Täältä tulee Lapland Express! Kimmo Ohtonen kertoo, mitä Suomen junamatkailu vielä kaipaa
Matkailu
Täältä tulee Lapland Express! Kimmo Ohtonen kertoo, mitä Suomen junamatkailu vielä kaipaa
Suomi voisi olla elämyksellisen junamatkailun edelläkävijä, ehdottaa Kimmo Ohtonen. Welcome aboard the Lapland Express!
Julkaistu 26.5.2021
Mondo

Unohdetaan hetkeksi koronapandemia ja suunnataan katse tulevaisuuteen. Voimme silloin jälleen matkustaa ulkomaille, ja Suomeen lappaa maailmalta massoittain jengiä.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2019, ennen pandemiaa, matkailijoita tuli useista Euroopan maista tänne yli 10 ­prosenttia enemmän kuin ­edellisvuotena. ­Kiinasta reissaajia saapui 15 prosenttia ja ­Intiasta jopa 27 prosenttia enemmän kuin aiemmin. Lapin-matkailussa elettiin ennen koronaa oikeaa kultakuumeen aikaa – suosio oli kasvanut tasaisesti viiden vuoden ajan.

Vastuullisuuden näkökulmasta hommassa on kuitenkin petrattavaa. Valtaosa Lappiin tulevista ulkomaalaisista saapuu charter-­koneella tai tekee välilaskun Helsingissä.

Junamatkailun suosiota on kiihdyttänyt niin Suomessa kuin maailmallakin tietoisuus aikamme globaaleista uhkista ja raideliikenteen ympäristöystävällisyydestä. Näkyykö tämä Lappiin suuntautuvassa lomailussa?

VR:n matkustajaliikennejohtaja Topi Simola kertoo puhelimitse, että muutos on jo alkanut. Esimerkiksi yöjunalla pohjoiseen matkustavien kiinalaisten ryhmien määrä ehti kasvaa tasaista tahtia ennen pandemiaa. VR haluaa houkutella yhä useamman Lapin-­matkaajan valitsemaan junan. Simolan mukaan vielä on kuitenkin paljon työtä tehtävänä muun muassa digitaalisten varaus­järjestelmien kehittämisessä sekä muihin maihin suunnattavassa markkinoinnissa.

Lisäksi koronan aikana turvallisuuden nimissä kehiteltyjä palveluita, kuten aamu­palan tilaamista hyttiin, jalostetaan edelleen.

Tunnustan olevani vannoutunut ­yöjunien käyttäjä. Matkustan Lappiin vuosittain lukuisia kertoja, niin työssä kuin vapaa-ajalla. Vähäpäästöisyyden ohella VR:n yö­junissa matkustaminen on käytännöllistä, mukavaa ja turvallista. Elämysmatkailun näkökulmasta katsottuna tässä toimivassa arkisuudessa piilee kuitenkin myös junien heikkous.

Suomen ilmastotavoitteiden ja kestävän kehityksen näkökulmista katsoen sillä, miten ulkomaiset matkaajat liikkuvat täällä, on suuri merkitys. Olisi naiivia ajatella, että pelkkä tulijoiden valistaminen riittää. Ehei, kaiken nähneet maailmankiertäjät, jotka etsivät uusia elämyksiä, pitää houkutella kestävään matkailuun tarjoamalla unohtumattomia konsepteja.

Mitä jos tämä insinöörikansa kehittäisikin valtion rautateistä Suomelle yhden maailman­kuulun vetonaulan? Kaukojunamatkasta tulisikin elämys, jonka ydin ei ole perille ­pääsyssä vaan itse matkanteossa.

Welcome aboard The Lapland Express!

Astuessasi junaan tietäisit heti saapuneesi keskelle ainutlaatuista matkakokemusta. Vaunu vaunulta pääsisit sukeltamaan syvemmälle suomalaiseen kulttuuriin.

Puuverhoillut vaunut veisivät ­suomalaisen muotoilun maailmaan. Elämyksellisen metsä­vaunun tilat lumoaisivat ­äänimaailmallaan, tuoksuillaan ja kuusenkerkän makuisilla juomillaan. Luonto tulisi lähelle VR-lasien ­virtuaalitekniikan kautta, herättäen aistit.

Lapland Expressin ravintolavaunu puisine istuinosastoineen ja tunnelmallisine valaistuksineen tarjoaisi suomalaista ruokaa: sieniä, marjoja, riistaa ja villikalaa. Juomalistalta löytyisi suomalaisia pienpanimo-oluita ja palkittua suomalaista giniä. Juna olisi sosiaalinen kokemus, jossa eri kulttuurit kohtaavat.

Leikkivaunu tarjoaisi perheille ­elämyksiä muumeista joulupukkiin. Illan päätteeksi halukkaille olisi tarjolla rentouttava sauna. Saunavihta. Olut. Tervan tuoksu. ­Onnekas matkaaja voisi nukkumavaunustaan jopa ihailla revontulia, ainakin virtuaalitekniikalla.

Meillä suomalaisilla olisi edellytykset rakentaa maailman ensimmäinen todellinen elämys­juna. Some laulaisi #LaplandExpress Intiasta Eurooppaan ja Kiinaan.

Mutta nyt minun pitää päättää tämä vallaton brainstormaus tällä erää, koska yöjunani Rovaniemelle lähtee ihan kohta.

Toimittaja-juontaja Kimmo Ohtonen pohtii Mondo-lehden kolumneissaan, miten matkustaa kestävästi ilosta ja elämyksistä tinkimättä.

Kommentoi »