Apu

Syömishäiriön kokenut lääkäri Pippa Laukka: ”Enää minulla ei ole tarvetta olla täydellinen”

Syömishäiriön kokenut lääkäri Pippa Laukka: ”Enää minulla ei ole tarvetta olla täydellinen”
Televisiossa hän piiskaa meitä muuttamaan elämäntapojamme ja voimaan paremmin. Pippa Laukka, 50, tietää, mistä puhuu, sillä hän kirjoitti nuorena lääkärinä itselleen lähetteen syömishäiriöklinikalle. Hän selvisi vaikeuksistaan ja tahtoo, että muutkin saavat kehostaan ystävän.

Kun lääkärinä vuosikausia toiminutta Pippa Laukkaa pyydettiin Olet mitä syöt -ohjelman juontajaksi, ehdolla samaan pestiin oli myös nuorempi nainen toisenlaisella taustalla.

– Kanava mietti varmasti ikäasiaa, koska olin silloin 47-vuotias eli vanha aloittamaan tv-uran. Tuntui hyvältä, kun minut valittiin, että asiantuntijuudelle annettiin arvoa. Minulla oli uskottavuus ja tausta kunnossa, koska olen arvostettu jalkapallomaajoukkuelääkäri.

"Eletty elämä alkaa näkyä vähitellen. Omat valinnat ilmaantuvat 35 ikävuoden jälkeen, oli kyseessä tupakointi, valvominen, stressi tai liikkumattomuus."
Pippa Laukka elämästä 50-vuotiaana

Toukokuussa 50 vuotta täyttänyt Pippa Laukka on ikäisekseen kovassa kunnossa. Siihen on tärkeimpänä syynä triathlon-harrastus.

– Eletty elämä alkaa näkyä vähitellen. Omat valinnat ilmaantuvat 35 ikävuoden jälkeen, oli kyseessä tupakointi, valvominen, stressi tai liikkumattomuus. Itse tykkään nukkumisesta ja syön luontaisesti aika terveellisesti. Liikunta on intohimoni.

Kauneusleikkauksia tai pistoshoitoja Laukka ei ole käyttänyt.

– Se on jokaisen oma asia. Jos ulkonäössä on jokin itseä häiritsevä juttu, miksei sitä voisi korjata. Itse en lähtisi korjaamaan pelkkää ikää. Vuosia ei voi vuolla itsestään pois eikä pidäkään.

50-vuotiaana jo "vastaranta näkyy"

Sen Pippa Laukka myöntää, että 50 on numerona aika suuri.

– Se mietityttää, että vastaranta näkyy. Olen suunnitellut esimerkiksi mökin ostamista, mutta ehkä joskus vanhempana, parinkymmenen vuoden päästä. Sitten tajusin, että silloin olen jo 70-vuotias. Että ei aikaa olekaan enää ikuisesti. Jos on haaveita, nyt on aika toteuttaa ne.

Laukka myös luottaa lujasti omaan kehoonsa ja sen voimaan.

– Olen elänyt niin, ettei tarvitse miettiä, olisiko jotakin voinut tehdä paremmin. Toisaalta olen fatalisti ja uskon, että asiat menevät niin kuin on tarkoitus. En pelkää turhaan, että mitä jos sairastunkin. Kehoni on kestävää tekoa.

Syömishäiriöstä paraneminen vei toistakymmentä vuotta

Aina luotto omaan kehoon ei ole ollut korkealla. Kun Laukka muutti teini-ikäisenä vaihto-oppilaaksi Yhdysvaltoihin, hän sairastui syömishäiriöön. Paraneminen kesti toistakymmentä vuotta.

– Tuntuu hienolta voida luoda uskoa siihen, että vakavasta sairaudesta pystyy parantumaan. Hoidan vastaanotollani syömishäiriöisiä potilaita, ja ammattitaitoni lisäksi olen myös kokemusasiantuntija. Se tuo syvyyttä lääkärintyöhön. Olen saanut palautetta potilailta, että vihdoinkin heidät otetaan vakavasti.

Laukka parani syömishäiriöstään vasta valmistuttuaan lääkäriksi ja kirjoitettuaan itselleen lähetteen syömishäiriö­yksikköön. Elettiin 90-luvun alkua.

– Sen jälkeen syömishäiriöiden hoito on muuttunut paljon. Silloin vain tankattiin ravintoa, että pysyttiin elossa, mutta henkinen hoito jäi väliin. Pääsin käsittelemään asiaa kunnolla vasta vuosien päästä.

Laukan mukaan lapsuudenkodissa ei ollut mitään syytä, miksi hän sairastui syömishäiriöön.

– Ennemminkin olen aina kokenut olevani erityinen. Minulla oli hyvät mahdollisuudet säästyä sairaudelta, mutta ehkä omalla kohdallani se oli persoonallisuuskysymys, johon liittyi kunnianhimoa ja riittämättömyyden tunnetta. Loputon suorittaminen ja täydellisyyden tavoittelu osoittautui lopulta liian raskaaksi.

"Monen muun asian voi lopettaa, mutta jokaisen on pakko syödä"

Moni on kysynyt Laukalta julkisesti, voiko syömishäiriöstä koskaan parantua.

– Se on hyvä kysymys. Itse olen sitä mieltä, että moni tarvitsisi moniammatillisempaa ja pidempää apua kuten terapiaa. Jos kyseessä on samanlainen häiriö kuin itselläni oli, ei riitä, että joku sanoo, miten syödä. Monen muun asian voi lopettaa, mutta jokaisen on pakko syödä.

Syömishäiriö ei näy läheskään aina päälle.

– Eikä syömishäiriö liity aina laihuuteen tai sen tavoitteluun. Tutkimusten mukaan jopa viidelläkymmenellä prosentilla ylipainoisista ihmisistä on syömishäiriö. Että mistä sitä edes voi tietää, onko täysin terve suhde ruokaan tai syömiseen? On paljon ihmisiä, jotka kulkevat ilman diagnoosia, vaikka heillä olisi epäterveellinen suhtautuminen syömiseen. Sellaista on esimerkiksi hallitsematon ahminta.

"Riittää, että olen ihminen"

Laukan suhde ruokaan on edelleen erityinen.

– Olen joutunut käymään asiaa aktiivisesti läpi, ja syömisen luonnollisuus on tullut vasta kantapään kautta. Olen osannut syödä lapsena ja nuorena, mutta sen jälkeen olen joutunut miettimään uusiksi suhteeni ruokaan – mitä tunteita, ahdistuksia ja pelkoja siihen liittyy.

Nyt itsetunto on rakentunut iän ja hyvän terveyden päälle.

– Tiedän jo kuka olen, arvostelu ei enää mene ihoni alle. Minun ei tarvitse tehdä mitään miellyttääkseni muita. Mutta kun on esillä, kaikkia ei voi miellyttää, eikä se ole edes realistista. Kestän kaikenlaisia vastoinkäymisiä, kun olen tasapainossa, jaksava ja terve. Olen niin onnellinen, että enää minulla ei ole tarvetta olla täydellinen. Riittää, että olen ihminen.

Lue Pippa Laukan koko haastattelu Avusta 39/2020.

Julkaistu: 17.9.2020
1 kommentti