Syväkurkku ennustaa: Vihreät lähtevät hallituksesta
Puheenaiheet
Syväkurkku ennustaa: Vihreät lähtevät hallituksesta
Kertoimet sille, että Vihreät lähtevät kevään aikana hallituksesta, ovat kovat, kirjoittaa Imagen nimimerkkipakinoitsija Syväkurkku. 
Julkaistu 3.3.2014
Image

1

Kataisen hallituksen hajoamista on ennustettu sen syntymästä lähtien. Ensimmäiseksi lähtijäksi veikattiin vasemmistoliittoa. Syväkurkku löi juuri kollegansa kanssa vetoa siitä, että ennen jäiden lähtöä hallituksesta lähtee vihreät.

Lähdön syynä on Fennovoiman ydinvoimahanke. Vihreät häipyvät hallituksesta, joka antaa periaateluvan ydinvoimalle. Kornia tässä on, että vihreät oli viime hallituksessa, joka myönsi nämä luvat jo kertaalleen. Tilanne on muuttunut vain niin, että voimalasta tulee puolet pienempi ja sitä ei suurella todennäköisyydellä edes rakenneta, koska se ei olisi kannattava.

Vihreät vastustaa periaatteesta periaatelupaa ydinvoimalle, jota ei tule. Käytäväpuheiden mukaan alkuperäinen aikataulu hallituksesta lähdölle oli helmikuun loppuun mennessä. Näin näytetään sopivan periaatteellisilta juuri vaalien alla. 

2

Politiikantoimittajat rakastavat vihata demareita ja toimittajille Jutta Urpilainen on vaikea pala. Onneksi on Antti Rinne. Rinteen laihdutuskuuri, kampanjarahoitus, vaimon tuki ja kaksinkertaiset matkalaskut AKT:ssa ovat saaneet läjäpäin palstatilaa iltapäivälehdissä. Rinne on nyt rokotettu politiikkaa varten: pieniin skandaaleihin häntä ei kaadeta. Kampanja on ollut taitava. Rinne ilmoitti lopulta Ykkösaamussa asettuvansa ehdolle. Päätös oli ”vaikea” ja ”kypsyi vasta nyt”. Ilmoituksen jälkeisenä päivänä kotisivut promokuvineen olivat pystyssä ja satoja kannattajia listassa. Rinteen taakse on syntynyt kuhinaa. Vallankumouksellisia tukee Ruotsin tilanne. Siellä demarit ovat katkaisemassa oppositiokierteensä sikäläisen Metalliliiton Stefan Löfvenin noustua puoluejohtajaksi epäsuositun naispuheenjohtajan jälkeen.

Meillä kyräillään, kuka uskaltautuu kolmanneksi pj-ehdokkaaksi. Jos Urpilainen päättäisi jättää hommat, nimekkäitä ehdokkaita ilmaantuisi 3–4 lisää. 

3

Opetusministeri Krista Kiurun piti olla Sdp:n nouseva tähti. Jostain syystä hän ei ole noussut pj-pelissä edes spekulaatioihin. Kiurulta ei ole edes kysytty, tukeeko hän nykyistä puheenjohtajaa. Hallituksesta maristaan, että Kiuru on ajansyöjä, joka puhuu paljon, sanoo vähän – ja nielee näin muiden ministerien aikaa.

Taustalla puheenjohtajan paikkaa vaaniva Antti Lindtman taas on kuin hämähäkki. Kolmekymppinen varapuheenjohtaja on ollut kulisseissa pj-kandidaatti jo muutaman vuoden ajan, mutta hän ei hötkyile eikä lähde pilaamaan asemiaan. Uskokaa Syväkurkkua: Lindtman iskee kun on aika. ■

Syväkurkku on Imagen eduskunnassa työskentelevä lähde.

Kommentoi »