Sussexin herttuaparin vauva on syntynyt! Tuoreilla vanhemmilla on takanaan dramaattinen vuosi – poikaa odottaa poikkeuksellinen elämä
Puheenaiheet
Sussexin herttuaparin vauva on syntynyt! Tuoreilla vanhemmilla on takanaan dramaattinen vuosi – poikaa odottaa poikkeuksellinen elämä
Prinssi Harryn ja herttuatar Meghanin vauva syntyi 6.5. Suomen aikaan klo 7.26. Vauva painoi 3,2 kiloa. Tuore isä kiittää kaikesta tuesta: "Olemme aivan innoissamme!". Äiti ja lapsi voivat hyvin.
Julkaistu 6.5.2019
Apu

Elämä vastasyntyneen kanssa päättää Harryn ja Meghanin ensimmäisen avioliittovuoden, joka on ollut täydellistä viihdettä niin kuninkaallisia rakastaville kuin heitä inhoaville.

Toukokuussa 2018 oli vielä rauhallista. Ison-Britannian prinssin häät amerikkalaisen, puoliksi tummaihoisen näyttelijän ja feministin kanssa kiinnostivat globaalisti. Meghania kuvailtiin vanhoillisen ja jäykän brittihovin uudistajaksi ja tulevaisuuden toivoksi.

Skandaalit alkoivat välittömästi häämatkan jälkeen. Meghan istui edustustilaisuudessa kuningattaren seurassa jalat polvien kohdalta ristissä. Siniverisempää tyyliä olisi ristiä nilkat. Tuore herttuatar myös edusti Elisabetin seurassa ilman hattua, vaikka kuningattarella oli hattu. Nämä ovat mitättömiä asioita tavikselle, mutta kapinallisuuden merkkejä kuninkaallisissa piireissä.

Syksyllä kierrokset kovenivat. Julkisuuteen alkoi tihkua tietoja, joiden mukaan herttaisesti hymyilevä herttuatar ei ollut sitä, miltä näyttää.

Ennen häitä Meghan olisi kuulemma suututtanut kuningattaren haluamalla eri tiaran kuin mitä Elisabet hänelle osoitti. Windsorin ikivanhaan kappeliin morsian olisi halunnut suihkauttaa ilmanraikastinta.

Kun Harryn veljen, prinssi Williamin 3-vuotiaalle tyttärelle Charlottelle sovitettiin morsiusneidon pukua, Meghan oli niin vaativa, että Charlotten äiti, juuri kolmannen lapsensa synnyttänyt herttuatar Kate puhkesi kyyneliin.

Harry asettui jämäkästi rakastettunsa puolella.

– Mitä Meghan haluaa, hän saa, Harryn kerrotaan sanoneen.

Kuningatar ei moista katsele. Hänen on huhuttu pitäneen pojanpojalleen puhuttelun jo vuosi sitten ja laittaneen tämän ”takaisin paikoilleen”.

Riitoja vai huhuja?

Harryn ojentaminen ei ole jäänyt viimeiseksi kerraksi, kun kuningatarta on tarvittu puuttumaan uuden herttuaparin edesottamuksiin. Loppuvuodesta huhut Meghanin ja Harryn välirikosta Katen ja Williamin kanssa syvenivät. Juoruja vahvisti esikoistaan odottavan parin päätös muuttaa pois Lontoosta 45 minuutin ajomatkan päähän Windsoriin. Alun perin heidän oli määrä asua Katen ja Williamin naapurissa Kensingtonin palatsissa.

Vaimojen lisäksi veljesten kerrottiin riitaantuneen keskenään. Harry oli loukkaantunut siitä, että William oli epäillyt hänen ja Meghanin suhteen kestävyyttä ja ettei tämä tehnyt enempää saadakseen erilaista elämää viettäneen Meghanin sopeutumaan hoviin.

Jouluna riitoihin puuttui paitsi kuningatar Elisabet, myös veljesten isä, kruununperijä Charles. Molemmat sanoivat, että erimielisyydet on unohdettava pyhiksi.

– Se oli omituista ja epämukavaa ajatellen, mitä oli ollut meneillään viimeisen vuoden aikana. Mutta ei tullut kuuloonkaan, että joulupäivän tunnelma olisi ollut vielä enemmän negatiivinen, sisäpiirilähde kommentoi välienselvittelyä.

Meghan oli ongelmissa myös irtisanoutuvien työntekijöiden kanssa. Vaativaksi ja pomottelevaksi kuvailtu herttuatar lähetteli alaisilleen sähköposteja jo aamuyön tunteina – silloin, kun hän itse heräsi joogaamaan.

Meghania arvosteli myös hänen oma perheensä. Brittiyläluokalle tuskin mikään on niin rahvaanomaista kuin rahaa vastaan medialle juoruilevat Meghanin isä ja siskopuoli Thomas ja Samantha Markle.

Kevättalvella 2019 kritiikkiä satoi myös ilmastoaktivisteilta ja kuninkaallisasiantuntijoilta. Meghan lensi yksityiskoneella New Yorkiin, jossa hän vietti useiden päivien ajan vajaa puoli miljoonaa euroa maksaneita vauvakutsujaan ylellisessä kattohuoneistossa. Seurana oli maailmaan kuuluisimpia naisia, kuten tennistähti Serena Williams ja näyttelijä, ohjaaja George Clooneyn puoliso, ihmisoikeusasianaja Amal Clooney.

Vaikka Meghanin ystävättäret maksoivat vauvakutsut, prameat henkilökohtaiset juhlat ovat brittikuninkaallisille poikkeuksellisia. Moni piti ilmastoasioista puhunutta Meghania lentämisen takia tekopyhänä.

Taas tarvittiin kuningatarta. Elisabetin kerrotaan puhutelleen pojanpoikansa vaimoa.

Kuninkaalliskirjailija Anna Pasternakin mukaan kuninkaallisen perheen jäsen ei voi käyttäytyä kuin Hollywood-julkkis.

– Kuningashuoneen tavoite on säilyttää monarkia, eikä silloin kukaan yksilö saa olla kruunua suurempi, jollei hän ole hallitsija tai kruununperijä. Jos Meghanista tulee show´n kuningatar, hänet laitetaan paikalleen, Pasternak sanoo.

Meghan on herättänyt tunteita

Meghanin edesottamukset kiinnostavat, mutta yhä enemmän keskustellaan myös siitä, onko brittiläisen viihdelehdistön maalaama kuva hänestä totta. Esimerkiksi arvostetun Guardian-lehden kolumnisti on todennut, että Meghanista on syyttä tehty valtakunnan vihatuin ihminen, jonka jokainen teko, ele ja sana tulkitaan tahallaan väärin. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, miten paljon hän on onnistunut keräämään rahaa edustamilleen hyväntekeväisyyskohteille suoraan tai välillisesti.

Moni näkee Meghanin kohtelussa rasismia ja yhtäläisyyksiä Diana-jahtiin. Harryn äiti menehtyi auto-onnettomuudessa paparazzien takaa-ajamana Pariisissa vuonna 1997. Sitä ennen häntä oli järjestelmällisesti häiritty ja kritisoitu median taholta vuosikausia.

Dianaan verrattuna Meghanilla vaikuttaa kuitenkin olevan puolellaan yksi suuri etu – miehensä varaukseton rakkaus. Ainakin toistaiseksi Meghan ja Harry näyttävät saavan voimaa toisistaan.

– Harrysta tulee paras isä, Meghan kehui puolisoaan edustustehtävissä tammikuussa.

Muutto kauemmas hovista

– Harry on uskomaton aviomies ja pitää hänestä niin hyvää huolta. Olemme onnellisia, että Meghan on löytänyt jonkun, joka huolehtii hänestä, kuten hän huolehtii muista, kertovat Meghanin ystävät.

Nuoren perheen muutto pois Kensingtonista ei monen mielestä kerro kuninkaallisten veljesten riidoista, vaan siitä, että Harry ja Meghan haluavat kasvattaa lapsensa rauhassa. Heillä on siihen mahdollisuus, sillä Harry on kruununperimysjärjestyksessä vasta kuudes.

Tätä teoriaa tukee se, että William ja Harry luopuivat yhteisestä hovistaan. Molemmilla on jatkossa oma henkilökuntansa. Harryn ja Meghanin toimisto sijoittuu Kensingtonin palatsin sijasta Buckinghamin palatsiin, jossa myös kuningatar Elisabet työskentelee.

Veljesten yhteisen hovin lopettamisella uskotaan valmisteltavan vallanvaihtoa. Kohta 93-vuotiaan kuningatar Elisabetin jälkeen hallitsijaksi nousee hänen vanhin poikansa Charles. William puolestaan perii isänsä nykyisen arvonimen, Walesin prinssin. Kruununperijänä hän ei enää voi jakaa hovia veljensä kanssa.

Harry ja Meghan saivat kuitenkin odotetusti ikioman Instagram-tilin, joka keräsi yli miljoona seuraajaa maailmanennätysajassa. Superparin sometili oli kuningashuoneelta oiva veto, sillä kohuista huolimatta Harry ja Meghan ovat brittimonarkian vetonauloja, joiden suosiota kannattaa valjastaa tehokkaasti koko monarkian hyväksi.

Piilossa parrasvaloista

Harryn ja Meghanin pienokainen saa kasvaa Windsorissa piilossa suurimmilta parrasvaloilta, mutta silti häntäkin odottaa poikkeuksellinen elämä.

Lapsi kasvaa ylellisessä ja historiallisessa kodissa, sillä 1800-luvulla rakennettua Frogmore Cottagea on restauroitu nuorta perhettä varten 3,5 miljoonalla eurolla. Kuningattaren häälahjaksi antamassa talossa on peruskorjauksen jälkeen muun muassa kymmenen makuuhuonetta, kuntosali ja joogastudio.

Lapsi tulee aina olemaan brittiyhteiskunnan vallan ja julkisuuden ytimessä, sillä hänen isoisänsä, setänsä ja serkkunsa ovat tulevia kuninkaita. Myös muut kuin kuninkaalliset läheiset ovat kauniita, kuuluisia ja rikkaita, sillä Harryn ja Meghanin ystäviin kuuluvat muun muassa Beckhamit ja lukuisat pohjoisamerikkalaiset viihdeteollisuuden ammattilaiset.

Näitä kaikkia etuoikeuksia Harry ja Meghan haluavat todennäköisesti kasvatuksella häivyttää. Harry kasvoi palatsissa, mutta Diana näki vaivaa näyttääkseen pojilleen paitsi hampurilaisravintoloita ja huvipuistoja, myös kodittomien yömajoja ja AIDS-potilaita.

Äitinsä puolelta orjista polveutunut, keskiluokkainen Meghan taas tottui tienaamaan itse taskurahansa ja kritisoi seksististä mainosta vain 11-vuotiaana.

Kuninkaallisasiantuntija Myka Meier uskoo, että pari haluaa opettaa lapselleen muusta maailmasta niin paljon kuin mahdollista.

– He haluavat, että lapsi oppii käyttämään asemaansa johonkin hyvään.

Lähteet: Lukuisat brittiläiset ja yhdysvaltalaiset mediat, muun muassa People, Guardian, Hello Magazine ja Express.

Kommentoi »