimerkiksi Elba Beníteziin mennään hienosta, hevoskärryjä varten aikoinaan tehdystä porttikongista.

Galleriakierroksen lomassa voi pistäytyä myös Malasañan ja Chuecan monissa pienissä, muodikkaissa puodeissa.

Galería Juana de Aizpuru, Calle Barquillo 44, juanadeaizpuru.es. Galería Elba Benítez, San Lorenzo 11, elbabenitez.com. Max Estrella, Santo Tomé 6, maxestrella.com.

Lounastauko Tiskissä on eri tavoin maustettuja turskatapaksia. Vieressä myydään ostereita ja muita merellisiä suupaloja. Muutaman tiskin päässä on viinibaari.

Chuecan kauppahalli Mercado de San Antón on tyylikäs kaksikerroksinen ruokatori, josta voi ostaa mukaan juustoja, kalaa, äyriäisiä, lihaa ja kasviksia tai jossa voi napostella ihania pieniä tapaksia paikan päällä. Hallilounas on hauska vaihtoehto perinteiselle ravintolalle: valittavana on monia pieniä maisteluvaihtoehtoja edulliseen hintaan ja hauskassa miljöössä.

Paikkaa voi suositella, vaikka ei olisi nälkäkään. Madridin tunnetuimpaan kauppahalliin Mercado de San Migueliin verrattuna tunnelma on rauhallisempi ja paikallisempi. Kauniilla säällä kannattaa istahtaa alkujuomille kauppahallin kattoterassin baariin.

Mercado de San Antón, Calle de Augusto Figueroa 24, mercadosananton.com.

5. Kerää taidetta Arco Madrid

Harvoin näkee huipputaidetta tällaisessa ympäristössä. Messuhalli on jaettu vaatimattomin valkoisin vanerisermein kuutioihin, joiden sisällä voi käydä haltioitumassa jopa yli sadantuhannen euron hintaisista teoksista – maalauksista, veistoksista, installaatioista, valokuvista… Hulina on no, melkoinen.

Madridin suurinta taidetapahtumaa, helmikuun lopussa järjestettävää Arco Madridia, pidetään espanjankielisen maailman tärkeimpinä nykytaidemessuina. Kävijöitä on vuosittain yli 100 000. Muutaman päivän ajaksi messuhalli täyttyy taiteilijoista, galleristeista, kansainvälisistä taidekeräilijöistä sekä taiteen ystävistä. Gallerioita on parisataa eri puolilta maailmaa.

Osastoja kierrellessä saa mielenkiintoisen läpileikkauksen nykytaiteesta – ja koska teokset ovat myynnissä, täältä sopii toki aloittaa vaikka omakin taidekeräysharrastus.

Jos messuhulina tuntuu vieraalta, Arcosta pääsee nauttimaan myös Madridin keskustassa. Messujen aikaan galleriat panevat parastaan, joten tarjolla on hienoja näyttelyitä ja esimerkiksi galleriabrunsseja, joilla voi nauttia paitsi taiteesta myös pienestä aamupalasta. Arcolla on myös noin 300 teoksen kokoelma, johon voi käydä tutustumassa keskustan ulkopuolella Móstolesissa sijaitsevassa CA2M-taidekeskuksessa. Teokset ovat aiempien vuosien messuhankintoja.

Kuluvana vuonna Arco tuli tunnetuksi myös Suomessa – ja Suomi Arcossa –, sillä Suomi oli vuoden 2014 messujen teemamaa. Vuoden 2015 teemoja on ainakin Latinalainen Amerikka.

Arco Madrid, 25.2.–1.3.2015, Feria de Madrid, ifema.es/arcomadrid_06. CA2M Centro de Arte Dos de Mayo, Avenida Constitución 23, ca2m.org.

Lounastauko Vaikka Arco-messujen hauskalla ruokatorilla on saatavana kelpo syötävää, messuilta kannattaa palata metrolla keskustaan lounaalle, kun nyt kerran Madridiin asti on matkustettu.

Loistava vaihtoehto modernin sisustuksen ja ruuan ystävälle on esimerkiksi trendikkäästi puulla verhoiltu ravintola Mr. Frank. Syksyllä 2013 avattu paikka tarjoaa erinomaisia, raikkaita versioita espanjalaisista klassikkoannoksista, kuten majoneesipohjaisesta ensaladilla rusa -salaatista. Listalla on useita kala- ja lihavaihtoehtoja, mutta kasvissyöjälle valinnanvaraa on vähemmän. Ruuan lisäksi palvelu on hyvää.

Mr. Frank, Calle de Jovellanos 6. Annokset noin 7–14 euroa, lounasaikaan edullisempi Menú del día. frankfoodmanagement.com.

Kommentoi »