Apu

Pitääkö menestyvän kaupungin olla suvaitsevainen? Mitä Nurmes hakee, kun se kyselee asukkailta näiden arvoista?

Pitääkö menestyvän kaupungin olla suvaitsevainen? Mitä Nurmes hakee, kun se kyselee asukkailta näiden arvoista?
– Tässä taidetaan hakea pikemminkin epämääräisiä kivoja sanoja kaupungin markkinointityöhön, filosofi Markus Neuvonen epäilee Nurmeksen kaupungin arvojenselvityshankkeesta.
Julkaistu: 29.10.2021

Mitkä ovat kaupungin arvot? Nurmeksen kaupungissa selvitetään asukkaiden näkemystä yhteisistä arvoista Nurmeksen arvot -nimisellä kyselyllä.

Saatua tietoa käytetään kaupungin strategiatyössä. Kyselyn on järjestänyt kaupunginvaltuuston strategiatyön imagotyöryhmä.

– Tässä taidetaan hakea pikemminkin epämääräisiä kivoja sanoja kaupungin markkinointityöhön, pohdiskelee filosofi Markus Neuvonen Nurmeksen hanketta.

– Kyse on enemmänkin brändäyksestä kuin arvojen julistamisesta. Haussa lienee jokin kuntaslogan.

Ydinarvot ovat filosofin mukaan sellaisia, joita ollaan valmiita puolustamaan viimeiseen asti. Jossain tapauksessa niiden puolesta ollaan valmiita kuolemaan.

Ei kuulosta kaupungin imagotyön osalta.

Kaupunki ei kommentoi keskeneräistä kyselyä

Markus Neuvonen huomauttaa, että suomalaisten ja nurmeslaisten arvoja mitataan joka neljäs vuosi: eduskunta- ja kuntavaaleissa. Poliitikot ja puolueet edustavat erilaisia arvoja. Arvojen toteutuspuoli voi tietysti olla toinen, jolloin päästään kaksinaismoralismin piiriin.

– Kaupunkiorganisaatiolla tietenkin kuuluu olla arvoja. Julkisia rahoja käyttävän organisaation hyveitä on esimerkiksi taloudellinen tehokkuus. Samoin luotettavuus, läpinäkyvyys ja lain kunnioittaminen, Neuvonen luettelee.

On vähän vaikea kuvitella, että kaupungin organisaatiolla ei olisi näitä arvoja, vaan joitain muita tilalla.

Asukkailta tehdyssä kyselyssä on myös riskinsä. Mitä jos nurmeslaisten arvot osoittautuvat vääränlaisiksi? Entä jos 51 prosenttia nurmeslaisista onkin sitä mieltä, että syrjiminen on ihan okei?

Tai mitä jos arvokyselyissä saadaankin tulokseksi jokin aika jämäkkä ydinarvo, jonka puolesta nurmeslaiset ovat valmiita kuolemaan?

– Meillä kunnioitetaan ihmisoikeuksia, Neuvonen ehdottaa.

Kaupungin nettisivujen otsikon alla tuo kuulostaa vähintään erikoiselta.

Nurmeksen kaupungilta ei haluttu kommentoida Avulle, vaan pyydettiin palaamaan asiaan, kun kyselyn tulokset ovat selvillä noin puolen vuoden päästä.

Kommentoi »