Apu

Syöt pilaantunutta ruokaa – Haaleaa nakkikastiketta vai vaimovainaan pakastepullia?

Syöt pilaantunutta ruokaa – Haaleaa nakkikastiketta vai vaimovainaan pakastepullia?
Pilaantunut kotiruoka on yleisempää kuin luuletkaan. Hellalla syntyy myös myrkkyjä. Tarkista nämä 16 asiaa keittiössäsi!
Julkaistu: 1.3.2019

1. Spagetti jäi pariksi päiväksi huoneenlämpöön. Voinko syödä sen, jos lämmitän mikrossa kuumaksi ja maku on ok?

Et. Huoneenlämmössä pilaantumisriski syntyy jo tunneissa. Täsmällistä ei voi määritellä. Pilaantumisen nopeus riippuu elintarvikkeesta, bakteerien lähtötasosta ja lämpötilasta. Ruokaa voi arvioida aistinvaraisesti, mutta monet ruokamyrkytysbakteerit eivät maistu, näytä tai haise. Bakteerit lisääntyvät lämpimässä ja kosteassa nopeasti, ylitarkastaja Annika Pihlajasaari Ruokavirastosta sanoo.

2. Unohdin maitopurkin yöksi kauppakassiin. Laitoin avaamattoman purkin jääkaappiin. Maistui kylmänä hyvältä ja käytin viikon ajan. Oliko maito kunnossa?

Nähtävästi, kun ei käynyt kuinkaan. Kannattaa käyttää avattu purkki nopeammin kuin viikossa. Tavallinen maito aiheuttaa harvemmin ruokamyrkytyksiä, koska se maistuu pahalta jo paljon ennen kuin bakteerit ovat lisääntyneet. Pastöroimaton maito on vaarallista.

3. Tein lounaaksi nakkikastiketta klo 12. Jätin sen levylle odottamaan seuraavaa ruokailijaa, joka söi klo 17. Laitoin loput kastikkeesta jääkaappiin. Oliko ruoka kunnossa klo 17 ja vielä seuraavana päivänä?

Jos levy on sammutettu klo 12, älä syö enää klo 17 saati säilytä. Jos kastike sen sijaan on pysynyt levyllä kuumana, se on kuivunut mutta mikrobiologisesti kunnossa. Jos sen jäähdyttää nopeasti ja laittaa jääkaappiin, niin voi syödä seuraavanakin päivänä.

Muutama tunti haaleassa lämmössä on ruoalle tuhoisaa.

Uskaltaako viimeisen käyttöpäivän jälkeen?

4. Ostin alennusjauhelihan, jonka viimeinen käyttöpäivä oli tänään. Laitoin kotona suoraan pakastimeen omassa paketissaan. Voinko syödä kuukauden kuluttua?

Todennäköisesti kyllä, kunhan aika sulatuksesta pannuun on mahdollisimman lyhyt ja liha paistetaan läpikypsäksi.

– Itse sulattaisin lihan paistamalla. Gourmet-ihmisten mukaan lihan pitäisi olla huoneenlämpöinen ennen kuin sen paistaa, muuten se kuivuu. Tee itse miltä tuntuu, Annika Pihlajasaari sanoo.

5. Pakkauksen ”viimeinen käyttöpäivä” meni jo. Voinko syödä sen päivää myöhemmin?

Ruoan pilaantuminen on vähän veteen piirretty viiva. Se ei välttämättä muutu heti vaaralliseksi, etenkin jos se ei ole päässyt lämpiämään missään vaiheessa. Syömistä ei suositella.

6. Lähden lasten kanssa sunnuntaina rennolle brunssille ravintolaan. Isosta pöydästä herkkuja hakevat aikuiset ja lapset. Voinko syödä turvallisin mielin?

Mitä enemmän porukkaa, sitä suurempi riski. Siellähän pärskitään, ja joku voi pudottaa ruokiin kauhan. Kannattaa vähän katsoa yleisilmettä. Jos ravintola huolehtii ruokien lämpötiloista ja asettelu on siistiä, niin mikäpä siinä. Esimerkiksi kun jokin tarjoiluastia alkaa tyhjentyä, sen tilalle pitää tuoda uusi. Vanhaa ja uutta sisältöä ei pidä sekoittaa keskenään.

Rasvaiset leivonnaiset eivät säily pakkasessa pitkään.

Setä tarjosi vaimovainaan pullia

7. Setä tarjosi vaimovainaansa pari vuotta sitten leipomia pullia pakkasesta. Olivatko ne kunnossa?

Kyllä todennäköisesti, jos ne sulatettiin ja syötiin nopeasti. Tuskin ne olivat mikrobiologisesti pilalla, mutta ne voivat olla kuivia ja härskiintyneitä.

8. Pakastettu ruoka säilyy ikuisesti, koska pakkanen tappaa bakteerit?

Bakteerit eivät kuole pakkasessa, mutta niiden lisääntyminen pysähtyy. Rasva alkaa härskiintyä, ja rasvaiset ruoat säilyvät huonommin kuin vähärasvaiset. Tapahtuu myös fysikaalisia ilmiöitä. Ruoka kuivuu. Kun ensin vesi jäätyy ja rikkoo solut, vesi valuu ruoasta pois sulatuksessa.

Mitä enemmän näprääjiä, sitä enemmän riskejä.

9. Leikkaan voipaketista palan lautaselle, jotta se hiukan pehmenee. Säilytän ruokakaapissa huoneenlämmössä kolme päivää. Pysyykö kunnossa?

Se alkaa härskiintyä vähitellen. On vaikea sanoa, kuinka nopeasti. Härskiintyminen eli hapettuminen heikentää rasvan laatua ja vähitellen rasvassa alkaa syntyä uusia, haitallisia yhdisteitä.

– Voita kannattaa ottaa vain pieni pala huoneenlämpöön ja syödä se saman päivän aikana. Vaikka pala olisi välillä pöydällä ja välillä jääkaapissa, vanheneminen etenee. Härskiintymisessä on se hyvä puoli, että rasva maistuu pahalle. Jos härskiintynyttä voita tai margariinia käyttää paistamiseen, korkea lämpötila ei pelasta enää mitään, erikoistutkija Tiina Ritvanen Ruokavirastosta sanoo.

Töihinlähtijän margariini unohtui pöydälle

10. Juusto ja margariini unohtuivat aamulla työpäivän ajaksi pöydälle. Pitääkö ne heittää pois työpäivän jälkeen?

Ei tarvitse heittää pois, jos näyttävät olevan kunnossa ja maistuvat hyvältä. Ne tulevat käytettyä loppuun kuitenkin aika nopeasti. Tuorejuusto pilaantuu nopeammin ja siihen tulee nopeammin virhemakua, sillä se sisältää myös proteiinia ja hiilihydraatteja.

11. Öljypullo on odottanut mökillä 15 asteen lämmössä syyskuusta huhtikuuhun. Voiko vielä käyttää?

Öljyjen pilaantumiseen pätevät samat säännöt kuin voihin ja margariiniin. Ne kannattaa säilyttää jääkaapissa. Puhdistettu öljy, kuten tavallinen rypsiöljy, pilaantuu hitaammin kuin kylmäpuristetut öljyt. Toimi pullon kyljessä olevien säilytysohjeiden mukaan.

Riisiruoat kannattaa lämmittää läpikotaisin kuumiksi.

Hometta hyvän hillon päällä

12. Hillon päällä on homelaikku. Kaavin homeen pois ja jatkan syömistä. Hyvältä maistuu. Onko makuaistini oikeassa?

Ei ole. Homehtuneita elintarvikkeita ei suositella syötäväksi millään tavalla, ei myöskään kuumennettuna. Tietyt homelajit muodostavat myrkyllisiä aineenvaihduntatuotteita, jotka voivat jäädä hilloon. Kaikki homeet eivät ole yhtä haitallisia. Mutta ulkonäöstä ja mausta ei välttämättä voi päätellä, kuinka myrkyllistä home on. Homeen syöminen ei aiheuta samanlaisia välittömiä vaikutuksia kuin bakteerit ja virukset (pahoinvointi, ripuli, oksennus). Homeet ovat pitkävaikutteisia myrkkyjä, jotka altistavat syövälle.

13. Paprika on iso, kiinteä ja mehevän näköinen, mutta siinä on kolhu, joka maistuu pahalle. Heitänkö paprikan pois?

– Kannattaa käyttää maalaisjärkeä ja leikata riittävän iso pala pois pehmentyneen kohdan ympäriltä, ylitarkastaja Tuula Koimäki Ruokavirastosta sanoo.

Vaari söi vuoden vanhaa pekonia

14. Mökin jääkaappiin oli jäänyt talven ajaksi avaamaton tyhjiöpaketti pekonia. Keväällä isoisä avasi paketin ja söi pekonit. Ei käynyt kuinkaan.

Noin vanhan tuotteen syöminen on hengenvaarallista. Hänellä oli hyvä tuuri, tuote on voimakkaasti suolattu, jääkaappi toimi koko talven ja tyhjiöpakkaaminenkin suojasi pekonia. Missään nimessä vanhentuneen lihatuotteen syöminen ei ole turvallista.

15. Vanhat ihmiset ovat tottuneet syömään pilaantuneita ruokia, eihän heidän nuoruudessaan ollut jääkaappeja. Heille on kehittynyt hyvä vastustuskyky.

– Ei pidä paikkansa. Tätä ei voida tutkia eettisistä syistä, mutta käsitykselle ei löydy mitään perusteita. Kyllä ennen on myös usein sairastuttu ja kuoltu myrkytyksiin. Esimerkiksi huonosti suljettuihin kotisäilykkeisiin saattoi kehittyä hermomyrkky botuliinia, mikä on nykyään todella harvinaista. Ruokamyrkytykset ja niihin liittyvät infektiot ovat vähentyneet valtavasti, erikoislääkäri Hanna Jarva Helsingin yliopiston kliinisen mikrobiologian osastolta sanoo.

– Joillakin ihmisillä vain sattuu olemaan parempi maha kuin toisilla. Ei voi antaa tarkkaan ikärajaa sille, milloin immuunijärjestelmä alkaa heiketä. Jotkut 90-vuotiaat voivat olla paremmassa kunnossa kuin 40-vuotiaat.

16. Kun olen syönyt pilaantunutta ruokaa, saan oitis ruokamyrkytyksen.

Pilaantuminen on laatuasia: ruoka voi näyttää, haista ja maistua pahalta ilman että se sisältää yhtään sairautta aiheuttavaa bakteeria. Toisaalta ruoka voi näyttää ja maistua hyvältä mutta sisältää myrkkyä. Tarjoilussa kannattaa muistaa sääntö: kylmä kylmänä ja kuuma kuumana.

Miten jäähdyttää lämmin ruoka viisaasti?

Lämmintä ruokaa ei kannata jäähdyttää huoneenlämmössä. Pidä sitä mahdollisimman vähän aikaa 6–60 asteen lämmössä.

Jos ruokaa on kattilallinen, se kannattaa jakaa pienempiin annoksiin jäähtymään. Nopeuta pistämällä astioiden alle kylmäkallet.

Kattilallisen voi jäähdyttää tiskialtaassa kylmässä vedessä. Sekoita sisältöä ja vaihda vettä usein. Jos ulkona on sopiva keli, jäähdytä ulkona suojattuna linnuilta.

Nopeasti jäähdytettyä ruokaa voi säilyttää jääkaapissa annoksina 2–3 päivää.

Ruoka kannattaa pakastaa kipoissa ja pusseissa, joihin ei jää paljon ilmatilaa. Ilma antaa bakteereille happea, mikä saa bakteerit lisääntymään nopeammin.

Lähteinä haastattelut: Ruokaviraston mikrobiologisen elintarviketurvallisuuden ylitarkastajat Annika Pihlajasaari ja Tuula Koimäki sekä kemian yksikön erikoistutkija Tiina Ritvanen. Helsingin yliopiston kliinisen mikrobiologian osaston erikoislääkäri Hanna Jarva.

3 kommenttia