
Somerolainen Leather Heaven -liike aiheutti sosiaalisessa mediassa raivoisan kohun ilmoittamalla viime viikon torstaina Facebookissa, että suvaitseminen ja nöyristely on hermoja raastavaa sontaa. Leather Heaven jatkoi korostamalla, että yritys on heteroystävällinen. Yritys ilmoitti vielä viestiketjun kommenttikentässä, että kun joku päätti lähettää sateenkaarilipun avaruuteen, heidän ”nurkissa ei sateenkaaret rehota”.
Taustalla oli uutinen, jonka mukaan Yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö Planting Peace oli lähettänyt avaruuteen gay pride -liikkeen symbolin, sateenkaarilipun, Yhdysvaltojen Milwaukeesta 17. elokuuta. Planting Peacen edustajat halusivat julistaa avaruuden homoystävälliseksi ”rauhanomaisella” ja ”kauniilla” tavalla. Järjestö ilmoitti tiedotteessaan haluavansa, että kaikilla ihmisillä on oikeus elää vapaasti ja rakastaa ketä tahansa, ilman pelkoa syrjinnästä.
Leather Heavenia seuraa Facebookissa yli 28 000 käyttäjää. Yritys ilmoittaa myyvänsä rockvaatteita, kenkiä, asusteita ja kodin sisustustavaraa.
Päivityksen allekirjoittanut Timo ”Timppa” Ilmonen on kokoomuslainen kaupunginvaltuutettu, jolle julkisuus ei ole vierasta. Ilmonen oli jo vuonna 2006 tosi-tv-ohjelmassa Unelmakämppä silloisen kumppaninsa Hennan kanssa. Nyt Ilmonen on mukana MTV3:lla syyskussa alkaneessa ohjelmassa Aarteiden metsästäjät Suomi, jossa seurataan yhdysvaltalaisen formaatin mukaisesti hylättyjen varastojen huutokauppoja.
Kun Apu soitti asiasta perjantaina Ilmoselle, tämä vetosi työkiireisiin, koska oli Lahdessa jenkkiautonäyttelyn messukeikalla. Ilmonen kehotti ensin soittamaan parin tunnin päästä uudelleen. Sitten hän pyysi kiireisiinsä vedoten soittamaan alkuviikosta uudelleen.
– Miten tämä voi herättää lehdessä kiinnostusta, Ilmonen ehti kuitenkin kysymään.
Viikonlopun aikana päivitystä oli jaettu yli tuhat kertaa ja kommenttiosiossa oli melkein 800 kommenttia.
Maanantaina Ilmonen kuitenkin kieltäytyi jälleen haastattelusta työkiireiden vuoksi, koska hänellä on ”edelleen härdelli päällä”. Ilmosella oli sanojensa mukaan tärkeämpää tekemistä kuin kohun laannuttaminen ja viestinsä syiden ja seurausten selventäminen.
Ilmonen väitti toistuvasti, että ei ole tutustunut Leather Heavenia ympäröineeseen sosiaalisen median kohuun. Tämä tuntuu erikoiselta, sillä lukuisat eri mediat olivat yrittäneet saada Ilmoselta kommentteja asiaan.
Monissa somekommenteissa hämmästeltiin Ilmosen suhtautumista etenkin liiketoiminnallisessa mielessä.
Moni tulkitsi viestin asiakaskunnan rajoittamisena. Vaikka valtaosa viesteistä kritisoi Leather Heavenia ja osassa ilmoitettiin yrityksen boikotoinnista, Leather Heavenin toimintaa myös kiiteltiin joissakin kommenteissa.
– Hyvä, että edes joku uskaltaa sanoa näin. Asiakkuuteni jatkuu ehdottomasti! eräs kommentti kertoi.
Suomen Asiakastiedon yritystietojen mukaan Leather Heaven on tehnyt kolmen viime tilikauden, vuosien 2013–15 aikana 412 000 euroa tappiota. Vuoden 2011 lopulla yrityksen liikevaihto oli vielä 1,74 miljoonaa euroa, mutta vuoden 2015 loppuun mennessä liikevaihto oli kutistunut yli puolella 745 000 euroon.
Leather Heaven on keskittänyt toimintansa ainoaan myymäläänsä Somerolle ja verkkokauppaan. Leather Heavenilla on ollut liikkeitä aiemmin Helsingissä, Turussa, Tampereella, Oulussa ja Lahdessa.
Facebook-kommenteissa kysyttiin myös, oliko Leather Heavenin viestintä myös julkisuushakuista.
– Onko tämä joku epätoivoinen mediatemppu kaupalta, jolla jo valmiiks menee huonosti? kysyttiin yhdessä kommentissa. ●
Markkinointitutkija: ”Yritystoiminnasta ja kuluttamisesta tullut politiikkaa”
Analyysi. Valores Consultin markkinointitutkija Vaula Norrena arvioi, että Leather Heavenin linjauksella saattaa olla negatiivinen vaikutus liiketoimintaan.
– Jollakin isommalla markkina-alueella tällaisten asioiden julistaminen saattaisi kylmän liiketoiminnallisesti olla ok-veto saada ilmaista ja laajaa huomiota ei-vapaamielisten keskuudessa. Mutta suomalaisessa yhteiskunnassa liikkeen kuin liikkeen pitää saada laaja asiakaskunta. Sitä ei pitäisi olla varaa rajoittaa. Katson, että tässä rajataan asiakaskuntaa reippaalla kädellä, Norrena sanoo.
– Jollekin porukalle voi kuitenkin olla niin, että asia on positiivinen. Kun ostetaan kyseisestä myymälästä nahkatakki, siinä ei ole homoimagoa heidän silmissään, Norrena arvioi.
Norrena sanoo, että kun vastustaa suvaitsevuutta, yleisissä mielikuvissa kuvaan astuvat myös muut leimat.
– Yleisessä keskustelussa on havaittu, että henkilöt, jotka eivät hyväksy homoseksuaaleja, eivät usein hyväksy myöskään erivärisiä ihmisiä. Siinä tulee omanlaistaan miinusta. Helposti mukaan tulee perussuomalainen vire. Mutta se, onko tällainen vaikuttaminen riesa vai salainen ase, jää jokaisen omaan harkintaan.
Norrena sanoo, että yritystoiminnasta ja kuluttamisesta on tullut politiikkaa.
– Yhdysvalloissa kuluttajalla on ollut jo pitkään valtaa ja kuluttaminen on ollut politiikkaa. Meille ilmiö on rantautunut myöhemmin, mutta se näkyy esimerkiksi ekotuotteiden, lapsityövoiman ja kasvisruoan kysynnän lisääntymisenä. Nuoremmalle kuluttajapolvelle kuluttaminen saattaa olla ainoaa politiikkaa, jota harrastetaan.
Teksti Samuel Savolainen