Taide Savoy-teatterissa: Näytelmä ystävyydestä ja taiteesta pitää otteessaan
Teatteriarvio
Taide Savoy-teatterissa: Näytelmä ystävyydestä ja taiteesta pitää otteessaan
Nordic Theatre Companyn näytelmää Taide on odoteltu, sillä korona pakotti tämänkin esityksen siirtämään ensi-iltaansa. Nyt se nähdään Helsingin Savoy-teatterissa toukokuun ajan.
Julkaistu 15.5.2023
Apu

Taide on kiinnostava niin aiheensa kuin tekijöidensä puolesta. Lavalla nähdään maan ykköskaartia: Eero Aho, Taneli Mäkelä ja Aku Hirviniemi ja ohjauksesta vastaa Paavo Westerberg. Teos on ranskalaisen näytelmäkirjailijan Yasmina Rezan kehuttu ja palkittu näytelmä jo 1990-luvulta.

Serge (Eero Aho) on ostanut taulun, jossa on hänen parhaan ystävänsä Marcin (Taneli Mäkelä) mielestä kaksi vikaa. Ensinnäkin sen oli liian kallis ja toisekseen se on valkoinen. Vähitellen asia kasvaa ja käy ilmi, että Marcia loukkaa myös se, että hänen mielipidettään ei hankinnassa kuunneltu. Pian kolmas kaveri Yvan (Aku Hirviniemi) vedetään keskusteluun mukaan, ja sitten ollaankin jo pisteessä, jossa kolmikon ystävyys on vaakalaudalla. Hetkittäin ollaan taiteen ja taiteen kokemisen ytimessä, mutta pian ei kyse enää olekaan taulusta. Vai oliko koskaan, todella?

Vähitellen käy ilmi totuus Marcin ja Sergen väleistä ja kaikesta siitä, mitä taulukiista ilmentää. Yvan haluaa miellyttää molempia ystäviään ja vielä kihlattuaan ja äitiään. Sergelle ja Marcille yhteinen inho tätä selkärangattomuutta kohtaan tarjoaa vielä mahdollisuuden saman puolen löytämiseen.

Miten pitäisi suhtautua siihen, että Serge osti 200 000 frangilla täysvalkoisen taulun, miettivät Yvan (Aku Hirviniemi) ja Marc (Taneli Mäkelä).

Käsikirjoittaja Yasmina Reza on antanut hahmoilleen hienon kyvyn itsereflektioon samalla kun heitä piinaa hyvin inhimillinen kyvyttömyys päästä asiasta yli. Millaisessa ystävyyssuhteessa on tarpeen pilkata toiselle tärkeää asiaa? Sellaisessa, jossa on selvittämättömiä asioita.

Näytelmän mennessä askel askeleelta henkilökohtaisemmaksi esiin nousee asioita, kuten kunnioitus, arvostus ja kuulluksi tuleminen. Yhden rehellisyys on toisen julmuutta. Salliiko ystävyys toisen muuttumisen ja erilaisuuden? Onko kaiken takana pelko, että muutos johtaa vanhan ystävän hylkäämiseen?

Taideteos ja reaktiot siihen ovat metafora monelle pinnan alta löytyvälle ongelmalle. Taulu on yhdelle täysin valkoinen ja toiselle siitä löytyy monia värejä – miten hieno vertaus ystävien erilaisista maailmankatsomuksista.

Serge ja Marc ajautuvat pisteeseen, jossa pitää joko antaa periksi tai luopua vuosia kestäneestä ystävyydestä.

Taide-näytelmä herättää pohtimaan ystävyyttä ja sen loppumista. Miten moni ystävyyssuhde on kestänyt, koska toinen osapuoli on ratkaisevalla hetkellä ottanut askeleen ja ojentanut rauhanlehvää, ja miten moni katkennut, koska kumpikin on pitänyt kiinni vaikkapa kunniastaan ja luopunut mieluummin ystävyydestä kuin antanut periksi? Näytelmässä Serge ja Marc ajautuvat pisteeseen, jossa pitää joko antaa periksi tai luopua vuosia kestäneestä ystävyydestä. Kumpi voittaa tai voiko voittajaa tällaisessa tilanteessa ollakaan? Miten käy kaikkien heittopussina olevan Yvanin?

Näytelmän edetessä hahmot suorastaan muuttuvat tauluikseen, kun taiteen ja minuuden yhteensulautuneisuutta avataan (erinomainen pukusuunnittelu Anna Sinkkonen). Pilkatessaan ihmisen taidemakua ja mielipiteitä tulee pilkanneeksi myös ihmistä itseään. Jos pidät vääränlaisesta taulusta, olet itse vääränlainen.

Yvan (Aku Hirviniemi) ja Serge (Eero Aho) pohtivat ystävyyttä. Näytelmä kulkee taidokkaasti syvemmälle ja syvemmälle, kunnes vähitellen hahmojen reaktioiden syy selviää. Lopussa seuraa suorastaan valaistuminen.

Näytelmän lavastus on pelkistetty ja lavalla on vain kolme näyttelijää, mutta silti kaikki soljuu eteenpäin niin mukaansatempaavasti, että kaksi tuntia sujuu siivillä. Hieno kolmikko pitää katsojat otteessaan ja myötäeläminen ystävyyden koitoksissa on käsinkosketeltavaa. Ja onhan esitys myös hauska!

Mäkelän vaivaton charmi puree Marcin roolissa. Ahon työtä Sergenä on kiinnostava katsoa, sillä hän saa hämmästyttävän paljon aikaan jopa pienillä kädenliikkeillä. Hirviniemi vastaa Yvanina monista näytelmän komediahetkistä ja hengästyttävästä monologista ja on välillä kuin eri näytelmässä kuin Mäkelä ja Aho. Hirviniemen koomisimmat hetket erilaisista murreilmaisuista lähtien olivat ainakin ennakossa selvästi yleisön suosikkeja.

Lavastus vie pylväshalleineen klassisen taiteen alkulähteille ((lavastussuunnittelu Markus Tsokkinen), mitä näyttelijöiden Rodinin ja antiikin patsaita muistuttavat "pysäytyskuvat" hyvin täydentävät.

Taide on Paavo Westerbergin ja Pete Eklundin perustaman Nordic Theatre Companyn ensimmäinen tuotanto. Westerberg on ohjaajana niittänyt mainetta monissa Suomen suurimmissa teattereissa Kansallisteatterista lähtien, kun taas Pete Eklund tunnetaan sekä musiikkipuolelta että elokuvien ja tv-sarjojen tuottajana.

Esitykset on toteutettu yhteistyössä Nelonen Media Liven kanssa.

Apu näki Taiteen ennakkonäytöksessä.

Kommentoi »